Γιατί ψάχνει η Δικαιοσύνη τη Novartis

18:38 4/1/2017 - Πηγή: Protagon

Η έρευνα των αμερικανικών αρχών -και η αντίστοιχη πρωτοβουλία των ελληνικών- για τις δραστηριότητες της φαρμακευτικής Novartis στην Ελλάδα, σκιαγραφούν μία υπόθεση με ενδιαφέρον και ίσως σημαντικές προεκτάσεις.

Ποια είναι η Novartis; Είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως, με έδρα την Ελβετία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί, έστω μία φορά, κάποιο προϊόν της. Ο κύριος

όγκος του τζίρου της προέρχεται από τις ΗΠΑ. Το 2015 έκανε τζίρο 50 δισ. δολαρίων και διέθεσε περίπου το 20% στην έρευνα.

Ποιοι και γιατί ερευνούν τη Novartis; Όπως και στην περίπτωση της Siemens, η υπόθεση άρχισε από τις ΗΠΑ. Εκεί, δύο στελέχη της εταιρείας έδωσαν στις αρχές στοιχεία που οδηγούν σε υποθέσεις διαφθοράς για την περίοδο 2006-2014. Οσον αφορά την Ελλάδα, τα στελέχη φέρεται να έδωσαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές για τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων προκειμένου τα προϊόντα της εταιρείας να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά.

Εντάξει, αλλά γιατί δεν δίνουν οι Αμερικανοί τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές; Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν μοιράζονται στοιχεία με υπηρεσίες άλλων χωρών πριν «κλειδώσουν» μία υπόθεση.

Τι προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της Novartis; Πρώτον, οι πληροφορίες για τη διεξαγωγή έρευνας στις ΗΠΑ με ελληνικό ενδιαφέρον. H Οικονομική Αστυνομία πήγε στα γραφεία της εταιρείας και κατάσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αναζητώντας στοιχεία που πιθανώς να σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς. Το θέμα απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αρχές λόγω και του αυτοκτονικού ιδεασμού που εξεδήλωσε στέλεχος της εταιρείας, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο μπαρ Galaxy του Hilton.

Τι πωλήσεις κάνει η Novartis στην Ελλάδα; Μικρές, για το μέγεθος της, δηλαδή 341 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν μόλις στο 0,35% του παγκόσμιου τζίρου της. Όμως δεν είναι και ένα ποσό που μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο ή μη υπολογίσιμο. Για εκατομμύρια μιλάμε.

The post Γιατί ψάχνει η Δικαιοσύνη τη Novartis appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα