Σκότωσαν τον ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα

Ενα επεισόδιο που αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό -αλλά με απρόβλεπτο τρόπο- τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αγκυρα. Ο ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ σκοτώθηκε σε ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα, στα εγκαίνια έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης. Ενώ εκφωνούσε μία ομιλία, δέχθηκε πυροβολισμούς από δράστη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ένας 22χρονος τούρκος αστυνομικός.

Ο πρεσβευτής διαμετακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο

δράστης έοπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς από το Αϊδίνιο. Υπηρετούσε στην τουρκική αστυνομία από το 2014. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι ακόμη σαφές αν δρούσε μόνος.

Ο δράστης μπήκε στο κτίριο ντυμένος με μαύρο κοστούμι και γραβάτα, δείχνοντας αστυνομική ταυτότητα και προσποιούμενος ότι ήταν μέλος της ασφάλειας του Καρλόφ. Φώναξε «Αλλαχού ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») και «μην ξεχάσετε το Χαλέπι, μην ξεχάσετε τη Συρία», «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, θα πεθάνετε εδώ», διέταξε τους επισκέπτες της έκθεσης να απομακρυνθούν από την αίθουσα πυροβολώντας στον αέρα δύο φορές για να τους τρομάξει. Υστερα πυροβόλησε τον Καρλόφ πισώπλατα. Πυροβόλησε και δεύτερη φορά ενώ εκείνος βρισκόταν στο πάτωμα.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν και διαμετακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αγκυρας χωρίς να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένας ομογενής, ο Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος φέρει ελαφρά τραύματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους υπουργούς Αμυνας και Υγείας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ο δράστης έπεσε νεκρός μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς.

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του, το δημαρχείο της Αγκυρας τόνισε ότι η επίθεση ήταν μία απόπειρα να υπονομευτούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «είναι μία τεράστια απώλεια για εμάς και για τον κόσμο γιατί ο πρεσβευτής στην Τουρκία προσπάθησε να συνεισφέρει στη διαχείριση της κρίσης στη Συρία και στην επαναφορά της σταθερότητας στην περιοχή».

«Η Τουρκία δεν θα αφήσει το περιστατικό της Δευτέρας να επισκιάσει τη ρωσοτουρκική φιλία», όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση».Στη δήλωση το υπουργείο τόνισε ότι ο πρεσβευτής ήταν ιδιαίτερα αξιότιμος διπλωμάτης. «Δεν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις της Μόσχας με την Αγκυρα, όσο και να το επιθυμούν οι αντίπαλοί μας στην Αγκυρα και στη Δύση», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Ντούμα (κατώτερης Βουλής). «Δεν θα συμβεί αυτό. Εχουμε διαφορές, αλλά δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο κρατών».

Το BBC μετέδωσε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν.

Στιγμιότυπο από την επίθεση: ο δράστης, με το κοστούμι (δεξιά) και το θύμα του στο πάτωμα

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, η κυβέρνηση του Ασαντ «καταδίκασε τη δειλή τρομοκρατική ενέργεια που οδήγησε στον θάνατο του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι καταδίκασε «την πράξη βίας, όποια κι αν είναι η πηγή της». Πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις και προσευχές μας είναι με την οικογένειά του».

«Δεν είναι καλά σημάδια αυτά», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για το Προσφυγικό, σχολίασε ότι η «Ελλάδα είναι και θα παραμείνει όαση ασφάλειας» και ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόξο αστάθειας, από την Τυνησία ως την Ουκρανία».

Ο πρεσβευτής, λίγο πριν το φονικό… (REUTERS/Ugur Kavas)

Η επίθεση έρχεται μία μόλις ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μόσχα. Εκεί ο ίδιος θα είχε συναντήσεις με τον ρώσο και τον ιρανό ομόλογό του για το ζήτημα της Συρίας. Τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις έξω από τη ρωσική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβιάζει τις συμφωνίες για κατάπαυση πυρός στη Συρία. Σε πολιτικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας και για να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι άμαχοι του Χαλεπίου. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς του Ασαντ ενώ η τουρκική κυβέρνηση είναι κατά του σύρου προέδρου αλλά και κατά των ανταρτών οι οποίοι συνεργάζονται με Κούρδους.

Ειδικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης (REUTERS/Umit Bektas)

Ο κ. Καρλόφ εκπροσωπούσε τη Ρωσία στην πρεσβεία της Τουρκίας από το 2013. Η έκθεση Τέχνης όπου σημειώθηκε η επίθεση εναντίον του είχε ως θέμα τη: «Ρωσία όπως τη βλέπουν η Τούρκοι».

Ο ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ εκπροσωπούσε τη Μόσχα από το 2013

Ο Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ την ίδια χρονιά άρχισε την καριέρα του ως διπλωμάτης. Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία. Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της πρώην ΕΣΣΔ στη Βόρεια Κορέα και στη συνέχεια της Ρωσίας, επί σειρά ετών και από διάφορες θέσεις. Αργότερα υπηρέτησε στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013. Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

The post Σκότωσαν τον ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα