Η Γκλέντα Τζάκσον επιστρέφει στο θέατρο ως Βασιλιάς Ληρ

Πριν από 25 χρόνια η Γκλέντα Τζάκσον εγκατέλειψε το θέατρο και τον κινηματογράφο για να αφιερωθεί στην πολιτική. Τώρα επιστρέφει στο πρώτο της επάγγελμα με μια τολμηρή ερμηνεία του Βασιλιά Λιρ. Και οι κριτικές σύσσωμου του βρετανικού τύπου για την παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο ιστορικό θέατρο Old Vic του Λονδίνου στις 25 Οκτωβρίου είναι διθυραμβικές. Οι επιλογές των ρόλων της κορυφαίας ηθοποιού, που έχει βραβευτεί δύο φορές με

Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, για τις «Ερωτευμένες Γυναίκες» του Κεν Ράσελ και την «Απιστία με Αξιοπρέπεια» του Μέλβιν Φρανκ, υπήρξαν ανέκαθεν τολμηρές. Εξίσου τολμηρή όμως ήταν και η παρουσία της στην βρετανική πολιτική σκηνή. Από το 1992 μέχρι το 2015, οπότε δεν έβαλε ξανά υποψηφιότητα, κρίνοντας ότι θα έπρεπε να πάρει τη θέση της κάποιος νεότερος πολιτικός, η κυρία Τζάκσον διετέλεσε βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου σφραγίζοντας με την καυστική κριτική της τις παρεμβάσεις των Εργατικών.

Η Γκλέντα Τζάκσον στο ρόλο του Βασιλιά Ληρ εξουσιάζει με δύναμη τη σκηνή (Photo: The Old Vic Theatre / Manuel Harlan)

Μετά την εκλογική αναμέτρηση του 1997 διορίστηκε υφυπουργός στην Κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ με αρμοδιότητα το Δίκτυο Μεταφορών του Λονδίνου, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2000 προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα με το Εργατικό Κόμμα, για τη Δημαρχία του Λονδίνου. Υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος ορίστηκε τελικά ο Φρανκ Ντόμπσον, ο οποίος όμως έχασε την Δημαρχία από τον ανεξάρτητο Κέβιν Λίβινγκστον. Πέντε χρόνια αργότερα η Τζάκσον επανεκλέχτηκε βουλευτής των Εργατικών και δεν δίστασε να ασκήσει αυστηρή κριτική στην πολιτική του Τόνι Μπλερ, ζήτησε μάλιστα την παραίτησή του όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της νομικής έρευνας σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν την Αγγλία στον Πόλεμο του Ιράκ.

Στις 9 Μαϊου η Γκλέντα Τζάκσον έκλεισε τα 80. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Αγγλίας. Όχι όμως και από τη δράση αφού στη συνέχεια έκανε κάτι που κανείς άλλος δεν έχει τολμήσει μέχρι σήμερα. Αν και επί ένα ολόκληρο τέταρτο του αιώνα απουσίασε από το θέατρο, επέστρεψε στο θεατρικό σανίδι με μια συγκλονιστική ερμηνεία που θεωρείται το γεγονός της χρονιάς στο Λονδίνο. Δεν ήταν εύκολο να αντισταθεί στην πρόταση της φίλη της σκηνοθέτη Ντέμπορα Γουόρνερ να εμφανιστεί στο ιστορικό βρετανικό θέατρο Old Vic και μάλιστα με ένα ρόλο τόσο προκλητικό όπως ο Βασιλιάς Λιρ. Σημειωτέον ότι η Γουόρνερ έχει σκηνοθετήσει άλλες τρεις φορές αυτό το έργο του Σέξπιρ.

Τα σχόλια των κριτικών είναι διθυραμβικά. Σύμφωνα με τον Guardian η ερμηνεία της Γκλέντα Τζάκσον «κατά ένα παράξενο τρόπο ξεπερνά τα όρια του φύλου. Αυτό που βλέπετε στην εντυπωσιακά μοντέρνα παραγωγή της Ντέμπορα Γουόρνερ είναι ένα ατρόμητο, μη γραμμικό πορτρέτο της μεταβλητότητας του γήρατος. Η Τζάκσον, όπως και όλοι οι καλύτεροι Ληρ, κινείται ανάμεσα στην τρέλα και τη λογική, το θυμό και την τρυφερότητα, τη φωνητική δύναμη και τη σωματική αδυναμία.», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η Γκλέντα Τζάκσον ερμηνεύει με συγκλονιστικό τρόπο τον Βασιλιά Ληρ ενώ δίπλα της εμφανίζεται ο Ρυφ Ιφάνς στο ρόλο του γελωτοποιού του βασιλιά φορώντας μια κουρελιασμένη στολή Σούπερμαν (Photo: The Old Vic Theatre / Manuel Harlan)

Η αλήθεια είναι ότι η Γκλέντα Τζάκσον διαθέτει τεράστια εμπειρία, τόσο πολιτική όσο και υποκριτική. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έγινε μέλος του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου (Royal Shakespeare Company), συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Πήτερ Μπρουκ, ενώ με την ερμηνεία της στη δραματική σειρά του BBC «Elizabeth», όπου πρωταγωνιστούσε, σφράγισε πραγματικά τον ρόλο βασίλισσας Ελισάβετ. Η πολιτική της ενασχόληση, εξάλλου, και η γνώση των αδικιών του κόσμου έχουν σίγουρα εμπλουτίσει τη δυνατότητά της να εμβαθύνει σε ένα ρόλο όπως ο Βασιλιάς Ληρ.

Ακόμη, πέρα από το γεγονός ότι ηλικιακά ταιριάζει με τον χαρακτήρα που υποδύεται, η Τζάκσον εξακολουθεί να διαθέτει μια «πιπεράτη φωνή ικανή να σχίζει τον αέρα. Και καθώς βηματίζει με ένταση πάνω στη σκηνή, καταφέρνει περίφημα να κουρελιάσει την οικογένεια Ληρ, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει μια δύναμη και μια εξουσία στην οποία είναι πολύ επικίνδυνο να μπλεχτεί κανείς» γράφουν οι New York Times.

Αυτή την «απίστευτη φωνή», εξάλλου, «προφανώς χρησιμοποιούσε και ως πολιτικός, δεν έχασε λοιπόν τίποτα από τη δύναμή της» δήλωσε στο BBC ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Old Vic Μάθιου Γουόρκας, που τόνισε ακόμη ότι νιώθει «μεγάλη τιμή» από το γεγονός ότι η ηθοποιός διάλεξε να γυρίσει στη σκηνή του δικού του θεάτρου: «Την είχα ρωτήσει πολλές φορές τα τελευταία 25 χρόνια εάν ενδιαφερόταν, αλλά αυτή τη φορά ήταν έτοιμη», είπε.

Σε μια σκηνή του έργου ο Ρυφ Ιφάνς εμφανίζεται με μια τρομακτική μάσκα κλόουν (Photo: The Old Vic Theatre / Manuel Harlan)

Η δράση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα εντυπωσιακά γυμνό σκηνικό ενώ εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα μοντέρνα κοστούμια της παράστασης που όπως φαίνεται θα συζητιέται για χρόνια. Στο καστ, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι Σίλια Ίμρι, Τζέιν Χόροκς και Μόρφυντ Κλαρκ, ως Γκόνεριλ , Ρήγκαν και Κορντέλια αντίστοιχα (οι τρεις κόρες του βασιλιά Ληρ) ενώ ο Ρυς Ιφάνς υποδύεται τον γελωτοποιό του βασιλιά. Ο Ιφάνς φοράει ένα κουρελιασμένο κοστούμι Σούπερμαν και τραγουδάει όπως ο Μπομπ Ντίλαν ενώ σε μια άλλη σκηνή εμφανίζεται με μια τρομακτική μάσκα κλόουν.

Η παράσταση θα παίζεται στο Old Vic μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

The post Η Γκλέντα Τζάκσον επιστρέφει στο θέατρο ως Βασιλιάς Ληρ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα