«Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί», προκαλεί ο Εντι Ράμα

Ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ περνάει από την Ελλάδα. Η ένταξη της χώρας στην Ενωση, δηλαδή, εξαρτάται και από την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που παραμένουν –και κάθε τόσο επανέρχονται στην επικαιρότητα- ανάμεσα στις δύο χώρες. Καλύτερα απ’ όλους το γνωρίζει ο πρωθυπουργός της γείτονος, Εντι Ράμα ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα για τον τρόπο που θα προσεγγίζει η κυβέρνησή του τα θέματα στις συζητήσεις που θα έχουν εφεξής οι εκπρόσωποι

των δύο χωρών.

«Οι γείτονές μας είχαν μάθει εδώ στα Τίρανα με υπάκουους συνομιλητές, όμως εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί» δήλωσε ο κ. Ράμα στο πρώτο συνέδριο της Αλβανικής Διασποράς στα Τίρανα. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε», τόνισε ο αλβανός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση ενός αλβανού υπηκόου που ζει και εργάζεται 25 χρόνια στην Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Ράμα τόνισε ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας». Σημείωσε ότι «είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτές οι σχέσεις πρέπει σήμερα να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, ξεπερνώντας κάποια εναπομείναντα ζητήματα». Ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας ειδικής ελληνοαλβανικής ομάδας η οποία θα αναλάβει την αντιμετώπιση των θεμάτων «με εποικοδομητικό πνεύμα» και «με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές».

«Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια που δεν είναι προς όφελος αυτής της στρατηγικής σχέσης γειτονίας που έχουμε με την Ελλάδα», είπε σε ένα πιο αισιόδοξο τόνο κ. Ράμα. Ενα τέτοιο «εμπόδιο» για παράδειγμα, είναι η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Μόλις δύο ημέρες πριν διεξαχθεί το συνέδριο στα Τίρανα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον πρεσβευτή της Αλβανίας στην Αθήνα καλώντας τις αλβανικές Αρχές να ακυρώσουν τις προγραμματιζόμενες κατεδαφίσεις κατοικιών Ελλήνων της Χειμάρρας και να αρχίσουν τις διαδικασίες διαβούλευσης για την ανάπλαση της περιοχής.

«Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου, προστατεύοντας όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, από αυθαιρεσίες και παρανομίες», τόνισε ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης από το βήμα της Βουλής.

The post «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί», προκαλεί ο Εντι Ράμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα