Η Μαδρίτη απειλεί με οικονομικό Αρμαγεδδώνα την (ανεξάρτητη) Καταλονία

Ηταν το βασικό επιχείρημα για να μην ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014: η οικονομική καταστροφή εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης. Το ίδιο εφιαλτικό ενδεχόμενο, με τη μορφή ραγδαίας μείωσης του ΑΕΠ, ανεργίας και υψηλών δασμών επιστρατεύεται ως προειδοποίηση -αν δεν είναι ευθεία απειλή- από τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουΐς ντε Γκίντος, για την Καταλονία σε περίπτωση που η τελευταία κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Μπορεί η Μαδρίτη να έχει αντιταχθεί

με σφοδρότητα στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να το έχει ήδη κηρύξει παράνομο, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους κυβερνητικούς παράγοντες να υπερθεματίζουν προβαίνοντας σε σενάρια καταστροφής με τελικά θύματα τους καταλανούς πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο Ντε Γκίντος είπε ότι η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αδύνατη και πως σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ της περιοχής θα κατέρρεε κατά 30%, θα διπλασιαζόταν η ανεργία, ενώ παράλληλα θα απομονωνόταν οικονομικά.

«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.

Ο Ντε Γκίντος επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλονίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, αλλά αποσιωπούνται από τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης η Καταλονία θα έφευγε από την ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα στην περιοχή θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «μεγάλη αβεβαιότητα».

Την ίδια στιγμή, μία ανεξάρτητη Καταλονία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%. Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν. «Η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα ήταν ωμή», τόνισε ο ντε Γκίνδος, προσθέτοντας πως κανείς εχέφρων δεν πιστεύει πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας αποτελεί ένα δυνατό σενάριο.

Κατ’ αυτόν, το δημοψήφισμα αποτελεί «τον Δούρειο Ιππο» προκειμένου να εδραιωθεί «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση» στην Καταλονία. «Και αυτό είναι που θα επιτευχθεί εν τέλει», κατέληξε.

Κατά την άποψη του υπουργού, η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι οίκοι αξιολόγησης, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία.

Η απάντηση που αντιτείνει η κυβέρνηση στην πρόκληση των Καταλανών, είπε ακόμη, είναι «ισορροπημένη, σθεναρή και σώφρων», τονίζοντας πως δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στις λειτουργίες της Καταλονίας, απλώς παρακολουθούνται τα έξοδα που πραγματοποιεί η τοπική κυβέρνηση, ώστε να μην διοχετεύονται στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Στις δηλώσεις του Ντε Γκίντος απάντησε ο σύμβουλος (υπουργός) Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλωνίας Σάντι Βίλα: «Η προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.

The post Η Μαδρίτη απειλεί με οικονομικό Αρμαγεδδώνα την (ανεξάρτητη) Καταλονία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα