Γερμανοί «σοφοί» κατά ΟΟΣΑ για το πιο δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης

19:01 6/6/2017 - Πηγή: Protagon

Το ετήσιο φόρουμ του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με προεδρεύουσα χώρα τη Δανία διοργανώνεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Παρίσι με κύριο θέμα την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, ακολουθούμενο από την θεωρητική διαμάχη γερμανών οικονομολόγων και υπερασπιστών του οικονομικού κεϊνσιανισμού.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται ζητήματα όπως: η αναζήτηση στρατηγικών για την προώθηση μίας περισσότερο ανεκτικής και ανοικτής παγκοσμιοποίησης, η απάντηση στις αγωνίες των πολιτών ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την ετεροβαρή κατανομή πλούτου, η χάραξη νέων οικονομικών πολιτικών, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο την ευημερία των πολιτών σε μία ψηφιοποιημένη οικονομία και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο παρασκήνιο της επικείμενης συνάντησης ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, «τα ισχύοντα φορολογικά συστήματα και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης δεν φέρνουν πια τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Μία από τις βασικές προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι η διαρκής ενίσχυση της αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων από και προς όλες τις χώρες. Στοιχείο που θα δώσει μεγαλύτερο χώρο δράσης στην κάθε χώρα ούτως ώστε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις προς όφελος των απλών πολιτών. Επίσης η σταδιακή αύξηση της φορολογίας εισοδημάτων, της περιουσίας και των ακινήτων εύπορων ανθρώπων πρέπει συζητηθεί, καθώς αυτή δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση, όπως υπήρχε η φήμη μέχρι τώρα, την ανάπτυξη. Τέλος τα κράτη πρέπει να στραφούν σε επενδύσεις ακόμη και με δανεισμό. Ο ίδιος είχε δηλώσει ήδη από το 2015 με γλαφυρότητα: «υπήρχε το άγχος, πως μία ανακατανομή πλούτου επηρεάζει την ανάπτυξη, ιδέα που οδήγησε στην επιβράδυνση του μοιράσματος της οικονομικής τράπουλας σε πολλές χώρες. Οι έρευνές μας όμως δείχνουν, ότι η προσεκτική αναδιανομή δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.»

Ο ΟΟΣΑ μετά την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης από την μαθήτρια του Πολ Κρούγκμαν, Κάθριν Μαν, έχει στρέψει τις προτάσεις του σε ένα ανθρωποκεντρικό, αναδιανεμητικό μοντέλο ανάπτυξης με στόχο την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο καθηγητής της και νομπελίστας Οικονομικών είχε δηλώσει με ένα τόνο δανεισμένης βρετανικής φλεγματικότητας μετά την ανάληψη των καθηκόντων της: «ο Κέινς αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος, ακόμη και εάν η Deutsche Bank είναι η Deutsche Bank».

Σφοδρή κριτική και λοιδορία ήρθαν από την γερμανική πλευρά. Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης Ifo, Κλέμενς Φουστ, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της κοινωνικής ανισότητας με την ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες. Αυτή η σχέση υπάρχει μόνο στα αναπτυσσόμενα κράτη. Άλλος υψηλόβαθμος οικονομολόγος του παραπάνω ινστιτούτου και πρώην μέλος του διεθνούς οικονομικού ινστιτούτου ΖEW στο Μάνχαϊμ είπε δηκτικά πως τέτοιες προτάσεις δεν θα βαθμολογούνταν ούτε με την βάση σε μία πανεπιστημιακή εργασία. Τέλος ένας από τους πέντε «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας απέρριψε τις προτάσεις δανεισμού προς χάριν της ανάπτυξης: «κανείς έχει την αίσθηση πως o ΟΟΣΑ σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την Γαλλία, την Ιταλία και το SPD θέλουν να οδηγήσουν την Γερμανία σε βουνό χρεών», είπε.

The post Γερμανοί «σοφοί» κατά ΟΟΣΑ για το πιο δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα