Ή συμφωνία ή πρόβλημα

Τρεις στόχοι. Κανένας από αυτούς δεν είναι δεδομένος. Κανένας από αυτούς δεν γίνεται να μείνει εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού και στο… βάθος πολιτικό πρόβλημα. Μοιάζει με χρησμό, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάρισε όλες τις πτυχές του τωρινού προτάγματος.

Μιλώντας τo βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Μνημόνιο-Αριστερά-Προοδευτική Διακυβέρνηση», την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης,

ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε: «Αμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους».

Ως δεύτερο στόχο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε το να καλυτερέψει η υπάρχουσα συμφωνία και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης. Κάπως έτσι, όμως, προκύπτει και το πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην πορεία και το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε σαφώς, ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» και υπογράμμισε πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Για να συμπληρώσει με νόημα: «Η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ηταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου»

«Ηταν λάθος τα Μνημόνια»

Κατά τον κ. Δραγασάκη, η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι περιγράφεται. «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ηταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές, ότι είναι απαραίτητη η μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους, ώστε να εξαφανιστεί οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να εξασφαλισθούν η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανασυγκρότηση της Δεξιάς

Προχώρησε στην εκτίμησε ότι η ανασυγκρότηση της Δεξιάς παίρνει την μορφή ενός νέου πόλου, ο οποίος είναι εξαρτώμενος από την διαπλοκή. «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε μόλις εκλέχθηκε, ότι ‘’δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός’’ και σε λίγο χρονικό διάστημα ζητάει εκλογές. Τι μεσολάβησε; Είναι άσχετο με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει «με τι συμφωνεί; Με τις προτάσεις του ΔΝΤ; Να κόψουμε κύριες συντάξεις και μισθούς, να δεχθούμε μειωμένο αφορολόγητο και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων;»

Απευθυνόμενος ο κ. Δραγασάκης στις δυνάμεις που κινούνται στον προοδευτικό χώρο, τις κάλεσε να απαντήσουν σαφώς, όλες οι δυνάμεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο ερώτημα-δίλημμα: Με ποιον είναι – γιατί, όπως είπε, «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα».

The post Ή συμφωνία ή πρόβλημα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα