Η Κίνα «κατάπιε» 2,5 τρισ. δολάρια

15:22 7/1/2016 - Πηγή: Protagon

«Κίτρινος πυρετός» που εξαπλώνεται επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για μια νέα πανδημία που αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Ή, μήπως, τελικά, η δραματική εξέλιξη των τελευταίων ημερών στα χρηματιστήρια έχει την ίδια ακολουθία με μια ασθένεια βαριάς μορφής; Αυτό που βιώνει πρωτίστως η Κίνα και δευτερευόντως η παγκόσμια οικονομική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να έχει τα στοιχεία μιας ασύμβατης απειλής.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, οι κινεζικές

αγορές καταβαραθρώνονται, οι μετοχές πέφτουν στο ναδίρ, το γιουάν υποχωρεί ραγδαία και τελικά αναστέλλεται η συνεδρίαση για να περιοριστεί ο χαλασμός. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό. Εξού και μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του 2016 χάθηκαν περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο CSI 300, ένας δείκτης αναφοράς για τα blue chips σε Σαγκάη και Shenzhen, υποχώρησε 7%, κάτι που προκάλεσε το πάγωμα των συναλλαγών για όλη την ημέρα.

Ο Shanghai Composite Index σημείωνε πτώση 7,3% όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας τις απώλειες σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, σε άνω του 12%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου.

Πτώση καταγράφουν και οι δείκτες στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε 2,33% στις 17.767 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει πτώση 2,75%, ο S&P/ASX 200 κατά 2,20% και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 2,15%.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα κλείνουν οι πόρτες του Χρηματιστηρίου στην Κίνα

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γιουάν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, μέχρι τα 6,5646 γουάν, στην μεγαλύτερη κίνηση έπειτα από τις 13 Αυγούστου, ύστερα από την υποτίμηση του γιουάν.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας κατηγόρησε τους κερδοσκόπους στις αγορές για την πρόσφατη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος, και δεσμεύθηκε να διατηρήσει το γουάν σχετικά σταθερό.

«Κάποιες κερδοσκοπικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από το να “παίζουν” με το γιουάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτές οι κινήσεις «δεν έχουν τίποτα κοινό με την πραγματική οικονομία της Κίνας» και έχουν μόνο προκαλέσει «μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στο νόμισμα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η αυξανόμενη ανοχή των κινέζων φορέων χάραξης πολιτικής για ένα χαμηλότερο γιουάν, θεωρείται μια ένδειξη ότι προσπαθούν να αναζωογονήσουν μια οικονομία που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, μετάλλων.

Αυτές οι ανησυχίες βοήθησαν ώστε να χαθούν 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των χρηματιστηρίων παγκοσμίως στις πρώτες έξι ημέρες του έτους.

«Το κινεζικό γουάν βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών. Για να σταθεροποιηθούν τα ριψοκίνδυνα assets και το κλίμα να αντιστραφεί, θα χρειαστούμε μια σταθερή ή ακόμη και θετική κίνηση στο κινεζικό νόμισμα. Είναι σαφές ότι η αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό παγκοσμίως», αναφέρει ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG Ltd.

Η σεισμική ακολουθία στην Ευρώπη

Στην πτώση συμμετέχουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί 3,6% σε χαμηλό τουλάχιστον 4 μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 4 μετοχές στον δείκτη βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Από την αρχή του νέου έτους ο δείκτης έχει υποχωρήσει 3,1%.

Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές ενέργειας εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (κάτω από τα 33 δολάρια) το οποίο βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 12 ετών. Οι μετοχές εμπορευμάτων υποχωρούν σε νέα χαμηλά από το 2009 καθώς έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 3,12% κάτω από τις 10.000 μονάδες, στις 9.894 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο γερμανικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 8,5% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Η ανησυχητική πτώση του γιουάν, όπως αποτυπώνεται στο γράφημα

Ο FTSE 100 κινείται με πτώση 2,55% στις 5.918 μονάδες. Ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,65% στις 4.361 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με πτώση 2,64% στις 8.964 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 2,29% στις 19.954 μονάδες.

Μεγάλη πτώση και για τις μεταλλευτικές μετοχές, πρώτων υλών, αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυτελών αγαθών.

Στην Αθήνα η «βουτιά» πλησιάζει πάλι το 5% με τον Γενικό Δείκτη στα όρια της αντίστασης. Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 586 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,01%.

Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν πολλά χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004.

«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.

Οι συναλλαγές στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά ανεστάλησαν σήμερα, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όταν ο δείκτης CSI 300 των μεγάλων εταιρειών έκανε βουτιά 7%. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου στον κόσμο και η ζήτησή της για μέταλλα αντιστοιχεί στο μισό περίπου της παγκόσμιας ζήτησης.

Η αναταραχή στις αγορές πρώτων υλών ακολούθησε την εξασθένηση του κινεζικού νομίσματος, μετά τον καθορισμό της ισοτιμίας του από την κινεζική κεντρική τράπεζα στα 6,5646 γιουάν ανά δολάριο, κατά 0,51% χαμηλότερα από το χθεσινό επίπεδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση της ισοτιμίας του γιουάν από τις 13 Αυγούστου, όταν υποτιμήθηκε περίπου 2%. Η εξασθένηση του γιουάν ανησυχεί τους επενδυτές, επειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων, οι οποίες γίνονται ακριβότερες.

The post Η Κίνα «κατάπιε» 2,5 τρισ. δολάρια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα