Γιώργος Καμίνης: «Όλοι στη μάχη της καθημερινότητας»

Σε «ανασχηματισμό» των αντιδημάρχων στο δήμο Αθηναίων προχώρησε την Τρίτη ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Οι 10 αντιδήμαρχοι θα ριχθούν στη μάχη της καθημερινότητας, κάτι που έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα στην εισήγησή του προς τη συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» ο κ. Καμίνης, η οποία συνήλθε αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αθηναίων εξηγώντας τις επιλογές του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή της πορείας μας.

Το στοίχημα της αξιοπιστίας, της χρηστής διοίκησης, του νοικοκυρέματος,

της σκληρής και συστηματικής δουλειάς είναι καθημερινό αλλά το κερδίσαμε.

Τώρα ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην καθημερινότητα του πολίτη. Την πιο δύσκολη μάχη. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε διαμέρισμα, σε όλο το κέντρο. Είσαστε άνθρωποι που βρίσκεστε μέσα στην καθημερινή ζωή. Δεν είστε παρατηρητές. Οι πολίτες, μάς πιστώνουν ότι κατά την πρώτη θητεία φέραμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, θωρακίζοντας οικονομικά τον δήμο και διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Τώρα όμως ζητούν επιτακτικά να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας. Δεν τον ενδιαφέρουν τον πολίτη τα εμπόδια που συναντάμε για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Τον δημότη, τον ενδιαφέρει να του μαζεύουν τα σκουπίδια, να μην βρίσκει τις παιδικές χαρές κλειδωμένες, να έχει φωτισμένες πλατείες, να έχει περιποιημένο πράσινο.

Σε μία πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μια ολόκληρης χώρας. Κάποιοι θεωρούν ότι η Αθήνα θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση από την κρίση. Ξεχνούν τι έχει τραβήξει αυτή η πόλη. Εμφανίζονται να αγνοούν πως θα ήταν η εικόνα της πρωτεύουσας σήμερα, αν αυτή η δημοτική αρχή δεν άπλωνε δίχτυ προστασίας για 25 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Όταν στη χώρα όλα έχουν σταματήσει, στην Αθήνα, έστω και με δυσκολίες, τα πράγματα προχωρούν.

Έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.Ολοκληρώνονται και παραδίδονται έργα, που δημιουργούν νέες θέσεις.Παίρνει μπροστά η αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου.Ο τουρισμός το 2015 έσπασε κάθε ρεκόρ στις αφίξεις.Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα πολιτισμού με τη documenta και το Ετος Βιβλίου.

Κάποιοι δείχνουν να αγνοούν ότι το Προσφυγικό έφερε μια δεύτερη κρίση μέσα στην υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση. Κινηθήκαμε νωρίς. Συγκρουστήκαμε όταν χρειάστηκε αλλά και συνεργαστήκαμε όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν. Χωρίς ιδεοληψίες αλλά με γνώμονα τη λειτουργία της πόλης, τη ζωή των κατοίκων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα η δομή του Ελαιώνα απορροφά τις μεγαλύτερες πιέσεις από το προσφυγικό κύμα. Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη στεγάστηκαν προσωρινά, με ισόρροπη κατανομή, σε διαμερίσματα 250 οικογένειες προσφύγων, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, δίνοντας ευκαιρίες ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Επέλεξα τον συγκεκριμένο χρόνο για τις αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής του καθενός στα νέα δεδομένα, αλλά κυρίως για να έχουμε δυνατότητα για ένα ακόμη σχήμα στην προώθηση του έργου μας, αυτού που θα μας οδηγήσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του 2019.

Οι θέσεις ευθύνης είναι περιορισμένες – οι ευθύνες όμως που έχουμε αναλάβει σε αυτή τη δεύτερή μας θητεία, είναι πολλές.

Από την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας.

Η θέση, η παρουσία και η συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι, για εμένα, εξ ίσου –και μερικές φορές πιο σημαντική- από οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το πεδίο των σκληρών αναμετρήσεων. Γι’ αυτό εκεί πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά. Εκεί είναι το πεδίο της πραγματικής αναμέτρησής μας με την ακινησία, τον αναχρονισμό, με όλα εκείνα που μας κρατούν πίσω. Στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξή μας, δεν αρκεί να είναι ενωμένη και συνεπής στις αποφάσεις της, αλλά μαχητική, αποφασιστική και διατεθειμένη να δώσει μάχες.

Σήμερα περνάμε ουσιαστικά στη δεύτερη φάση της θητείας μας. Την πρώτη τετραετία κρατήσαμε την Αθήνα ζωντανή. Τώρα θα σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά για να βελτιώσουμε και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό θα μας κρίνει όλους, από εκεί θα κριθούμε τελικά όλοι. Καλή δύναμη σε όλους».

Οι νέοι αντιδήμαρχοι είναι οι εξής:

Διαχείρισης Απορριμμάτων: Γιώργος Μπρούλιας

Οικονομικών: Εύα Κοντοσταθάκου

Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας: Ανδρέας Βαρελάς

Εμπορίου, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων: Νέλλη Παπαχελά

Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων: Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος

Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας: Μαρία Στρατηγάκη

Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης: Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Για το Παιδί: Μαρία Ηλιοπούλου

Πρασίνου και Προστασίας Ζώων: Αλέξανδρος Μοδιάνο

Κοινωνίας των Πολιτών & Καινοτομίας: Αμαλία Ζέπου

Για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνεται ο δημοτικός σύμβουλος, Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης.

The post Γιώργος Καμίνης: «Όλοι στη μάχη της καθημερινότητας» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα