Η τουρκική αντιπολίτευση προσφεύγει σε ευρωδικαστήριο για το δημοψήφισμα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προσφεύγει η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση. Αυτήν την είδηση μετέδωσαν η εφημερίδα Hurriyet και το πρακτορείο Assocated Press.

Το δημοψήφισμα

μπορεί να κατέληξε σε νίκη για τον Ερντογάν, με οριακή διαφορά, αλλά η αντιπολίτευση να καταγγέλλει πληθώρα παρατυπιών, ειδικά λόγω της απόφασης της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει τα αιτήματα του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) για ακύρωση του αποτελέσματος, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ έχει δηλώσει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

Οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει επισημάνει πως το δημοψήφισμα έγινε σε ένα «άνισο» περιβάλλον, χωρίς αμερόληπτη ενημέρωση του κοινού, γεγονός που ευνόησε το στρατόπεδο Ερντογάν.

Το δημοψήφισμα δρομολογεί τη συγκέντρωση ευρύτατων εκτελεστικών εξουσιών στον προεδρικό θώκο και επιτρέπει στον κ. Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και έως το 2029.

Οι περισσότερες αλλαγές θα υλοποιηθούν από το 2019 κι έπειτα, όταν είναι προγραμματισμένο να γίνουν ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

The post Η τουρκική αντιπολίτευση προσφεύγει σε ευρωδικαστήριο για το δημοψήφισμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα