Γιατί μας αγαπά τόσο πολύ ο Τζακ Λιου;

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Ολα αυτά, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, την Πέμπτη. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης

του ελληνικού χρέους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Στο ίδιο έργο θεατές ή η Μέρα της μαρμότας…

Με θέα την Ακρόπολη και γεύμα με Σαμαρά

Ο Τζέικομπ Τζόζεφ (λέμε με «Τζακ») Λιου είναι πρώην δικηγόρος και ο 76ος κατά σειρά υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ – από τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Εκείνη τη χρονιά, τον Ιούλιο, είχε έρθει και στη χώρα μας. Με θέα την Ακρόπολη από το Μουσείο, όπου γευμάτισαν εκείνο το μεσημέρι, οι κύριοι Λιου και Σαμαράς υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους ιδιαίτερα την έννοια της ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης. Ο Αμερικανός έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και της απασχόλησης είναι κεντρικό ζήτημα παγκοσμίως και αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Επί της ουσίας, ο Λιου έστειλε με τη δήλωσή του αυτή, μήνυμα πως οι ΗΠΑ προσεγγίζουν από εντελώς διαφορετική οπτική -σε σχέση με την τότε προσέγγιση της γερμανικής πλευράς- την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και τον δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. Ακριβώς στην ίδια επίσκεψη, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει εκείνη τη δήλωση που συζητιέται ακόμα: «Στον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από τον φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους». Συγκίνηση, δεν το συζητάμε…

Αντίστοιχα, για να κάνουμε και την αντίστιξη με το σήμερα, η Ρένα Δούρου ήταν τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του κόμματος. Μάλιστα, είχε δηλώσει: «O,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο succes story, δεν μπορεί να καλύψει τη σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1,5 εκατ. άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος. Αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, η δικομματική κυβέρνηση προσφέρει μαζικές απολύσεις και… επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας. Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα», όπως είχε σημειώσει τότε η κυρία Δούρου.

Δύο «copy paste» τηλεφωνήματα, σε 24 ώρες

Πριν από μια εβδομάδα, στις 13-1-2016, δυναμική παρέμβαση έκαναν οι Αμερικανοί υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και -μαντέψτε- υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε τηλεφώνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αμερικανός ομόλογός του σημείωσε «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», προτρέποντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να τις συνεχίσει «και να συνεργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».

Στις 12 Ιανουαρίου 2016, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αρχικά ο κ. Λιου επαίνεσε τον έλληνα υπουργό για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Στην ίδια συνομιλία, ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις και να έχει στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της. Τόνισε, επίσης, τη σημασία που έχει το γεγονός να τηρήσει η διεθνής κοινότητα τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, εφόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις στις οποίες συμφώνησε. Μη νομίζετε ότι κάναμε copy-paste από δηλώσεις άλλης ημέρας. Αυτά είχε πει και τότε. Μάλιστα, ο κ. Λιου, τότε, πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο κ. Λιου είχε πει προς τον Ντάισελμπλουμ «προχωρήστε σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», ενώ -πάλι προς τον κ. Τσακαλώτο- είχε σταθεί στην ανάγκη «η Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η Ευρώπη να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά διαμέσου της ελάφρυνσής του» μπλα μπλα μπλα – ναι, ναι, ξανά τα ίδια…

Αν κάνουμε, πάλι, αντιστίξεις και συγκρίσεις, θα δούμε ότι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει πολύ συχνά σε δηλώσεις της ότι θεωρεί «απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας». Διαβεβαιώνει δε, ότι «ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός παραμένει δεσμευμένος στις προσπάθειες να εξευρεθεί λύση στην ελληνική κρίση». Σας θυμίζει κάτι; Οχι; Το συνεχίζω: «Μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι, κατά τη γνώμη μας, απαραίτητη στην περίπτωση της Ελλάδας ώστε να καταστεί βιώσιμο», έχει τονίσει πολλαπλώς η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη στο Νταβός με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, για όποιον τα ακούει για πρώτη φορά, έγινε σαφές ότι: το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Μην τα πολυλογώ… Και η κυρία Λαγκάρντ, αλλά και ο κ. Τζακ Λιου -όπου σταθούν και όπου βρεθούν- κάνουν σαφές προς την Ευρώπη ότι «το να μην αποτρέψει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, θα ήταν γεωπολιτικό λάθος».

Ας μη συνεχίσω άλλο. Καταλάβατε, έτσι;

The post Γιατί μας αγαπά τόσο πολύ ο Τζακ Λιου; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα