Για ποιο λόγο να παντρευτείς πια;

15:42 5/1/2017 - Πηγή: Protagon

Μέχρι το 1982 διαζύγιο έπαιρνες μόνο αν υπήρχε και τρίτο πρόσωπο, δηλαδή μέσα από περίπτωση μοιχείας. Πρακτικά η ελληνική Πολιτεία απαγόρευε τη λύση του γάμου –με εξαίρεση διακεκριμένες περιπτώσεις, όπως του δικτάτορα Παπαδόπουλου- και το θεσμικό πλαίσιο έκανε δεκτές αιτήσεις διαζυγίου που ακολουθούσαν μία αποδεδειγμένη περίπτωση μοιχείας.

Τότε γεννήθηκαν και οι «αλύτρωτοι», δηλαδή χιλιάδες ζευγάρια που ήθελαν να χωρίσουν και δεν μπορούσαν. Πολλοί δε είχαν φτιάξει δεύτερη οικογένεια με παιδιά εκτός γάμου τα οποία τότε εθεωρούντο

νόθα. Αλλοι πλήρωναν ως και λύτρα στον πρώην σύντροφο τους προκειμένου να συναινέσει στη διαδικασία του διαζυγίου, κοινώς να καταγγείλει μοιχεία και ο γάμος να λυθεί μετά από χρόνια.

Όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ, η Αλλαγή ήταν μεγάλη και στο οικογενειακό δίκαιο. Η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε και έτσι σταμάτησε το αίσχος της μεταφοράς ημίγυμνων ανθρώπων στα αστυνομικά τμήματα. Και καθιερώθηκε το αυτόματο διαζύγιο. Αν το ζευγάρι ήταν σε αποδεδειγμένη διάσταση τεσσάρων ετών, ο γάμος τελείωνε. Το 2008 το διάστημα των τεσσάρων ετών μειώθηκε στα δύο έτη. Και μέχρι τότε, στο συναινετικό διαζύγιο, το ζευγάρι όφειλε να περιμένει να μεσολαβήσουν δύο δικαστήρια, συνήθως εντός εξαμήνου, μέχρι να λυθούν τα δεσμά του γάμου. Τώρα χρειάζεται ένα δικαστήριο.

Τώρα το νέο πλαίσιο επιτρέπει το συναινετικό διαζύγιο εντός μισής ώρας, δηλαδή με την επίσκεψη σε συμβολαιογράφο, ενώ ο δικηγόρος παραμένει απαραίτητος παράγοντας, μη χάσει τη δουλειά και ο κλάδος. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το διαζύγιο θα εκδίδεται, ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα παιδιών ή οικονομικά. Αυτά θα λυθούν στα δικαστήρια.

Όμως το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι απλό και πιεστικό: Για ποιο λόγο να παντρευτεί κάποιος σήμερα; Για ποιο λόγο να πας και να κλειδωθείς σε μία νομική σχέση που μπορεί να γίνει και πολύπλοκη, όταν πλέον το σύμφωνο συμβίωσης χορηγεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα και τις καλύψεις του γάμου;

Σήμερα τα σύμφωνα συμβίωσης αντιστοιχούν στο 10% των πολιτικών γάμων. Αλλα έχω την αίσθηση πως σε μία δεκαετία οι συσχετισμοί μπορεί να έχουν αντιστραφεί. Και σταδιακά ο γάμος θα εκφράζει όlο και περισσότερο μία συντηρητική αντίληψη για την κοινή ζωή και το πλέγμα των σχέσεων που ενώνει δύο ανθρώπους. Ξέρω ότι για αρκετούς υπάρχει η πίεση της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου. Δεν είναι ακόμα εύκολο στην ελληνική περιφέρεια να συζείς έξω από γάμο και μάλιστα να τεκνοποιήσεις. Αλλοι αισθάνονται ανασφαλείς και άλλοι θέλουν το παραδοσιακό, στην εκκλησία με παπά και με κουμπάρο. Εντάξει κορίτσια, κάντε την τελετή, αλλά όχι τα χαρτιά, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Η Εκκλησία λογικό είναι να ανησυχεί. Χάνει «πελάτες» και επιρροή. Όμως όσο χαλαρώνουν τα δεσμά στη συμβίωση δύο ανθρώπων, τόσο θα υποχωρούν και οι νευρώσεις τους. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες δυστυχισμένων ανθρώπων που μένουν σε έναν γάμο γιατί διστάζουν να τον λύσουν. Η έννοια του διαζυγίου πέφτει ακόμα βαριά πάνω στην ελληνική οικογένεια. Σύμφωνο συμβίωσης πια, μην το σκέφτεστε. Καταργείται η έννοια των συζύγων και κυρίως των ζυγών. Και, ευτυχώς, τα συναινετικά διαζύγια θα βγαίνουν πλέον άμεσα. Δεν είμαστε δα και παιδιά για να το ξανασκεφτούμε. Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Αν αλλάξουμε γνώμη θα κάνουμε ένα σύμφωνο συμβίωσης.

The post Για ποιο λόγο να παντρευτείς πια; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
συμφωνο συμβιωσης μοιχεια
Τυχαία Θέματα