Η αγκαλιά Γιώργου – Φώφης σφράγισε την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τον Ανδρέα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τους ένωσε. Ολους. Τον Σημίτη, τον Γιώργο και την Φώφη και απο κοντά σχεδόν όλες τις «φυλές» του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Για μια μόνο βραδιά; Θα δείξει τις επόμενες μέρες.

Η 20η επέτειος από τον θανατό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στάθηκε αφορμή και το κόμμα που ίδρυσε εξέπεμψε μήνυμα ενότητας. Η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ

ξανάφερε στον ίδιο χώρο, στην Αθηναΐδα, το βράδυ της Τετάρτης τους διαδόχους του: Τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου (που είναι πια πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ), την Φώφη Γεννηματά και εκπροσώπους απ’ όλες τις γενιές των αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κομματική και κυβερνητική εξουσία. Απουσίαζε μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος αλλά απολύτως διακαιολογημένα: Ηταν απαραίτητη παρουσία του στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου συζητείται το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα και όπου ως γνωστόν μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώη προεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε σχετική επιστολή-χαιρετισμό την οποία διάβασε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και συντονιστης της εκδήλωσης Κώστας Σκανδαλίδης.

Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στην Αθηναϊδα, συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Ρέππα, τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα, η αμηχανία ήταν φανερή. Τον υποδέχθηκε ο κ. Σκανδαλίδης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για τα πρώτα χαμόγελα και για να σπάσει ο πάγος και να προκύψουν κάποια μέτριας πυκνότητας χειροκροτήματα.

Πιο έντονα χειροκροτήθηκε ο κ. Σημίτης, που (την Πέμπτη, 23 Ιουνίου) κλείνει τα 80 του. Κάθισε στη πρώτη σειρά των καθισμάτων, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον κεντρικό διάδρομο να τους χωρίζει ενώ αντάλλαξαν μια μάλλον τυπική χειραψία.

Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου: τους χώριζε ο διάδρομος (SOOC)

Τα φλας των φωτογράφων βεβαίως δεν σταμάτησαν λεπτό. Αλλωστε ήταν η πρώτη φορά μετά από τη διάσπαση, παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, που ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στον ίδιο χώρο με τους πρώην συντρόφους του.

Οπως συνηθίζεται στο ΠΑΣΟΚ η εκδήλωση ξεκίνησε με δεκαπεντάλεπτο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου να μιλά για την προδιδακτορική δράση του, την περίοδο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη και δεύτερη κυβερνητική του περίοδο (1981-1989) και (1993-1996) μέχρι και τον θάνατο του.

H Φώφη Γεννηματά καλωσορίζει τον Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση (SOOC)

Χειροκρότημα αρκετό συγκέντρωσε το λιτό και ουσιώδες μήνυμα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος ως γνωστόν ήταν εκ των εμπίστων του Ανδρέα.

Δεν έλειψαν βεβαίως και τα κλασικά συνθήματα από ομάδα νεολαίων: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδω ενωμένο δυνατό!» ή « Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς!».

Η Φώφη Γεννηματά έστειλε με την ομιλία της μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου απαιτεί:

«Να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς του. Να αγωνιστούμε για να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών που με τόση διορατικότητα προέβλεψε. Και να το κάνουμε εμείς, τώρα. Να μην «κλωτσήσουμε απλά το τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω για να φορτωθούν βάρη οι επόμενες γενιές που δεν ψηφίζουν ακόμη. Αυτός είναι ο δημαγωγικός λαϊκισμός. Για τη δημοκρατική παράταξη, την παράταξη της ευθύνης ένας δρόμος υπάρχει. Είναι αυτός που πρώτος άνοιξε ο ηγέτης της, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο δρόμος της αλλαγής και των προοδευτικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της για τον Ανδρέα Παπανδρέου (SOOC)

Εκεί ήταν διακριτικά ο Κώστας Λαλιώτης, όλοι σχεδόν οι νυν και αρκετοί τέως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχαν προσκληθεί όλοι οι τέως υπουργοί μερικοί των οποίων είτε είχαν κώλυμα (Αννα Διαμαντοπούλου που βρίσκεται στο Βερολίνο) και ενημέρωσαν τη Χαριλάου Τρικούπη, είτε επέλεξαν να μην παραστούν ενοχλημένοι ίσως από τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντί τους (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης)….

The post Η αγκαλιά Γιώργου – Φώφης σφράγισε την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τον Ανδρέα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα