Η ληστεία των ρεκόρ – και της τρομοκρατίας;

Ολοι συμφωνούν. Ηταν μια, χωρίς προηγούμενο, ληστεία τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας σαν αυτές που βλέπουμε στο σινεμά: Οι τέσσερις ληστές άρχισαν να μπαίνουν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Νο62 της Λεώφ. Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, ανά δύο και μετά τις 2.15 μ.μ. της Τρίτης όταν πια η τράπεζα

ετοιμαζόταν να κλείσει τις πόρτες της στο κοινό. Hταν οπλισμένοι με πιστόλια και αυτόματα όπλα, ήταν εφοδιασμένοι με σύστημα ενδοεπικοινωνίας και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες σιλικόνης, σαν εκείνες που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί στις χολυγουντιανές περιπέτειες. Στο εσωτερικό του υποκαταστήματος υπήρχαν οκτώ υπάλληλοι και πέντε πελάτες. Οι δράστες χωρίστηκαν σε δύο δυάδες. Η μία έμεινε στο ισόγειο για να παρακολουθεί ενδεχόμενες κινήσεις της Αστυνομίας, ή δεύτερη οδήγησε τους ομήρους στο υπόγειο και υποχρέωσε τη διευθύντρια του υποκαταστήματος να τους παραδώσει τα χρήματα από τα ταμεία και να απασφαλίσει το χρηματοκιβώτιο. Αφού κράτησαν ομήρους υπαλλήλους και πελάτες για σχεδόν δύο ώρες, οι ληστές αφαίρεσαν χρήματα από τα ταμεία και το χρηματοκιβώτιο, ενώ κατάφεραν να ανοίξουν, κατά πληροφορίες, 21 θυρίδες καταθετών, παραβιάζοντάς τες με τρυπάνια και συσκευές οξυγονοκόλλησης. Χαρακτηριστικό της οργάνωσης τους ήταν ότι οι ληστές φρόντισαν να καθαρίσουν με απολυμαντικό διάφορα σημεία για να μην αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος! Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 4 μ.μ. και ενώ οι δράστες είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Πρόκειται δίχως άλλο για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ληστεία αφού οι δράστες κατέρριψαν το ρεκόρ παραμονής σε τράπεζα.

Εκεί όμως που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις είναι, όχι στη λεία – κάποιοι εκτίμησαν ότι από τα ταμεία πήραν πάνω από €60.000 χωρίς όμως να μπορέσουν να υπολογίσουν το (άγνωστο) περιεχόμενο των θυρίδων – αλλά στο τι κρύβεται από πίσω.

Τα «ΝΕΑ» για παράδειγμα βλέπουν ξεκάθαρα με το πρωτοσέλιδό τους «άρωμα τρομοκρατίας».

«To modus operandi, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός περίπλοκου υψηλού ρίσκου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο περιελάμβανε όχι μόνο τη λεηλασία των ταμείων και του χρηματοκιβωτίου που λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση αλλά και το κυριότερο την παραβίαση των θυρίδων του υποκαταστήματος, προβληματίζει τις Αρχές» ανέφερε η εφημερίδα στο φύλλο της Τετάρτης.

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τον χώρο επί της λεωφ. Κηφισίας (INTIMENEWS)

Με τη ληστεία αυτή στους Αμπελόκηπους – πολύ κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ – η Αστυνομία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέα δεδομένα: κανένα σχήμα ενόπλων ληστών ως τώρα δεν είχε χρησιμοποιήσει τέτοια πατέντα δράσης. «Για την ταυτότητα των ενόπλων, τον χώρο από όπου προέρχονται, αν πρόκειται για αμιγώς επαγγελματική συμμορία ποινικών ή για πρόσωπα που “ακουμπούν”, συνεργάζονται ή κινούνται στην τρομοκρατία, οι Αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που έχουν σχέση με την τρομοκρατία το μεγάλο ποσό που αποκόμισαν αναμένεται να καταλήξει στο “επαναστατικό ταμείο”, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, προκειμένου να καλυφθούν υποδομές και ανάγκες για έναν νέο κύκλο δράσης», σημείωσε η Λία Νεσφυγέ στο ρεπορτάζ της στα «ΝΕΑ».

Στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή πάντως, ενώ ανέφερε ότι «υπήρξαν υπόνοιες για συμμετοχή τρομοκρατών στη ληστεία», σημείωσε ότι «όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τις εξελίξεις για την υπόθεση παρακολουθούσε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία», αλλά «η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».

Τι ξέρουμε ως τώραΗ ληστεία έγινε σε πολύ κεντρικό σημείο των Αμπελοκήπων, όπου γίνονται συχνές περιπολίες καθώς στην περιοχή βρίσκεται το Μέγαρο της ΓΑΔΑ.Το υποκατάστημα θα έκλεινε σε λίγο τις πόρτες του για το κοινό και στο εσωτερικό είχαν παραμείνει για συναλλαγές πέντε πελάτες και οκτώ υπάλληλοι.Η ώρα ήταν 2.15 όταν δύο άνδρες με τζιν παντελόνι και πουκάμισο εισέβαλαν. Φορούσαν μάσκες σιλικόνης για αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, περούκες και γάντια για να μην αφήσουν αποτυπώματα. Προτού τους αντιληφθεί κανείς, έβγαλαν τα όπλα.Οι υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό.Ο ένας ένοπλος πλησίασε τη διευθύντρια και την υποχρέωσε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο που λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση.Ο συνεργός του με απειλές σε σπαστά ελληνικά κρατούσε ακινητοποιημένους τους άλλους υπαλλήλους και τους πελάτες.Ενώ ήταν σε εξέλιξη το σκηνικό στο υποκατάστημα μπήκαν άλλοι δύο ένοπλοι για τη δεύτερη και κυριότερη φάση του σχεδίου που ήταν καθώς φαίνεται οι θυρίδες. Φορούσαν φόρμες εργασίας και ήταν εφοδιασμένοι με τρυπάνια και άλλα εργαλεία. Κατέβηκαν στο υπόγειο και με τα τρυπάνια παραβίασαν ανενόχλητοι πάνω από 20 θυρίδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες η επιλογή των θυρίδων ήταν τυχαία. Αγνωστο το περιεχόμενό τους.Οταν ολοκλήρωσαν την επιχείρηση αποχώρησαν και τότε γύρω στις 4 το απόγευμα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για την ένοπλη εισβολή. Οι δράστες διέφυγαν πεζή από το σημείο της ληστείας και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα που οδηγούσαν συνεργοί τους.Ο χώρος αποκλείστηκε και οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν υλικό από κάμερες σε μεγάλη ακτίνα και πληροφορίες για τον τρόπο διαφυγής των ενόπλων καθώς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην έρευνα.

The post Η ληστεία των ρεκόρ – και της τρομοκρατίας; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα