Καρχαρίες 400 ετών στα νερά της Γροιλανδίας

Το περιβάλλον που ζουν οι καρχαρίες στη Γροιλανδία δεν είναι το πιο φιλόξενο. Σκοτεινά και κρύα νερά, τροφή που μπορεί να μην φτάνει για όλους, αργές κινήσεις και κίνδυνος υπεραλίευσης.

Αλλά έστω και έτσι, οι καρχαρίες αυτοί βρέθηκε από δανούς επιστήμονες ότι είναι τα σπονδυλωτά με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πολλά περισσότερα από τους ελέφαντες που έχουν φτάσει τα 86, από τον άνθρωπο που έχει φτάσει τα 122 χρόνια, από τις χελώνες του Δαρβίνου που φτάνουν και ξεπερνούν ίσως τα 150 χρόνια, από ένα είδος φάλαινας που ζει μέχρι λίγο πάνω από τα 200.

Ενα από τα θηλυκά του δείγματος

υπολογίστηκε ότι είναι 392 ετών με μια απόκλιση 120 ετών πάνω ή κάτω, με άλλα λόγια 272-512 ετών, με το πιθανότερο ότι η ηλικία είναι πιο κοντά στο κάτω άκρο και τουλάχιστον 272 ετών, αναφέρουν οι δανοί επιστήμονες.

Στον κόσμο αυτών των καρχαριών το κέρδος της μακροζωίας είναι μια εφηβεία που κρατά πάνω από έναν αιώνα και ζωή που μπορεί να φτάνει και τους τέσσερις αιώνες.

Τέσσερις αιώνες είναι τουλάχιστον 15 γενιές ανθρώπων, τόσο πίσω που σχεδόν κανένας δεν μπορεί να πει ποιους προγόνους είχε (εκτός από τους γαλαζοαίματους).

Αν είναι 392 ετών και γεννήθηκε το 1624, ήρθε στον (παγωμένο) κόσμο της όταν η Ευρώπη είχε μπει στον Τριακονταετή Πόλεμο που άλλαξε την ιστορία της. Στην ωριμότητα έφτασε περίπου την εποχή της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης και από τότε… συνεχίζει να κυκλοφορεί στα ίδια νερά.

Αν, πάλι είναι 512 ετών, γεννήθηκε την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής από τον Κολόμβο, όταν η τυπογραφία ήταν μια μοντέρνα τεχνολογία.

Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει από καιρό τους καρχαρίες αυτούς και υποπτεύονταν ότι ζουν πολύ. Ηταν γενικά δύσκολο να βρουν μία αξιόπιστη μέθοδο για τον υπολογισμό της ηλικίας τους. Ενας τρόπος είναι να μετρήσουν το μέγεθος των ωτολίθων, των αποθέσεων από ασβέστιο στο εσωτερικό του αφτιού των ψαριών, αλλά για τους καρχαρίες δεν είναι σχεδόν καθόλου αποτελεσματική. Η ιδέα των δανών επιστημόνων ήταν να χρονολογήσουν με άνθρακα-14 τις πρωτεΐνες στο φακό του ματιού των ψαριών.

Η ανάλυση στους 28 καρχαρίες έδειξε ότι κάποιοι είναι ακόμα περίπου 50 ετών, σχεδόν βρέφη για τα δεδομένα του είδους. Αυτό σε συνδυασμό και μια εκτίμηση για τους (πολύ αργούς) ρυθμούς ανάπτυξης τους έφτασε στον υπολογισμό της θηλυκής με μήκος γύρω στα πέντε μέτρα που βρέθηκε να είναι έως και 512 ετών.

Τι μπορεί να κάνει τους καρχαρίες να ζουν τόσο πολύ; Οι αργοί ρυθμοί της ζωής τους φαίνεται να βοηθούν για μια μακριά ζωή, ενώ και η αργή ανάπτυξη που είναι μόλις ένα εκατοστό το χρόνο έχει και αυτή τα οφέλη της. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν πέσει θύματα υπεραλίευσης για το ήπαρ τους που είχε βιομηχανικές χρήσεις. Αργότερα κατασκευάστηκαν τεχνητά υποκατάστατα και οι καρχαρίες αφέθηκαν και πάλι σχετικά ήρεμοι.

Το αποτέλεσμα είναι να μείνουν πολλοί «έφηβοι» και ελάχιστα θηλυκά σε αναπαραγωγική ηλικία.

The post Καρχαρίες 400 ετών στα νερά της Γροιλανδίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα