Καχυποψία αλλά και κινήσεις εκτόνωσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο

18:26 6/7/2016 - Πηγή: Protagon

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ο καιρός σύντομα θα δείξει. Γιατί η διένεξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την ψήφιση ή όχι της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο -την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής δηλαδή- αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή κρίση στην μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Κατ’ ουσία αφορά στο αν ο

πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα ψηφίσει, όπως επιμένει, την απλή αναλογική ή όχι και θα ακολουθήσει την γραμμή των υπολοίπων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην στηρίξουν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας την εμφανή πολιτική σκοπιμότητα της.

Είναι γεγονός ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απέφυγαν να σηκώσουν το θέμα. Το έπραξαν όμως, ως συνήθως, οι επισπεύδοντες των δυο πλευρών, παρά τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου κι άλλων βουλευτών και παραγόντων να μην πάρει διαστάσεις το ζήτημα.

Αντί λοιπόν να συγκρατηθούν και οι δύο πλευρές η ατμόσφαιρα φορτίστηκε από τη γεμάτη αιχμές ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, τη Δευτέρα το βράδυ, για την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική πρόταση και τα υπερβολικά σχόλια του Δημήτρη Κρεμαστινού για τον πρόεδρό της. Από την Αγίου Κωνσταντίνου εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στον γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, για τις «απαξιωτικές δηλώσεις», όπως αναφέρει, «του κ. Κρεμαστινού».

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεφύγουν τα πράγματα και να εξελιχθούν σε κρίση, ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά αποκλιμάκωσης για το κοινό συμφέρον. Η Φώφη Γεννηματά που βρισκόταν σε περιοδεία (Ηλεία και Αχαΐα), επικοινώνησε με τον Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM ότι: «Δεν τσακωνόμαστε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αφορμή τον εκλογικό νόμο. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά έπρεπε να μη γίνει το σχόλιο του Κρεμαστινού για τον Θεοχαρόπουλο».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος το είπε, στον ΣΚΑΪ, πιο άμεσα: «Αυτά που μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα από αυτά στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις» διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προάγγελο συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή υπουργοποίησής του.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, όπως δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου: «Θα προτείνουμε το μπόνους να είναι 30 έδρες και το συζητάμε, γιατί πρέπει να σχηματίζεται και μία κυβέρνηση».

Στη φράση αυτή ίσως να εμπεριέχεται και η εκατέρωθεν σπουδή. Στη ΔΗΜΑΡ είδαν με καχυποψία τη θέση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική αφού καταργεί το μπόνους, θεωρώντας ότι επιλέγεται στρατηγικά η συνεννόηση με τη ΝΔ και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης δεν συνιστά «κλείσιμο» του ματιού στο κυβερνών κόμμα.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και κορυφαίοι παράγοντές του, τονίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν τίθεται επουδενί ζήτημα στρατηγικής σύμπλευσης και συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου, υποστηρίζουν, το λέει και το υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε κάθε ευκαιρία. «Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με τους υποκριτικούς πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα πάνω στα ερείπια, την νέα απάτη για την δήθεν έκρηξη ανάπτυξης, την αποτυχημένη ρητορική περί «παλαιού και νέου», ούτε με καθεστωτικές λογικές και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που επιχειρούν να πετάξουν τη μπάλα μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν αντιμετωπίζεται όμως ούτε με την διχαστική λογική, την άκριτη πόλωση, την εμμονή της ΝΔ στις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2004-2009 και των Ζαππείων. Αλήθεια, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Ποιο είναι το περιεχόμενό τους»;

Οι αντιθέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο δημιούργησαν για λίγο ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου που έχει συσταθεί για να βρει τον κοινό τόπο συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς με τους Αθηνά Δρέττα και Θόδωρο Μαργαρίτη να ανταλλάσσουν διαξιφισμούς. Το κλίμα γρήγορα εκτονώθηκε και αποφασίστηκε την επόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου να ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτροπής.

The post Καχυποψία αλλά και κινήσεις εκτόνωσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα