Η επιστροφή των μιλιταριστών: Και ο Σι Tζινπίνγκ ντύνεται «στρατηλάτης»

Επέστρεψαν οι εποχές των μιλιταριστών ηγετών ή αυτές στην πραγματικότητα δεν έπαψαν ποτέ; Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει τα πυρηνικά του παιχνίδια, ο Τραμπ ομνύει στην ισχύ των αμερικανικών όπλων και υπόσχεται «θανατηφόρα απάντηση» στους εχθρούς των ΗΠΑ, ο Πούτιν έχει αποδείξει ότι βασίζει τη ρεβανσιστική του πολιτική στη δημιουργία μίας πολεμικής μηχανής ανάλογης της σοβιετικής περιόδου. Δεν είναι όμως πλέον παιχνίδι μόνο για δύο: η Λαϊκή Κίνα συνεχίζει

το χτίσιμο της νέας αυτοκρατορίας παίζοντας σε δύο ταμπλό – στο οικονομικό και στο στρατιωτικό. Αλλωστε ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε πει ότι «η πολιτική ισχύς γεννιέται από τις κάννες των όπλων» και ο πολιτικός του επίγονος, ο Σι Τζινπίνγκ, φαίνεται πως το έχει μάθει καλά το μάθημα.

Ο Σι Τζινπίνγκ με στολή παραλλαγής επιθεωρεί τμήματα του κινεζικού στρατού (Youtube)

Πρόσφατο παράδειγμα η επιβλητική παρέλαση για τα 90 χρόνια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας που μετατράπηκε από το Πεκίνο σε μία ακόμα επίδειξη δύναμης. Εκτός από πυραύλους, τεθωρακισμένα και αεροπλάνα το καθεστώς επέδειξε για πρώτη φορά τον νέο βαλλιστικό πύραυλο DF-31AG, ο οποίος με βεληνεκές μεγαλύτερο των 11.000 χιλιομέτρων μπορεί πλήξει τμήμα των αμερικανών και ευρωπαϊκών εδαφών. Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον ο Τραμπ κατηγορούσε μέσω Twitter την Κίνα ότι «δεν κάνει απολύτως τίποτα» για να σταματήσει τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο Πούτιν επιθεωρούσε με καμάρι τον ρωσικό στόλο στην Αγία Πετρούπολη στις εκδηλώσεις για την «ημέρα του Ναυτικού».

Στρατωτίνες στην υπηρεσία του Κόμματος και του Σι (China Daily via REUTERS)

Το Πεκίνο λοιπόν γιόρτασε μεγαλοπρεπώς τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η παρέλαση 12.000 ανδρών και γυναικών αυτή τη φορά ήταν κάτι περισσότερο από μία συνήθη επίδειξη ισχύος. Ηταν η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση της απόλυτης επικράτησης του Σι Τζινπίνγκ, του «νέου Μάο», ο οποίος για την περίσταση φρόντισε να εμφανιστεί με στρατιωτική στολή παραλλαγής – αλλάζοντας τα πολιτικά ρούχα που με τόσο άνεση φορά σε άλλες περιπτώσεις, όπως ας πούμε στο σαλόνι του καπιταλισμού στο Νταβός.

Ελικόπτερα, άρματα μάχης, στρατιώτες έτοιμοι για την παρέλαση (Daily via REUTERS)

«Αυτός δεν είναι ένας ειρηνικός κόσμος», είπε ο Σι στους συμπατριώτες του, για να ξεκαθαρίσει εν συνεχεία ότι «αν θέλουμε να πετύχουμε το κινεζικό όνειρο έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της Ιστορίας μας να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό στρατό».

Το Πεκίνο θέλησε να στείλει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Πρώτα-πρώτα στις ΗΠΑ, που από την Παρασκευή που ο Κιμ έκανε την τελευταία πυραυλική δοκιμή προχώρησαν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με τους Νοτιοκορεάτες, έστειλαν τα βομβαρδιστικά τους «βόλτα» στους ουρανούς της κορεατικής χερσονήσου και επιπλέον έθεσαν σε συναγερμό το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί κάτι σαν «Δούρειο Ιππο» των ΗΠΑ στην περιοχή.

Και η «κόκκινη σημαία» για να θυμίζει το επαναστατικό παρελθόν (REUTERS, Stringer)

Επίσης προς τους στρατηγούς και στους ναυάρχους των Αμερικανών που τον περασμένο μήνα έκαναν τη δική τους επίδειξη δύναμης στη Θάλασσα της νότιας Κίνας και προς το αμερικανικό Κογκρέσο που ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν η οποία επιμένει να αψηφά το δόγμα του Πεκίνου για τη «μία και αδιαίρετη Κίνα».

Μήνυμα στέλνει το Πεκίνο και προς την Ινδία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες μετακίνησε στρατεύματα με στόχο να εμποδίσει την κατασκευή ενός δρόμου που ετοιμάζουν οι Κινέζοι στην αμφισβητούμενη συνοριακή γραμμή των Ιμαλαΐων.

Το Πεκίνο έκανε μία ακόμα επίδειξη δύναμης (REUTERS Stringer)

Αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα απευθύνεται προς τους εσωτερικούς αντιπάλους του Σι Τζινπίνγκ. Το Φθινόπωρο ξεκινά τις εργασίες του το 19o συνέδριο του ΚΚΚ και ήδη πολλά κεφάλια έχουν πέσει στο Πεκίνο ώστε ο δρόμος προς την στέψη του Σι να είναι ανοιχτός χωρίς εμπόδια. Ο διάδοχος του Μάο ήταν σαφής στο μήνυμά του προς τον στρατό: «να είστε έτοιμοι να πολεμήσετε οποιονδήποτε εξωτερικό εχθρό» αλλά και να «υπακούτε πιστά τις οδηγίες του Κόμματος» για να σταματήσετε κάθε εσωτερικό εχθρό. «Οπου το Κόμμα δείχνει, εκεί πρέπει να βαδίσετε». Εννοείται το Κόμμα είναι ο ίδιος και την «κάνη του όπλου» που έλεγε και ο μακαρίτης ο Μάο τη στρέφει όπου εκείνος θέλει.

The post Η επιστροφή των μιλιταριστών: Και ο Σι Tζινπίνγκ ντύνεται «στρατηλάτης» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα