Η χριστουγεννιάτικη ωδή των Αγγλων στο ποδόσφαιρο

Για τα περισσότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τα Χριστούγεννα σημαίνουν διακοπές. Όχι, όμως, για τους Βρετανούς. Η 26η Δεκεμβρίου, γνωστή ως Boxing Day -αν και επίσημη αργία στην Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία- περιλαμβάνει φουλ αγωνιστική δράση. Τα γήπεδα γεμίζουν ασφυκτικά με χαρούμενες οικογένειες και τα δίχτυα «σπαρταράνε» ασυνήθιστα πολύ. Μοιάζει μεταφυσικό.

Είναι αδύνατον να εξηγηθεί με τεχνικούς όρους, γιατί αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα -παραδοσιακά- μπαίνουν τα περισσότερα γκολ (το ρεκόρ κατέχει μέχρι σήμερα η Φούλαμ, η οποία το 1963 σκόραρε δέκα φορές απέναντι στην Ιπσουιτς). Λες και η μπάλα αντιλαμβάνεται αυτή τη χριστουγεννιάτικη ωδή των Βρετανών στο ποδόσφαιρο, και θέλει να συμμετέχει στη γιορτή…

Η μέρα έλκει την ονομασία της από ένα έθιμο της Βικτωριανής Αγγλίας, τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με αυτό, την επομένη των Χριστουγέννων (του Αγίου Στεφάνου), οι έχοντες συνήθιζαν να μοιράζουν δώρα στους φτωχούς. Μέχρι τη διανομή τους, τα δώρα αποθηκεύονταν στο «κουτί των Χριστουγέννων» (Christmas box), το οποίο άνοιγε στις 26 Δεκεμβρίου.

Την εποχή των εξερευνήσεων, όταν τα πλοία σάλπαραν με στόχο να βρουν νέα γη, ένα τέτοιο κουτί υποτίθεται οτι έφερνε καλή τύχη στους ναυτικούς. Ήταν ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας – και οι ναυτικοί, για να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή, έριχναν μέσα χρήματα. Ύστερα, το δοχείο σφραγιζόταν και παρέμενε στο κατάστρωμα, όσο διαρκούσε το ταξίδι. Αν το ταξίδι ολοκληρωνόταν χωρίς απρόοπτα, το δοχείο επέστρεφε στα χέρια του ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι τα Χριστούγεννα. Την επομένη, το άνοιγε για να μοιράσει το περιεχόμενό του στους φτωχούς.

Η Boxing Day -που στην Αγγλία σηματοδοτεί, επίσης, την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων- είναι ημέρα αργίας και σε άλλες χώρες: στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γροιλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Χονγκ Κονγκ. Στη Νότια Αφρική, ονομάζεται τώρα «Ημέρα της Καλής Θέλησης». Είναι συνυφασμένη με αθλητική δράση και σε αυτές τις χώρες, όμως όχι με το ποδόσφαιρο. Στην Αυστραλία, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων διεξάγεται το «Boxing Day Test» (αγώνες κρίκετ), αλλά και το «Race Hobart Yacht» (ιστιοπλοϊκοί αγώνες). Στον Καναδά, την ημέρα αυτή αρχίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου κάτω των 20 ετών.

Στην Αγγλία και στη Σκωτία, η παράδοση επιβάλλει να παίζονται ποδοσφαιρικά ματς και στις μικρότερες κατηγορίες -κι όχι μόνο στην Premier League- αλλά και αγώνες ράγκμπι. Στην Ιρλανδία, διεξάγεται το ντέρμπι της Λίνφιλντ με την Γκλέντοραν. Έθιμα αιώνων, που αντέχουν σε πείσμα κάθε αντιξοότητας. Στις 26 Δεκεμβρίου 1970, για παράδειγμα, στην αναμέτρηση της Γουλβς με την Εβερτον, ο αγωνιστικός χώρος ήταν σκεπασμένος από το χιόνι. Και όμως, το παιχνίδι έγινε κανονικά, με τις εξέδρες ασφυκτικά γεμάτες παρά το τσουχτερό κρύο.

Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της πίσω στο 1869. Τότε, βεβαίως, υπήρχε μια σημαντική διαφορά: κατά την Boxing Day έπρεπε να αγωνίζονται ομάδες από την ίδια πόλη, ώστε οι οπαδοί τους να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάνοντας μακρινά ταξίδια μέσα στις Γιορτές. Κάτι που άλλαξε με την πάροδο των ετών.

Στη φετινή Boxing Day, το ενδιαφέρον των άγγλων φιλάθλων στρέφεται ιδιαιτέρως σε τρεις αγώνες της Premier League:

– Στόουκ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν δεν νικήσει – πάλι – η Γιουνάιτεντ, ο Φαν Χάαλ θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Το πόσο βαρύ είναι το κλίμα για τον ολλανδό προπονητή, αποτυπώθηκε στο προχθεσινό πρωτοσέλιδο της Sun στο αθλητικό της τμήμα. Απαντώντας στα παράπονα που έκανε ο φαν Χάαλ για τον αγγλικό Τύπο, επειδή τον θεωρεί ήδη απολυμένο, του έγραψε:

«Ζητάμε συγγνώμη… Που δεν έχεις νικήσει εδώ και έξι παιχνίδια

Ζητάμε συγγνώμη… Που από πρώτος πήγες πέμπτος

Ζητάμε συγγνώμη… Που αποκλείστηκες από το Champions League

Ζητάμε συγγνώμη… Που κάνεις τους οπαδούς να βαριούνται μέχρι δακρύων

Ζητάμε συγγνώμη… Που ξόδεψες 250.000.000 λίρες για να τα πετύχεις αυτά»…

Πάντως, η Γιουνάιτεντ είναι πρώτη σε νίκες, την Boxing Day. Στους τελευταίους 19 αγώνες της, έχει χάσει μόνο έναν.– Τσέλσι – Γουότφορντ. Είναι το πρώτο ματς της Τσέλσι με τον Γκους Χίντινκ στον πάγκο της. Το ενδιαφέρον δεν έγκειται μόνο στο πώς θα παίξουν οι «Μπλέ», αλλά και στο πώς θα υποδεχθούν τον ολλανδό τεχνικό οι οπαδοί της Τσέλσι, που δεν ήθελαν να φύγει ο Μουρίνιο.– Λίβερπουλ – Λέστερ. Πόσο ακόμα θα κρατηθούν στην κορυφή οι «αλεπούδες», του Κλάουντιο Ρανιέρι; Μετρούν οκτώ νίκες και δυο ισοπαλίες, στα δέκα τελευταία παιχνίδια τους, κάνοντας το φίλαθλο κοινό σε όλο τον κόσμο να απορεί, πώς τα καταφέρνουν. «Είμαστε σαν τον Φόρεστ Γκαμπ. Η Λέστερ είναι ο Φόρεστ Γκαμπ. Τώρα σας δίνω πρωτοσέλιδο», δήλωσε για το ματς ο 65χρονος ιταλός τεχνικός, ο οποίος απέδωσε την επιτυχία στο συλλογικό πνεύμα που χαρακτηρίζει την ομάδα: «Δεν έχουμε την ποιότητα της Μάντσεστερ Σίτι και της Άρσεναλ, όμως παλεύουμε μαζί. Κάθε μπάλα για μας είναι η τελευταία μπάλα. Αυτό πιστεύουμε. Είτε είμαστε στο πρώτο είτε στο τελευταίο λεπτό, κάθε μπάλα είναι σημαντική».

Α, βέβαια. Σπουδαία μέρα και για τη Μάντσεστερ Σίτι, η σημερινή. Στον αγώνα της με τη Σάντερλαντ, θα παρουσιάσει στους οπαδούς της το νέο έμβλημα της ομάδας, το οποίο προέκυψε έπειτα από σχετικό ανοικτό διαγωνισμό 30 ημερών. Θα αντικαταστήσει εκείνο που «φοράει» από το 1997. Καλύτερη ευκαιρία γι αυτή την αποκάλυψη, από τη γιορτινή Boxing Day, δεν υπήρχε.

The post Η χριστουγεννιάτικη ωδή των Αγγλων στο ποδόσφαιρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα