Κατάρ: «Αποχωρούμε από την Ελλάδα, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις»

Ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκε το φιλοεπενδυτικό προφίλ που προσπαθεί να χτίσει τον τελευταίο καιρό για την κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το Κατάρ ανακοίνωσε την ματαίωση των επενδυτικών του σχεδίων στην Ελλάδα. «Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις», αναφέρει

χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η κρατική επενδυτική εταιρεία του εμιράτου, Al Rayyan, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα το Κατάρ στον τομέα των επενδύσεων δεν είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες -πόσω μάλλον δυσφήμιση- «παρά μόνο στην Ελλάδα».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους άραβες επενδυτές, ήταν η στοχοποίηση του εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, για τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να χαθούν οριστικά (;) τα συνολικά 16 δισ. ευρώ που είχε πρόθεση να επενδύσει στην Ελλάδα ο κρατικός καταρινός Όµιλος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στελέχη της Al Rayyan έκαναν λόγο για «οργανωµένο σχέδιο της κυβέρνησης να διώξει όλες τις μεγάλες επενδύσεις από την Ελλάδα» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρηση του εμιράτου από τη χώρα μας. Αφορμή, η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από αυτεπάγγελτη μήνυση κατά των εκπροσώπων του οµίλου στην Ελλάδα και στελεχών του ΓΕΕΘΑ, για την αγορά της Οξείας και άλλων 7 νησίδων στο σύμπλεγµα των Εχινάδων, τον Άγιο Ιωάννη, το Προβάτι, τον Πίστρο, την Άπασα, τον Σωρό, τον Γκράβαρη και την Καρδιώτισσα.

«Στήνουν δικαστήρια µε δηµοσιεύµατα ιστοσελίδων αφού µόνο αυτά υπάρχουν στη δικογραφία. Ορισµένα από τα νησιά για τα οποία µας κατηγορούν δεν είναι καν δικά µας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την ανάπτυξη, γι’ αυτό όταν επιχειρείται µια µεγάλη επένδυση βρίσκει συνεχώς τον τρόπο να δηµιουργεί προβλήµατα και να µπλοκάρει τα σχέδια. Το 2012 είχαµε αποφασίσει να επενδύσουµε στην Ελλάδα 16 δισ., αλλά ήδη τα κεφάλαια αποσύρονται. Οι πολιτικοί σας αγαπούν µόνο την καρέκλα τους και αδιαφορούν για τη χώρα», ήταν το δριμύ κατηγορώ ενός από τα στελέχη του Ομίλου που συμπλήρωνε στον ίδιο καταγγελτικό τόνο:

«Συνεχώς ακούµε υποσχέσεις και στο τέλος όχι µόνο δεν λύνονται τα προβλήµατα, αλλά εµφανίζονται καινούργια. Σήµερα δεν έχουµε επενδύσεις, έχουµε µόνο δικαστήρια. Για το σύστηµα µε τις υπηρεσίες στην Ελλάδα καλύτερα να µη µιλήσουµε. Θα σας πω κάτι πολύ απλό: Βρείτε µου µία γλώσσα στον κόσµο στην οποία να µεταφράζεται η λέξη «τακτοποίηση» και µία χώρα όπου οι δηµόσιες υπηρεσίες µπλέκονται η µία µε την άλλη σε σηµείο που στο τέλος κανείς δεν ξέρει ποιος έχει αρµοδιότητα. Είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Η Ελλάδα θα γραφτεί στο µαύρο βιβλίο των επενδύσεων».

Και μπορεί τα γραφεία της Al Rayyan στη Βασ. Σοφίας 14 να παραμένουν ανοικτά για «απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα πολυπόθητα κεφάλαια όμως και οι επενδύσεις των Καταρινών θα μείνουν όνειρο θερινής νυκτός για την Ελλάδα.

Γιατί όπως παρατηρούν και οι υπεύθυνοι της Al Rayyan «η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές», αλλά «η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…».

«Λογικό» θα έλεγε κανείς για την απόφαση των Καταρινών, σε μια χώρα και ένα κράτος, όπου έχει χαθεί εδώ και χρόνια κάθε έννοια λογικής…

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Al Rayyan :

«Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.

Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσω μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο.

Μερικοί, δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές , επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή… Ειδικότερα Στη συνέντευξη τύπου στις 13-2-17 ,μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο , με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην βουλευτής , πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ο Κ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους.

Παρατηρώντας την ελληνική πραγματικότητα, και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ , αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη. Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική.

Ο πρωταρχικό σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις – ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.

Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος, δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη.

Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνεται μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο.

Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές .. η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…»

The post Κατάρ: «Αποχωρούμε από την Ελλάδα, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα