Η γαλλική Δεξιά αναζητά πρόεδρο

Το πρόσωπο που θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη αναζητά σήμερα Κυριακή η Δεξιά στη Γαλλία, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε πεπειραμένους υποψήφιους και διαφορετικές, αλλά όχι εντελώς αντίθετες, προσεγγίσεις σε μείζονα ζητήματα.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, που έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή κερδίζοντας ενώ οι δημοσκοπήσεις

τον έφερναν τρίτο με χαμηλά ποσοστά, και ο Αλέν Ζιπέ, είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με επιτυχία απέναντι στην Μαρίν Λεπέν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είναι αυτή που από τώρα προβάλλει ως ο μεγάλος αντίπαλος για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές παραμένει πεισματικά σε μονοψήφια ποσοστά δημοφιλίας ενώ η κατάσταση στην παράταξή του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παραμένει θολή.

Η εντυπωσιακή άνοδος του Φιγιόν (που συγκέντρωσε το 44% την περασμένη Κυριακή) ανέτρεψε την πρόβλεψη για μια μονομαχία του Αλέν Ζιπέ και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Καθώς ο Σαρκοζί αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του Φιγιόν, το σκηνικό για αυτήν την Κυριακή μοιάζει να κλίνει σαφώς υπέρ του Φιγιόν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν εξάλλου τη νίκη με 61% έναντι 39% του Αλέν Ζιπέ. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 21:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Κοινή στόχευση, διαφορετικές προσεγγίσεις

Η σύγκριση των προγραμμάτων των δύο υποψήφιων δείχνει ότι οι διαφορές είναι περισσότερο στην προσέγγιση και στις μεθόδους για την λύση των προβλημάτων παρά στο ποια είναι αυτά.

Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία είναι στο επίκεντρο των όσων έχουν προτείνει οι δύο υποψήφιοι. Και οι δύο μάλιστα, όπως σημειώνει το AFP, θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθεί το 35ωρο, η ιερή αγελάδα της γαλλικής Αριστεράς.

Ο Φιγιόν τάσσεται πάντως υπέρ άμεσων και δραστικών μέτρων όπως η περικοπή 500.000 θέσεων από τον δημόσιο τομέα (μέσα από πάγωμα προσλήψεων και μη ανανέωση συμβάσεων) και η διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στις 39 ώρες χωρίς απαραίτητα επιπλέον μισθό. Ζητά μάλιστα απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενος και εργοδότες για την διεύρυνση του εβδομαδιαίου χρόνου από τις 35 ώρες που ισχύει σήμερα θεωρητικά έως και τις 48 ώρες, το μέγιστο που επιβάλλει η ΕΕ.

Και οι δύο προτείνουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και μείωση των δαπανών για το Δημόσιο που θα φτάνει κατά τον Φιγιόν τα 100 δισ. ευρώ ή 85-100 κατά τον Ζιπέ.

Ο Ζιπέ βάζει το όριο των περικοπών από το Δημόσιο πιο χαμηλά (200.000-300.000 άτομα), τάσσεται δε και αυτός υπέρ της αύξησης του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύγκλιση απόψεων υπάρχει και σε κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα όπως στο μεταναστευτικό, όπου και οι δύο είναι υπέρ των ποσοστώσεων ή την τρομοκρατία, όπου η γραμμή Φιγιόν είναι πιο σκληρή κατά των τζιχαντιστών. Άλλο ένα κοινό σημείο: το «όχι» που είχαν εκφράσει στους γάμους των ομοφυλοφίλων (που θεσμοθετήθηκαν το 2013) με τον Φιγιόν να είναι κατά και των υιοθεσιών· πάντως δεν υποστηρίζουν την αλλαγή του νόμου.

Παράταυτα, αποκλίνουν στην εξωτερική πολιτική με τον Φιγιόν να είναι υπέρ της προσέγγισης με τη Ρωσία και τον Ζιπέ να είναι περισσότερο επικριτικός για τις ρωσικές ενέργειες.

Κινητικότητα στην Κεντροαριστερά

Εν τω μεταξύ το τοπίο στην Κεντροαριστερά παραμένει ασαφές.

Ο Φρανουά Ολάντ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία, ένα έργο δύσκολο με δεδομένα τα πολύ χαμηλά ποσοστά του. Πιθανός αντίπαλος θα είναι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ολάντ στις προκριματικές εκλογές της Αριστεράς.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να ανακοινωθούν ως τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ οι παραταξιακές εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο.

The post Η γαλλική Δεξιά αναζητά πρόεδρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα