Επεισόδιο στον 38ο Παράλληλο: Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε εν μέσω πυρών στον Νότο

Ενας από τους ελάχιστους που κατάφεραν να διασχίσουν τα στρατοκρατούμενα σύνορα με τη Νότια Κορέα έγινε βορειοκορεάτης στρατιώτης ο οποίος αυτομόλησε κάτω από τα πυρά των συντρόφων του.

Ο στρατιώτης, όπως ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, κατάφερε να περάσει τα σύνορα στο χωριό Πανμουγιόν, το οποίο είναι ακριβώς πάνω στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ).

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στον αγκώνα και τα χέρια, δεν φαίνεται όμως να διατρέχει κίνδυνο. Η Νότια Κορέα

τιμά δεόντως όσους καταφέρνουν και περνούν τα σύνορα προς την ελευθερία.

Το Πανμουγιόν είναι το μόνο σημείο όπου οι στρατιώτες των δύο χωρών βρίσκονται κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο σε απόσταση ελάχιστων μέτρων. Σε άλλα σημεία η DMZ έχει πλάτος από μερικές δεκάδες ως και πολλές εκατοντάδες μέτρα, ενώ υπάρχουν πυκνά συρματοπλέγματα και στις δύο πλευρές.

Όπως σημειώνει το BBC περί τους 1.000 ανθρώπους περνούν κάθε χρόνο από τη Βόρεια Κορέα στην Νότια. Φέτος ως τον Αύγουστο είναι 780, μια πτώση 13% σε σχέση με πέρυσι η οποία μάλλον οφείλεται στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την Κίνα.

Οι περισσότεροι φτάνουν στον Νότο διαμέσου της Κίνας, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν την DMZ, το καλύτερα φυλασσόμενο σύνορο στον κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο τέσσερις αυτομολήσεις στρατιωτών από την DMZ ενώ το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap λέει ότι είναι μόλις η τρίτη περίπτωση αυτομόλησης μέσα από το Πανμουγιόν.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι σε κατάσταση πολέμου από το 1953, όταν τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες του πολέμου στη Κορέα, χωρίς να υπογραφεί ποτέ ανακωχή και συνθήκη ειρήνης.

The post Επεισόδιο στον 38ο Παράλληλο: Βορειοκορεάτης στρατιώτης αυτομόλησε εν μέσω πυρών στον Νότο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα