Ιρλανδία/ Τα καλλιστεία και το δικαίωμα στην έκτρωση

Εδώ και περίπου έξι δεκαετίες, το Rose of Tralee είναι μια ιρλανδική γιορτή που θυμίζει καλλιστεία και συγκεντρώνει γυναίκες από όλον τον κόσμο στην κομητεία Κέρι. Μια γιορτή για τις γυναίκες, την ομορφιά και τον ιρλανδικό πολιτισμό, χωρίς καμία πολιτική χροιά ή ιδιαίτερες κοινωνικές προεκτάσεις.

Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, καθώς την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των καλλιστείων, η συμμετέχουσα εκ μέρους της Αυστραλίας, Μπραϊάνα Πάρκινς, έκανε μια αξιομνημόνευτη δήλωση απευθυνόμενη προς τον παρουσιαστή. «Νομίζω πως μπορούμε να

κάνουμε κάτι καλύτερο εδώ, στην Ιρλανδία. Νομίζω πως είναι καιρός να αποκτήσουν οι γυναίκες λόγο σχετικά με το δικαίωμα στην αναπαραγωγή. Θα ήθελα πολύ να δω ένα σχετικό δημοψήφισμα να γίνεται σύντομα για την «όγδοη». Αυτό θα ήταν το όνειρό μου».

Η Πάρκινς αναφερόταν στην όγδοη τροποποίηση του συντάγματος της Ιρλανδίας, που ψηφίστηκε το 1983. Η χώρα έχει μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες παγκοσμίως σχετικά με τις εκτρώσεις. Ο σχετικός νόμος προστατεύει τη ζωή του εμβρύου στην ίδια βάση με την ζωή της γυναίκας. Η πρόσβαση στην έκτρωση για τις γυναίκες και τα κορίτσια επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι έγκλημα που επιφέρει ποινή κάθειρξης μέχρι και 14 χρόνια.

Η Πάρκινς, η οποία εργάζεται στο δίκτυο ABC στο Σίδνεϊ, δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία της, όπου φορούσε μπλούζα που έγραφε «ανάκληση της όγδοης».

I want to make clear I still love the Rose of Tralee. Being a Rose gave me confidence to do what I did.

— Brianna Parkins (@parkinsbrea) August 27, 2016


«Μου φαινόταν πολύ φυσικό να μιλήσω για αυτό, ως ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που επηρεάζει τις γυναίκες εδώ, στην Ιρλανδία, και θυμώνω όταν τις βλέπω να ταξιδεύουν ως την Αγγλία για να κάνουν έκτρωση, σε μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής τους. Πιστεύω πως είναι πραγματικά άδικο», ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Thanks for the all the support #SydneyRose #RoseofTralee #repealthe8th pic.twitter.com/zqK0XPkJ34

— Brianna Parkins (@parkinsbrea) August 23, 2016


Εξεπλάγη με την αντίδραση όσων βρίσκονταν στον διαγωνισμό. Πίστευε πως θα επικρατήσει σιωπή στον χώρο αλλά, αντ’ αυτού, εισέπραξε ένα δυνατό χειροκρότημα.

Σε άρθρο της στους Τάιμς της Ιρλανδίας, η Πάρκινς έγραψε πως το στήσιμο του Rose of Tralee θύμιζε έναν μεγάλο διαγωνισμό «μίμησης της Κέιτ Μίντλετον». Δήλωσε έξαλλη με τη διοργάνωση και το ότι μεταχειρίζονταν τους διαγωνιζόμενους σαν να έπαιρναν μέρος σε εκπομπή ριάλιτι. Οι ερωτήσεις για τις αμβλώσεις έγιναν μόνο σε ομαδικές συνεντεύξεις και εν τάχει.

Δήλωσε επίσης απογοητευμένη, καθώς είχε περάσει μήνες υπερασπιζόμενη το φεστιβάλ στην οικογένεια και το αφεντικό της ως ένα γεγονός – φόρο τιμής στις γυναίκες. Εμεινε έκπληκτη δε με τα σχόλια που άκουσε μετά τη μετάδοση των καλλιστείων. Περιγράφει πώς κατέβηκε από τη σκηνή ιδρωμένη, προσπαθώντας να σταθεί όρθια και τότε μια διαγωνιζόμενη της είπε να τσεκάρει τον λογαριασμό της στο Twitter με χιλιάδες ενθαρρυντικά σχόλια. «Δεν ξέρω γιατί μια κοπέλα σε μια τέτοια γιορτή, φορώντας ένα φουσκωτό φόρεμα, δημιουργεί αίσθηση επειδή επαναλαμβάνει όσα οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών της Ιρλανδίας επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια», σχολίασε.

Οι διοργανωτές των καλλιστείων της επεσήμαναν πως «τους απογοήτευσε», αλλά την άκουσαν με σεβασμό. Σε μια πορεία που διοργανώθηκε για το ίδιο ζήτημα, παρακάλεσε όσους συμμετείχαν να μη στέκονται κοντά της, με τον φόβο πως μπορεί κάποιος να της επιτεθεί ή να της πετάξει κάποιο αντικείμενο. Νιώθει όμως δικαίωση όταν την προσεγγίζουν μητέρες με τις κόρες τους και ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί της. «Κλαίω για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Δυνατά και έντονα».

Παρά την εμπειρία της, η Πάρκινς συνεχίζει να υποστηρίζει το φεστιβάλ. Επιμένει, όμως, πως ήρθε η ώρα να αλλάξει. «Αν δεν δέχονται, πως οι γυναίκες που παίρνουν μέρος μπορούν να έχουν και πολιτικές απόψεις, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

The post Ιρλανδία/ Τα καλλιστεία και το δικαίωμα στην έκτρωση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα