Eνα γευστικό ταξίδι με τελικό προορισμό το Μιλάνο

Πριν από λίγες ημέρες σε ένα ξεχωριστό δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο F+W του Κολωνακίου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το «Νόστιμον Ημαρ», το πιάτο που έδωσε στον ταλαντούχο νεαρό σεφ Νίκο Μπίλλη το εισιτήριο για την τελική φάση του διαγωνισμού S. Pellegrino Young Chef 2016. Την εκδήλωση παρουσίασε ο περσινός φιναλίστ του διαγωνισμού Αλέξανδρος Τσιοτίνης, που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της δικής του συμμετοχής και κάλεσε το φετινό νικητή του ημιτελικού να παρουσιάσει

το πιάτο του.

Εδώ και πέντε χρόνια ο Νικόλας Μπίλλης είναι σεφ στα εστιατόρια του Έκτορα Μποτρίνι

«Για μένα η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μια ευκαιρία να προβληθεί η ελληνική γαστρονομία που εξελίσσεται συνεχώς, ξεπερνά τα όρια της χώρας μας και τοποθετείται με δυναμικό τρόπο στο χάρτη της παγκόσμιας γεύσης», μας είπε ο Νίκος Μπίλλης που διάλεξε να δουλέψει στο πιάτο του την ιδέα της επιστροφής στις ρίζες. «Ο νόστος – που έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη «Νόστιμος» – με οδηγεί πίσω στις παιδικές μου αναμνήσεις, σε έντονες γεύσεις και αρώματα του τόπου που μεγάλωσα, όπου κάθε υλικό αποτελεί ένα είδος προσωπικού «σταθμού»», λέει ο 29χρονος σεφ που κατάγεται από το Πήλιο.

Ο Νίκος Μπίλλης είναι απόφοιτος της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου (ΣΤΕ), έχει αποκτήσει εμπειρία σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων (Rodos Palladium και Sani Asterias Suties), έχει επίσης δουλέψει στο εστιατόριο Hytra και στη Γαλάζια Hytra. Ακόμη έχει δουλέψει στην Ελβετία και έχει κάνει stages σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, όπως τα Noma (Κοπεγχάγη), Miramar (Βαρκελώνη), Le Jardin De Sens (Γαλλία) και De Librije (Ολλανδία) ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια συνεργάζεται με τον Έκτορα Μποτρίνι, στα Etrusco (ένα αστέρι Michelin) και Botrini’s.

Ο Γιώργος Κατάρας εκπρόσωπος της Αγγλία και της Ιρλανδίας στον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός έγινε για πρώτη φορά πέρσι και μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε επαναλαμβάνεται, με χορηγό το φυσικό μεταλλικό νερό της Τοσκάνης Acqua Panna και το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino. Στην πρώτη φάση του φετινού διαγωνισμού συμμετείχαν 3.620 νεαροί σεφ κάτω των 30 ετών από 191 χώρες. Στον ημιτελικό πέρασαν 200, 10 από 20 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τώρα στον τελικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στις 15 Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν 20 νεαροί σεφ, ένας για κάθε μια από τις 20 περιοχές του πλανήτη. Ο Νίκος Μπίλλης είναι ο εκπρόσωπος των μεσογειακών χωρών όχι όμως και ο μοναδικός Ελληνας που έφτασε στον τελικό.

Ο Γιώργος Κατάρας, σεφ στο εστιατόριο Fera at Claridge’s (ένα αστέρι Michelin) του Σάιμον Ρόγκαν, θα εκπροσωπήσει το Ηνωµένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Κατάγεται από το Μενίδι, ο πατέρας του είναι μουσικός, η μητέρα του ζωγράφος και ο ίδιος ήθελε να γίνει μουσικός, εγκατέλειψε όμως τις μουσικές σπουδές που έκανε στην Κρήτη για χάρη της μαγειρικής. Τέλειωσε τη Le Monde και το 2012, σε ηλικία 23 ετών, πήγε στο Λονδίνο όπου άρχισε να εργάζεται σε µεγάλα εστιατόρια όπως το διάστερο του Αρνό Μπινιόν. Η απλότητα της κρητικής διατροφής και η χρήση τοπικών προϊόντων που γνώρισε στην Κρήτη όσο σπούδαζε μουσική τεχνολογία, άφησαν το ίχνος τους στο κόνσεπτ της μαγειρικής του.

Το Whole Turbot (ολόκληρο καλκάνι) του Γιώργου Κατάρα που τον έφερε στην τελική φάση

Στον ηµι-τελικό εκπροσώπησε την Αγγλία µε το πιάτο Whole Turbot (ολόκληρο καλκάνι), μια ιδέα που βασίζεται στην απλότητα, την αειφορία και στο νέο µαγειρικό ρεύµα Zero Wastage (µηδενική απώλεια), με άλλα λόγια «δεν πετάµε τίποτα». «Το θέµα δεν είναι απλώς να µαγειρεύεις. Αλλά να σέβεσαι επίσης το ζώο ή το φυτό που χρησιµοποιείς. Δεν γίνεται να πετάς το 70% από το ψάρι και το 85% από τα πουλερικά. Κάθε κύτταρο έχει αξία, γευστική και διατροφική», λέει εξηγώντας τη φιλοσοφία του.

Στις 13 και στις 14 Οκτωβρίου οι νεαροί σεφ από όλο τον κόσμο χωρισμένοι σε δύο ομάδες θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε μια επταμελή κριτική επιτροπή από διεθνώς καταξιωμένους σεφ, που είναι γνωστοί και ως «Seven Sages». Τρεις θα φτάσουν στο τελικό στάδιο και από αυτούς θα επιλεχθεί ο νικητής. Μετά την τελετή βράβευσης θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο με μενού που θα επιμεληθεί ο κορυφαίος σεφ Μάσιμο Μποτούρα. Να σημειωθεί ότι το εστιατόριο του Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας, ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για φέτος, σύμφωνα με τον Διαγωνισμό «The World’s 50 Best Restaurants».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα απονεμηθούν ακόμη δύο βραβεία. Το «Acqua Panna Contemporary Tradition Award» θα δοθεί στον δημιουργό του πιάτου που αναδεικνύει καλύτερα την ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων και το «S.Pellegrino Inspiring Message Award» που θα δοθεί φέτος στον δημιουργό του πιο εμπνευσμένου πιάτου, για πρώτη φορά κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το κοινό. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 14 του μήνα. Μπορείτε αν θέλετε να ψηφίσετε εδώ.

The post Eνα γευστικό ταξίδι με τελικό προορισμό το Μιλάνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα