Twitter κατά αμερικανικής κυβέρνησης για έναν χρήστη αντι-Τραμπ

13:22 7/4/2017 - Πηγή: Protagon

Κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ; Είναι ελεύθεροι οι αμερικανοί πολίτες να κρίνουν, να σατιρίζουν, να ειρωνεύονται την κυβέρνησή τους; Μέχρι πριν από λίγους μήνες το ερώτημα θα ήταν εντελώς άτοπο. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ διασφαλίζει πλήρη ελευθερία του λόγου στους πολίτες και η κριτική, ακόμα και η κακόπιστη ή η άδικη, είναι τμήμα αυτής της ελευθερίας. Με την άνοδο όμως του Ντόνανλτ Τραμπ στην εξουσία φαίνεται ότι τα όρια μεταξύ νόμιμης και παράνομης κριτικής

δεν είναι πια τόσο σαφή.

Μία νέα «επιτυχία» των Αρχών στην καταπολέμηση των εχθρών του προέδρου ήρθε στη δημοσιότητα όταν οι υπεύθυνοι του Twitter ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία θα μηνύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί προσπαθεί -παρανόμως κατά την άποψή τους- να εντοπίσει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από έναν σατιρικό λογαριασμό ο οποίος χλευάζει τη μεταναστευτική πολιτική του αμερικανού προέδρου.

Οπως αποκαλύπτεται από τη μήνυση που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας την Πέμπτη, οι Αρχές ασφαλείας έχουν ζητήσει ήδη από τις 14 Μαρτίου να πάρουν στοιχεία για τον χρήστη (ή τους χρήστες) που κρύβεται πίσω από τον λογαριασμό @ALT_USCIS (USCIS είναι τα αρχικά που δηλώνουν την Μεταναστευτική Υπηρεσία των ΗΠΑ, United States Citizenship and Immigration Services).

Κατηγορούν τις υπηρεσίες Εσωτερικής Ασφάλειας ότι κάνουν κατάχρηση ενός εργαλείου που ο νόμος προβλέπει να χρησιμοποιείται μόνον σε σπάνιες περιπτώσεις και εφόσον υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν τη διάπραξη αδικήματος από τον χρήστη του κοινωνικού δικτύου. Επιπλέον οι νομικοί της εταιρείας ισχυρίζονται ότι οι απαιτήσεις των Αρχών παραβιάζουν το νόημα και την ουσία του πρώτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, του Τύπου και την ανεξιθρησκεία.

Ο διαχειριστής του λογαριασμού ισχυρίζεται ότι είναι κυβερνητικός υπάλληλος ο οποίος διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση Τραμπ. Στην αίτηση των Αρχών ζητείται από τους υπεύθυνους του Twitter να παραδώσουν ό,τι στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους: κωδικούς πρόσβασης, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση IP κτλ. που σχετίζονται με τον λογαριασμό @ALT_USCIS.

Το Twitter υπερασπίζεται τους ψεύτικους-«εναλλακτικούς» (εξ ου και το ΑLT) λογαριασμούς κυβερνητικών υπηρεσιών (όπως @alt_labor, @RogueEPAstaff, @RogueNOAA) οι οποίοι έγιναν πολύ της μόδας μετά την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

O διαχειριστής (ή διαχειριστές) του λογαριασμού σχολίασαν αμέσως το ζήτημα ανεβάζοντας το απόσπασμα του αμερικανικού Συντάγματος που αφορά την ελευθερία του λόγου |Twitter

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως ο ίδιος ο Τραμπ είναι φανατικός χρήστης του Twitter. Αραγε μετά τη μήνυση κατά της κυβέρνησής του θα εξακολουθήσει να είναι; Υπάρχει πάντα το «λαμπρό παράδειγμα» του σουλτάνου Ερντογάν ο οποίος για κάποιο διάστημα είχε απαγορεύσει τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στην Τουρκία.

The post Twitter κατά αμερικανικής κυβέρνησης για έναν χρήστη αντι-Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα