Η ΕΛΣΤΑΤ δημιουργεί «απόνερα» και (αυστηρές) δηλώσεις από Ντάισελμπλουμ-Κομισιόν

19:26 2/9/2016 - Πηγή: Protagon

Η πρόσφατη αντιπαράθεση κυβέρνησης-Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου και τις καταγγελίες για αλλοίωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δεν φαίνεται να έληξε με την θέση που πήρε ο Γιώργος Χουλιαράκης – όσο ξεκάθαρη κι αν είναι: «Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκε η συμφωνία του Αυγούστου 2015». Αρκούσε αυτή η αναδίπλωση; Από ό,τι φάνηκε, όχι. Ετσι, είδαμε να συντάσσεται ανοιχτά με τη σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντα για την ίδια υπόθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

το οποίο έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.

Τον «χορό» της κριτικής, πάντως, άρχισε -στο τέλος Αυγούστου- η Κομισιόν, που με επιστολή της ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επίμαχη περίοδο απολύτως αξιόπιστα και κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Ακολούθησε και νέο μήνυμα της Κομισιόν η οποία, μέσω του εκπροσώπου του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η αρμοδιότητα για την ΕΛΣΤΑΤ δεν έγκειται σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά στην ίδια την Επιτροπή και την Eurostat.

Το θέμα, ακόμα κι έπειτα από τις δηλώσεις Χουλιαράκη, δεν μπορεί να θεωρείται λήξαν, αφού είναι προφανές ότι συνεχίζονται οι ανταλλαγές δηλώσεων, αλλά και οι βολές εναντίον της ελληνικής πλευράς για τον χειρισμό της επίμαχης -όπως φαίνεται- υπόθεσης Γεωργίου.

Η δικαστική υπόθεση γύρω από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι ένα «τεράστιο λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι η όλη υπόθεση δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα. Με την τοποθέτησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ, ουσιαστικά, συντάχθηκε με τη σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.

Στην ατζέντα του Eurogroup η ΕΛΣΤΑΤ, παρά τη δήλωση Χουλιαράκη

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει σταθερά πως το θέμα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει υπόψη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat».

Aυτό δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μένει, λοιπόν, μία εβδομάδα για να μάθουμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό το ζήτημα – εάν, βέβαια, μέχρι τότε δεν υπάρξει μια νέα δήλωση-βολή προς την ελληνική κυβέρνηση, από κάποιο άλλο επίσημο στόμα.

The post Η ΕΛΣΤΑΤ δημιουργεί «απόνερα» και (αυστηρές) δηλώσεις από Ντάισελμπλουμ-Κομισιόν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα