Η Γερμανία σκέφτεται υποχρεωτική κοινωνική θητεία για τους νέους – και τους μετανάστες

Την επαναφορά ενός είδους ετήσιας θητείας για τους νέους –αλλά και για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα – εξετάζει η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Η υποχρεωτική ετήσια στρατιωτική θητεία καταργήθηκε το 2011, μετά από 50 και πλέον χρόνια. Οσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταταγούν στον στρατό – ή δεν ήθελαν –υποχρεώνονταν σε κοινωνική θητεία.

Αν και το πρόγραμμα καταργήθηκε, η ιδέα της υποχρεωτικής

θητείας δεν έχει υποχωρήσει σε συντηρητικούς κύκλους του κόμματος, όπως γράφει ο Guardian.

Η ηγεσία της CDU εξετάζει μάλιστα την επαναφορά της, σε μια προσπάθεια να ενώσει το κόμμα γύρω από τις παραδοσιακές αξίες του. Για την ώρα είναι απλώς μια ιδέα στην οποία εμφανίζονται θετικά μέλη και στελέχη του κόμματος.

Η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ πρότεινε στις αρχές Αυγούστου ένα υποχρεωτικό «έτος θητείας» για νέους και νέες, αλλά και για όσους αιτούνται άσυλο και τους πρόσφυγες.

Κάποιοι θα κατευθύνονται στον στρατό, άλλοι στην Πυροσβεστική ή την Πολιτική Προστασία. Στη CDU θα ήθελαν ακόμη κάποιοι από τους νέους να εργαστούν εθελοντικά στην κοινωνική πρόνοια όπου υπάρχει χρόνια έλλειψη προσωπικού.

Υπάρχουν όμως και σοβαρές νομικές επιπλοκές, που θα απαιτήσουν ίσως ακόμη με την αλλαγή του Συντάγματος γιατί δεν επιτρέπει την καταναγκαστική εργασία, σημειώνει ο Guardian.

Πριν διατυπώσει τις σκέψεις αυτές η Κραμπ-Καρενμπάουερ υποστηρίζει ότι είχε ακούσει τη βάση του κόμματος ενόψει του κομματικού συνεδρίου τον Δεκέμβριο. Πάντως η ίδια λέει ότι είναι ακόμη αναποφάσιστη για το μέτρο, ενώ για την (υποχρεωτική ή μη) ένταξη και των μεταναστών υποστηρίζει ότι θα είναι μέτρο για την καλύτερη ένταξή τους στην κοινωνία.

Παρά ταύτα, ούτε οι εταίροι Σοσιαλδημοκράτες έδειξαν ενδιαφέρον στις προτάσεις, ούτε από την αντιπολίτευση βρήκε υποστήριξη η γραμματέας.

Μόνο η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία υποστηρίζει την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας, κάτι με το οποίο διαφωνεί η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. Ο λόγος; Η κακή κατάσταση του γερμανικού στρατού είναι τέτοια που δεν θα μπορούσε να αντέξει τόσους νεοσύλλεκτους.

The post Η Γερμανία σκέφτεται υποχρεωτική κοινωνική θητεία για τους νέους – και τους μετανάστες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα