Η απεργία πείνας στο Ελληνικό και οι εντάσεις με Μουζάλα

13:20 6/2/2017 - Πηγή: Protagon

Μία ομάδα εξαγριωμένων ανθρώπων που του απαγόρευαν την είσοδο συνάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας όταν έφτασε στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού λίγο πριν τις 10.30, για να εκτιμήσει τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων. Οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες δεν τον άφηναν να περάσει, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη ζεστού νερού.

Με φωνές και σπρωξίματα υποδέχθηκε τον υπουργό μία ομάδα προσφύγων στο Ελληνικό (INTIMENEWS)

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν μικρά παιδιά να είναι σκαρφαλωμένα

πάνω στην κλειδωμένη πόρτα του χώρου που τελούσε υπό κατάληψη.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μουζάλας έκανε διαπραγματεύσεις με έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ζητούσε να φέρουν ειδικά εργαλεία για να σπάσουν το λουκέτο και να μπει στο χώρο όπου υπάρχει το συσσίτιο.

Υστερα από αρκετή ώρα σπρωξιμάτων, ο κ. Μουζάλας κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, με σκοπό να μιλήσει με τους πρόσφυγες. Φεύγοντας, παρέδωσε την αλυσίδα της πόρτας σε έναν αστυνομικό τονίζοντας χαρακτηριστικά «η πόρτα δεν θα ξανακλείσει, είμαστε κράτος με νόμους».

Σχολιάζοντας την ένταση που επικράτησε στον καταυλισμό όπου φιλοξενούνται περίπου 1.600 άτομα, ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά», καταγγέλλοντας μάλιστα ότι δεν υπήρξε «απεργία πείνας», διαψεύδοντας δηλαδή τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει.

Παιδιά προσφύγων σκαρφάλωναν, με τη βοήθεια των γονιών τους, πάνω στην κλειδωμένη πόρτα (Menelaos Myrillas / SOOC)Ο κ. Μουζάλας αγκαλιά με ένα μικρό παιδί που κλαίει (Menelaos Myrillas / SOOC)

Οπως είχε μεταδοθεί μία ημέρα πριν, την Κυριακή, από οργανώσεις αλληλέγγυων, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ζεστό νερό, τη μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε κενά διαμερίσματα και την πρόσβαση των παιδιών σε σχολεία.

Ωστόσο ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι δεν υπήρξε απεργία πείνας αλλά «πρόθεση από ορισμένους αλληλέγγυους να απαγορεύσουν να έρθει το φαγητό στο συσσίτιο και να πάρουν αρρώστους». Οπως είπε, «αυτά δε μας βοηθάνε να κάνουμε την κατάσταση καλύτερη», ενώ εκτίμησε ότι τα επεισόδια τα έκαναν 30 άτομα. «Την ίδια ώρα που φώναζαν ότι θέλουν να πάνε τα παιδιά σε σχολείο, τα σχολικά περίμεναν απέξω για να πάρουν τα παιδιά», πρόσθεσε.

Οργή από τους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)Κατά τη διάρκεια των εντάσεων πρόσφυγες πετούσαν παιδιά στον αέρα (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

«Οποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτή τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. «Μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ, αλλά φαΐ έχουν». Κλείνοντας, ο υπουργός επεσήμανε ότι το κράτος δεν ασκεί βία και κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρόκειται να ανεχτεί τη βία. «Οι ελλείψεις δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου και δεν θα την ανεχθούμε», τόνισε.

O κ.Mουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ελληνικό. Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) February 6, 2017

Αυτές τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα σχετικά με τη δράση αλληλέγγυων σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζοντας ότι «ο κ. Μουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν».

Την παραίτηση του υπουργού ζητά το ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, δήλωσε ότι τα επεισόδια αποδεικνύουν την τραγικά αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης. «Πότε ανακάλυψε ο κ. Μουζάλας την παραβίαση του νόμου και της τάξης στο Ελληνικό, όταν ο ίδιος αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα εδώ και έναν χρόνο;», ρώτησε στην ανακοίνωσή του, ζητώντας να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό και να παραιτηθεί ο «ανάξιος» κ. Μουζάλας.

Ενα προσφυγόπουλο παρακολουθεί τα επεισόδια που εκτυλίσσονται σε μία από τις εισόδους του καταυλισμού (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)Μικρά παιδιά πίσω από την κλειδωμένη πόρτα στον χώρο που βρισκόταν υπό κατάληψη

The post Η απεργία πείνας στο Ελληνικό και οι εντάσεις με Μουζάλα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα