Ηλιακό αεροπλάνο διέσχισε τον Ειρηνικό

Μετά από ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι περίπου 4.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό, έφτασε η σαφώς ιστορική στιγμή για το ξεχωριστό ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2, να προσγειωθεί στην Καλιφόρνια. Το ταξίδι του διήρκησε 62 ώρες και είχε αφετηρία τη Χαβάη. Τούτο το τελευταίο δρομολόγιο ήταν απλώς ένα μέρος του φιλόδοξου – και εν τέλει- επιτυχούς σχεδίου: να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου δίχως καύσιμα.

Οι πιλότοι και εμπνευστές του προγράμματος, που στόχο έχει να προωθήσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας,

Αντρέ Μπόρσμπεργκ και Μπερτράν Πικάρ, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους. «Ξεκινά μια νέα εποχή. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι το σήμερα!», δήλωσε στο CNN ο Πικάρ μετά από το επιτυχημένο ταξίδι του, συμπληρώνοντας πως «είναι πραγματικότητα, οι «καθαρές» τεχνολογίες μπορούν να πραγματοποιήσουν το αδύνατο».

Οι πιλότοι και εμπνευστές του προγράμματος, Αντρέ Μπόρσμπεργκ και Μπερτράν Πικάρ, δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους (Jean Revillard/REUTERS)

«Είμαι πολύ χαρούμενος, που όλα λειτούργησαν πολύ καλά και το αεροπλάνο λειτούργησε όπως θα έπρεπε», δήλωσε ο έτερος πιλότος, ελβετός μηχανικός, Αντρέ Μπόρσμπεργκ. «Είναι μια τρανή απόδειξη πως η τεχνολογία είναι αξιόπιστη», πρόσθεσε.

Celebration time for @bertrandpiccard and @andreborschberg the Pacific is crossed, #America let’s Go #futureisclean pic.twitter.com/7SDo5Eayi6

SOLAR IMPULSE (@solarimpulse) 24 Απριλίου 2016

Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός και στο επίγειο κέντρο ελέγχου του αεροσκάφους.

Great job! The #Pacific is over, welcome #America continent pic.twitter.com/1jFAU2ok9b — SOLAR IMPULSE (@solarimpulse) 24 Απριλίου 2016

Το Solar Impulse βρισκόταν καθηλωμένο επί οχτώ μήνες στη Χαβάη, λόγω βλάβης στο σύστημα μπαταριών. Το ταξίδι του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, από το Αμπού Ντάμπι.

61h35min ago @bertrandpiccard took-off from #Hawaii. Watch his landing in California LIVE on https://t.co/JIj9tHK6hl pic.twitter.com/M0xcxWVbI3

SOLAR IMPULSE (@solarimpulse) 24 Απριλίου 2016

Κινείται χωρίς καύσιμα, αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια. Περισσότερες από 17.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες έχουν προσαρμοστεί στα φτερά του και τροφοδοτούν τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες, ενώ παράλληλα φορτίζουν τις μπαταρίες του ώστε να κινείται και τη νύχτα.

Το άνοιγμα των φτερών του αγγίζει τα 72 μέτρα, περίπου όσο και ενός Airbus A380 (Jean Revillard/REUTERS)

Με ενδιάμεσους σταθμούς το Ομάν, την Ινδία, την Μιανμάρ και την Κίνα, διέσχισε την ασιατική ήπειρο και έφτασε στην Ιαπωνία. Από εκεί επιχείρησε το πέρασμα, διάρκειας πέντε ημερών, προς τη Χαβάη. Το εγχείρημα ήταν αρχικά επιτυχές, όμως οι μπαταρίες του υπερθερμάνθηκαν και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να διορθωθεί η βλάβη.

Το Solar Impulse είχε καθηλωθεί επί οχτώ μήνες λόγω βλάβης στο σύστημα μπαταριών (Jean Revillard/REUTERS)

Στο διάστημα αυτό, συγκεντρώθηκαν επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια από δωρητές, προκειμένου το ταξίδι του Solar Impulse να συνεχιστεί. Επόμενος στόχος είναι το αεροσκάφος να φτάσει στην Νέα Υόρκη τον Ιούνιο και από εκεί να επιχειρήσει την πτήση πάνω από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη. Τελικός στόχος του, να επιστρέψει στην αφετηρία του μεγάλου του ταξιδιού, το Αμπού Ντάμπι.

Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Μάρτιο του 2015 από το Αμπού Ντάμπι (Jean Revillard/REUTERS)

Και λίγα τεχνικά για τους γνωρίζοντες: Κινείται με μέση ταχύτητα 70 χλμ/ώρα. Το άνοιγμα των φτερών του αγγίζει τα 72 μέτρα, περίπου όσο και ενός Airbus A380. Το βάρος του, όμως, είναι μόλις 2.300 κιλά, όσο δηλαδή ζυγίζει ένα τζιπ 4 x 4. Εξαιτίας της χαμηλής ταχύτητας, ταξιδεύει χωρίς διακοπή ολόκληρα μερόνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος πρέπει να παραμένει επί πολλά 24ωρα σχεδόν άυπνος, κλεισμένος σε ένα μικροσκοπικό πιλοτήριο, που, σε μέγεθος, δεν ξεπερνά έναν κοινό τηλεφωνικό θάλαμο!

The post Ηλιακό αεροπλάνο διέσχισε τον Ειρηνικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα