Κατηγορείται ότι με μηνύματα τον έπεισε να αυτοκτονήσει – Είναι ανθρωποκτονία;

10:53 8/6/2017 - Πηγή: Protagon

Ο Κόνραντ Ρόι πέθανε το 2014 σε ηλικία 18 ετών. Βρέθηκε νεκρός μέσα στο όχημά του -δίπλα σε μία αντλία συμπίεσης και το κινητό του- στο πάρκινγκ ενός καταστήματος Kmart, στο Φερχέιβεν της Μασαχουσέτης. Δηλητηριάστηκε από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Ηταν εμφανές: αυτή ήταν μία υπόθεση αυτοκτονίας.

Κι όμως, αυτές τις μέρες, σε ένα δικαστήριο, οι εισαγγελείς προσπαθούν να πείσουν τον δικαστή ότι αυτή ήταν μία υπόθεση ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόσωπο που ευθύνεται για τον θάνατο του 18χρονου είναι μία κοπέλα, η Μισέλ Κάρτερ. Η ίδια, 17χρονη τότε, φίλη του από μία

άλλη πόλη της ίδιας πολιτείας, ενθάρρυνε, προέτρεψε και πίεσε τον Κόνραντ με εκατοντάδες μηνύματα, επιχειρήματα και δύο τηλεφωνικές κλήσεις να αυτοκτονήσει.

Ο Κόνραντ Ρόι, σε φωτογραφία που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook

«Πρέπει να το κάνεις, Κόνραντ», του έγραψε εκείνη τη μέρα. «Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μπρος τη μηχανή και θα είσαι ελεύθερος και ευτυχισμένος», επέμεινε.

Εκείνος αντιδρούσε. Ηθελε, αλλά αν δεν τα κατάφερνε; Πολλοί δεν τα καταφέρνουν.

«Θα πετύχει. Αν βγάλεις 3.200 ppm (σ.σ. parts per million ή μέρη όγκου αερίου ανά εκατομμύριο) για πέντε ή δέκα λεπτά θα πεθάνεις μέσα σε μισή ώρα», επέμεινε εκείνη, σαν να του εξηγεί μία συνταγή για μακαρόνια. «Θα χάσεις τις αισθήσεις σου χωρίς να πονέσεις. Μπορείς επίσης να πάρεις ένα λάστιχο και ενώσεις τον σωλήνα εξάτμισης με το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου, να το καλύψεις με ταινία και t-shirt ώστε να μην έχει διαρροή», τόνιζε.

Η συζήτηση συνεχίστηκε όλη μέρα, ακόμη και όταν ο Κόνραντ πήγε βόλτα με τις αδελφές του και τη μητέρα του στην παραλία. Η μητέρα του θυμάται, εκ των υστέρων, ότι ο γιος της έψαχνε διαρκώς να βρει σήμα και ότι ήταν συνέχεια προσκολλημένος στην οθόνη του κινητού του.

Εφτασε βράδυ. «Αρα δεν θα το κάνεις. Ολα για το τίποτα. Είμαι μπερδεμένη. Ησουν τόσο αποφασισμένος», του έγραψε η Μισέλ με πιο επιθετικό τόνο.

Εκείνος είχε τις αμφιβολίες του. Δεν ήταν πολύ αργά; Είχε αρχίσει να ξημερώνει. Μήπως κάποια άλλη μέρα;

Το κλειδί στην υπόθεση είναι η αιτιότητα. Ποιος προκάλεσε τον θάνατο, εκείνη ή το ίδιο το θύμα;

«Θα είσαι επιτέλους ευτυχισμένος στον παράδεισο. Οχι άλλος πόνος. Είναι φυσιολογικό να φοβάσαι, πρόκειται να πεθάνεις», επέμεινε εκείνη. «Εσύ μου είπες ότι η μητέρα σου είδε αυτό για την αυτοκτονία στον υπολογιστή σου και δεν είπε τίποτα. Νομίζω ότι ξέρει ότι είναι στο μυαλό σου και είναι προετοιμασμένη. Πάντα θα σε έχουν στις καρδιές τους», έγραψε για να τον καθησυχάσει.

«Δεν θα κοιμηθώ μέχρι να είσαι μέσα στο αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή. Οχι άλλη αναβολή», συνέχισε αυξάνοντας την πίεση. Ο Κόνραντ το έκανε. Αλλά δεν άντεξε, βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητο. «Τσακίσου πίσω στο αυτοκίνητο γαμώτο!», είπε εκείνη αναλαμβάνοντας να τον πιέσει μέχρι τέλους.

Ο 18χρονος επέστρεψε στο αυτοκίνητο. Μέσα σε 20 λεπτά πέθανε.

Η Μισέλ σήμερα κατηγορείται για μη εσκεμμένη ανθρωποκτονία. «Χρησιμοποίησε τον Κόνραντ σαν πιόνι σε ένα άρρωστο παιχνίδι», καταγγέλλει η βοηθός εισαγγελέα, Μαρικλέρ Φλιν. Απ’ ότι φαίνεται, μιλώντας για «τον φίλο της που έχει τάσεις αυτοκτονίας», η έφηβη Μισέλ κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή που αναζητούσε από τους δικούς της φίλους. Και για να γίνει πιστευτή έπρεπε τελικά να τον πείσει να αυτοκτονήσει. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους εισαγγελείς, από δική της προσωπική ανάγκη ή διαστροφή, η Μισέλ οδήγησε έναν νεαρό άνδρα στον θάνατο.

Οπως επισημαίνει η Λόρι Λέβενσον, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Λογιόλα του Λος Αντζελες, το κλειδί στην υπόθεση είναι η αιτιότητα. Ποιος προκάλεσε τον θάνατο, εκείνη ή το θύμα;

Ο Κόνραντ είχε ξεπεράσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης και κατάφερε να αποφοιτήσει όπως επεσήμανε η μητέρα του στην κατάθεσή της

«Δεν υπάρχει νόμος στη Μασαχουσέτη που να ορίζει αν κάποιος μπορεί πραγματικά να ενθαρρύνει κάποιον να διαπράξει αυτοκτονία ή όχι», σχολίασε μιλώντας στους New York Times ο Πίτερ Ελικαν, εκπρόσωπος της ένωσης δικηγόρων της Μασαχουσέτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη αντίστοιχη υπόθεση στη συγκεκριμένη πολιτεία. Στο παρελθόν είχε εκδικαστεί μία υπόθεση ρώσικης ρουλέτας για παράδειγμα. Κι όμως αυτά τα επεισόδια είναι εξαιρετικά σπάνια και άρα εκτός νομοθετικού πλαισίου στη συγκεκριμένη πολιτεία. Κάθε φορά -ακόμη και σε πολιτείες όπου προβλέπεται νόμος που τιμωρεί την ενθάρρυνση της αυτοκτονίας- εγείρουν το ίδιο ηθικό ερώτημα: Κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται κάποιος -ιδίως ποινικά- για την αυτοκτονία ενός ανθρώπου;

Αρχικά οι δικηγόροι της, 20χρονης πια, Μισέλ απαιτούσαν να κλείσει η υπόθεση, επικαλούμενοι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Ναι, αλλά η ενθάρρυνση της πράξης της αυτοκτονίας δεν είναι κάτι που προστατεύεται από την αμερικανική νομοθεσία. Επομένως, το δικαστήριο ανηλίκων απέρριψε την πρόταση. Υστερα οι δικηγόροι της Μισέλ έκαναν χρήση του δικαιώματός της να κριθεί από έναν δικαστή και όχι από σώμα ενόρκων. Η δίκη άρχισε την Τρίτη και αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«(Η Μισέλ) τού κατέρριψε τις αμφιβολίες, τον διαβεβαίωσε ότι θα τα κατάφερνε, τον πίεσε να σταματήσει να το αναβάλλει και διακωμωδούσε τον δισταγμό του», υποστηρίζει ο εισαγγελέας. Η συμπεριφορά της ήταν «ανεξέλεγκτη και παράτολμη».

Από την άλλη, η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η Μισέλ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε μία αυτοκτονία από απόσταση 40 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή, η ιδέα ήταν αποκλειστικά του Κόνραντ, ο οποίος είχε ένα ιστορικό βεβαρημένης ψυχικής υγείας. Αλλωστε, όπως είπε και η μητέρα του στην κατάθεσή της, ο ίδιος είχε επεισόδια κατάθλιψης στο παρελθόν, ενώ είχε διαπράξει ξανά μία απόπειρα αυτοκτονίας το 2012, κάνοντας υπερβολική κατανάλωση παυσίπονου Tylenol.

«Ηταν μία τραγική αυτοκτονία, σίγουρα όχι ανθρωποκτονία», τόνισε ο συνήγορος της Μισέλ, Τζόζεφ Κατάλντο. Αντίστοιχα ο ίδιος παρουσιάζει και την κατηγορούμενη ως μία ευάλωτη έφηβη η οποία πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει μία διατροφική διαταραχή, είχε μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική και είχε επηρεαστεί έντονα από την επίδραση ενός αντικαταθλιπτικού.

Τα πράγματα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο καθώς οι δύο ευάλωτοι έφηβοι βρίσκονταν διαρκώς σε επαφή -μέσω μηνυμάτων και τηλεφώνου- αλλά σπανίως συναντιόνταν από κοντά. Η σχέση τους αναπτύχθηκε σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το messenger. Το ίδιο και η συζήτηση περί αυτοκτονίας, παραδείσου κι ευτυχίας. Επομένως, απ’ ότι φαίνεται, σε αυτή την υπόθεση ο δικαστής θα κληθεί να αξιολογήσει και πόση δύναμη ασκεί σε έναν -ευάλωτο ή οποιονδήποτε νέο- ένα τεξτ.

The post Κατηγορείται ότι με μηνύματα τον έπεισε να αυτοκτονήσει – Είναι ανθρωποκτονία; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα