Καταλονία: Μαζικά στους δρόμους η «σιωπηρή πλειοψηφία» κατά της ανεξαρτησίας

Ενα ηχηρό μήνυμα ότι «είμαστε και εμείς εδώ» έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί που ζουν στην Καταλονία και σε άλλες περιοχές της χώρας και κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Βαρκελώνης για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πυροδότησε την μεγαλύτερη κρίση στην Ισπανία μετά την πτώση του Φράνκο και ενώ οι Αρχές της Καταλονίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν

στην ανεξαρτησία (τουλάχιστον σύμφωνα με όσα λένε), η κρίση όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά ετοιμάζεται να περάσει στην πιο λεπτή φάση της.

«Ζήτω η Καταλονία! Ζήτω η Ισπανία!» φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας, ένα θέαμα μάλλον πρωτόγνωρο για την χώρα. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλονίας και της ΕΕ, θεωρούν ότι αποτελούν τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που δεν έχει μιλήσει για το θέμα από τότε που οι αυτονομιστές διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 950.000 διαδηλωτές.

Ο Μάριο Βάργας Λιόσα μιλά στο πλήθος υπέρ της ανεξαρτησίας (REUTERS/Eric Gaillard)

«Η δημοκρατία στην Ισπανία είναι εδώ για να μείνει και καμία συνωμοσία των αυτονομιστών δεν θα την καταστρέψει» δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Μάριο Βάργας Λιόσα.

Διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στην πλατεία έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο Ραχόι δεν αποκλείει την άρση της αυτονομίας

Ενώ συνέβαιναν αυτά, η κυβέρνηση στη Μαδρίτη δηλώνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της δίνει το Σύνταγμα για να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να εμποδίσει την περιοχή να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Αυτήν την σκληρή θέση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El País, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Σε ερώτημα αν είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το Αρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει εκεί νέες εκλογές, ο Ραχόι απάντησε: «Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε εάν είναι σύννομο. Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν».

Ισπανική, καταλανική και ευρωπαϊκή σημαία μαζί στη διαδήλωση υπέρ της ένωσης (REUTERS/Eric Gaillard)

Ακόμη, απαίτησε να τερματιστούν οι απειλές από πλευράς των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.

«Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε. Διεμήνυσε ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει «καμιά ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από πλευράς των καταλανών εθνικιστών και πρόσθεσε πως ακόμη κι αν αυτή γίνει «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». Προέτρεψε επιπλέον τους «μετριοπαθείς» καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.

Ο Ραχόι ξεκαθάρισε επίσης ότι οι επιπλέον 4.000 αστυνομικοί τους οποίους η κυβέρνησή του ανέπτυξε στην Καταλονία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι να τερματιστεί η κρίση.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία εξαιτίας της κρίσης στην Καταλονία. Επίσης ο Ραχόι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης.

The post Καταλονία: Μαζικά στους δρόμους η «σιωπηρή πλειοψηφία» κατά της ανεξαρτησίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα