Η Λαγκάρντ απαντά στον Τσίπρα με αιχμές για τις διαρροές

09:15 4/4/2016 - Πηγή: Protagon

Η Ουάσιγκτον εξέπεμψε σήμα. Μόνο που δεν ήταν ούτε αμηχανίας, ούτε βέβαια συγγνώμης. Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τη διαρροή το Σάββατο της υποκλαπείσας συζήτησης ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου – στην οποία φέρονται να συζητούσαν ακόμα και την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτικό χαρτί – η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένη.

Η επιστολή που απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα

τη νύχτα της Κυριακής δείχνει πως όχι μόνο δεν θεωρεί ότι βρίσκεται στην άβολη θέση της απολογούμενης, αντιθέτως σημειώνει ότι «οι εικασίες ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, στερούνται λογικής». Οπως σημειώνει «η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή της».

Επιπλέον θέτει κι εκείνη θέμα αξιοπιστίας με τη λογική ότι κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να πιέσουν ή να εκβιάσουν μέσω διαρροών. «Το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών», γράφει χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου, απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και λαμβάνει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας – μια έμμεση αλλά εμφανής μομφή προς την ελληνική πλευρά. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυρία Λαγκάρντ δημοσιοποίησε το αγγλικό κείμενο της απαντητικής επιστολής της προς τον Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό διαφάνειας.

Ραντεβού στο Βερολίνο

Το σίγουρο είναι οι αποκαλύψεις από τα WikiLeaks έχουν κινητοποιήσει όλο το «σύστημα» με αποτέλεσμα μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξουν αρκετές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους διεθνείς παράγοντες, ενώ και η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει κύκλο επαφών για να επανατοποθετηθούν οι συντεταγμένες του ελληνικού προγράμματος και να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την περιβόητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Τη Δευτέρα ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το πιο σημαντικό ραντεβού, όμως, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, μεταβαίνουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν για να έχουν συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ. Μια πρώτη ιδέα θα πάρει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα συναντήσει τον Πολ Τόμσεν επί ολλανδικού εδάφους

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Η αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα προκάλεσε και ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να πρωτοστατεί στη μάχη. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην διαχειριστεί το ζήτημα με όρους επικοινωνίας, προσθέτοντας αιχμηρά ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να ξαναζήσει το «περσινό φιάσκο» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε με νόημα ότι φοβάται πως ξαναζούμε την εμπειρία της «δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη», που οδήγησε τη χώρα «ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως: «Εχουμε επισημάνει όμως πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του ΔΝΤ δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα».

Από τη μεριά του, το Ποτάμι σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην καταλήξει σε μία κατάσταση «χάνω-χάνω» (lose-lose) αλλά να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας. Να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα που δεν τα αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία».

«Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη »

Η απάντηση του Μαξίμου ήταν μια ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης άργησε μερικές ώρες να αντιδράσει αλλά τελικά κατέληξε να πάρει τη γνωστή και αναμενόμενη θέση: την σθεναρή υποστήριξη του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του. Επί της ουσίας των σημερινών αποκαλύψεων φυσικά, απόλυτη σιωπή».

Ενδεικτική είναι και η ανάρτηση που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό. Εγραψε συγκεκριμένα: «Οταν η Λαγκάρντ λέει ότι το ΔΝΤ θέλει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν πείθει. Ο Πωλ κ η Ντέλια, πιάστηκαν “με την γίδα στην πλάτη».

Όταν η Λαγκάρντ λέει οτι το ΔΝΤ θέλει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν πείθει.Ο Πωλ κ η Ντέλια, πιάστηκαν "με την γίδα στην πλάτη"…

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) April 4, 2016

Και τώρα… διαπραγματεύσεις

Μέσα σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα και με τις διαρροές να έχουν μεταφέρει μαύρα σύννεφα πάνω από τα κεφάλια των εμπλεκόμενων, ξεκινάει τη Δευτέρα ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εν Αθήναις. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα (μεταξύ αυτών και η Ντέλια Βελκουλέσκου), με την ελληνική κυβέρνηση θα διαρρέει πως θα της ζητήσει εξηγήσεις για όσα φέρεται να έχει πει με τον Πολ Τόμσεν.Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής δηλαδή «η τήρηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου» και τα δημοσιονομικά μέτρα θα οδηγήσουν:

-σε αύξηση των άμεσων φόρων κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018

-σε αύξηση της έμμεσης φορολογίας κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018

-σε περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει από τις τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους να προέλθει επίσης εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους η μεγαλύτερη εξοικονόμηση και ελάφρυνση μπορεί να προέλθει από την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

The post Η Λαγκάρντ απαντά στον Τσίπρα με αιχμές για τις διαρροές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα