Φονικές πλημμύρες λάσπης χτύπησαν τη νότια Καλιφόρνια

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των κατολισθήσεων λάσπης που έπληξαν τη νότια Καλιφόρνια την Τρίτη.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι 163 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Από αυτά, τα 20 είχαν σοβαρότερα τραύματα ενώ τέσσερα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέντε από τους νεκρούς εντοπίστηκαν στο Μοντεσίνο, μία περιοχή στην οποία έχουν κατοικίες και αρκετές διασημότητες, όπως η Ελέν ΝτεΤζενέρις ή η Οπρα Γούινφρεϊ.

Μια εικόνα
από το Μοντεσίνο που θυμίζει αρκετά την πρόσφατη καταστροφή στη Μάνδρα (Mike Eliason/Santa Barbara County Fire Department/Handout via REUTERS)

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, τόνισε ο σερίφης της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα.

Τα θύματα είναι περισσότερα από την ως σήμερα χειρότερη κατολίσθηση λάσπης στην Καλιφόρνια, στις 10 Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 30 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη.

Η Αμπερ Άντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), τόνισε ότι μόλις το 10 ως 15% εκ των κατοίκων που είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμμορφώθηκε.

Τα περισσότερα από τα σημεία που χτυπήθηκαν ήταν έξω από τη ζώνη εκκένωσης.

Οι κατολισθήσεις λάσπης ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν και διέλυσαν αυτοκίνητα και κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές. «Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ακόμη ο σερίφης.

Διασώστες ενώ απεγκλωβίζουν από τη λάσπη μία γυναίκα (Kenneth Song/Santa Barbara News-Press via REUTER)

Πέρα από τη λάσπη, κατέβηκαν από τους λόφους στην περιοχή και βράχοι, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις είχαν μέγεθος αυτοκινήτου.

Πολλές από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής.

The post Φονικές πλημμύρες λάσπης χτύπησαν τη νότια Καλιφόρνια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα