Η Βουλή συζητά την Εξεταστική για το Plan X του Γιάνη Βαρουφάκη

O Aλέξης Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με την «Αυγή» να πάει στη Βουλή και να τοποθετηθεί επί της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του περιβόητου

πλέον Plan Χ του Γιάνη Βαρουφάκη. Επισήμως, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη συζήτηση καθώς, όπως λέγεται, δεν αποκλείεται να απουσιάσει, προσπαθώντας να υποβαθμίσει πολιτικά την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

«Ας μη ματαιοπονούμε, αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να αποφασίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Θα το κάνει, όμως, η επόμενη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ύπαρξη σχεδίου υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Στην πραγματικότητα η συζήτηση είναι μονότονη: οι της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση για την ποιότητα και το σχεδιασμό της διαπραγμάτευσης, ενώ οι της συμπολίτευσης καλούν τους επικριτές να ανατρέξουν στην περίοδο κατά την οποία οι ίδιοι είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ είπε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αλλά επιμένουμε πως θα πρέπει να διερευνηθεί συνολικά η περίοδος από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι και σήμερα. Επανακαταθέτουμε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την ένταξη της χώρας στο ευρώ ως σήμερα. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που να αναζητά πραγματικά την αλήθεια ή μήπως σας βολεύει η κάλπικη θεωρία του ενός φταίχτη» επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει το Ποτάμι. «Είμαστε υπέρ της πρότασης, για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο» δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων γι’ αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγγνώμη» είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».

Ωστόσο σε μια ένδειξη πολιτικής σύμπλευσης της Ενωσης Κεντρώων με την κυβερνητική πλειοψηφία, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστικη…

Ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Γιατί ζητάει η ΝΔ Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο; Μήπως τα δύο προηγούμενα που υπέγραψε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν έξυπνα, παραγωγικά και ωφέλιμα για τη χώρα;»,συμπλήρωσε.

Η συζήτηση πάντως απέκτησε γρήγορα ένταση. Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ., ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας του απάντησε ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο».

«Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο Πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;».

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας: «δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.

«Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα “κοίτα ποιος μιλά”. Αυτοί που έφεραν τους έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε».

«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή, θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα» ανέφερε. «Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Γι’ αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου ποιος θα πληρώσει;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον πρώτο κύκλο της συζήτησης τοποθετούνται οκτώ ομιλητές, ένας από κάθε κόμμα για 10 λεπτά, και στον δεύτερο 15 ομιλητές συν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Στο κείμενο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ζητείται και η διερεύνηση της ύπαρξης του περίφημου «plan Χ». Αν δηλαδή, το Μαξίμου απεργαζόταν παράλληλο σχέδιο για έξοδο της χώρας από το ευρώ, έκδοση παράλληλου νομίσματος, κούρεμα των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολή στο Νομισματοκοπείο.

Κουμουτσάκος: «Η αναζήτηση της αλήθειας δεν θα σταματήσει»

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση για την οποία, πρόσθεσε, ευθύνονται ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ συναίνεσε για τη σύσταση της εξεταστικής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τώρα είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει.

«Οσες φορές μίλησε γι’ αυτό κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει» επισήμανε ο κ. Κουμουτσακος, ενώ αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για ήττα του πρωθυπουργού.

«Τώρα, μετά την ήττα, όλα δείχνουν ότι θα καταφύγει στον διχασμό και στην χωρίς όριο λασπολογία. Πήραμε μια γεύση με τα άθλια υπονοούμενα για την κυρία Φώφη Γεννηματά» συνέχισε. Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση και το ίδιο το Σύνταγμα». Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει αναπτύξει τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης που χρειάζεται η χώρα και σημείωσε με έμφαση ότι χρειάζεται ριζική και όχι αποσπασματική αναθεώρηση.

«Ετσι διαμορφώνονται οι πραγματικοί όροι της νέας μεταπολίτευσης. Όχι με μπαλώματα σκοπιμοτήτων. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία και επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του πως δεν θα μείνει ο ίδιος δια βίου στην αντιπολίτευση» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

The post Η Βουλή συζητά την Εξεταστική για το Plan X του Γιάνη Βαρουφάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα