Υποψήφια να χάσει το Οσκαρ -λόγω δηλώσεων- η Σάρλοτ Ράμπλινγκ;

Η ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Οσκαρ έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων για το λευκό χρώμα -που μοιάζει να κυριαρχεί στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς- και στον μη σεβασμό οποιασδήποτε διαφορετικότητας. Αφορμή ήταν η… «ολόλευκη» 20άδα των υποψήφιων ηθοποιών -σε πρώτους και δεύτερους ανδρικούς και γυναικείους ρόλους- αλλά και ο αποκλεισμός ταινιών όπως το «Creed», το «Straight Outta Compton» και το «Beasts of No Nation».

Η συζήτηση περί λευκών υποψηφίων των Οσκαρ καλά κρατεί και φαίνεται ότι καθημερινά προστίθενται νέες δηλώσεις, νέες αντιδράσεις

– και, προφανώς, έτσι θα φτάσουμε μέχρι να στρωθεί το κόκκινο χαλί. Το σίγουρο είναι πως κάθε δήλωση για το θέμα συζητείται έντονα, όπως και ποιος κινηματογραφικός αστέρας τοποθετείται σχετικά.

Τώρα, ήρθε η ώρα για τη δήλωση της Σάρλοτ Ράμπλινγκ που είναι υποψήφια στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου για τα «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι. Με το στόμα ανοιχτό έχουν μείνει όσοι έχουν ακούσει την απάντησή της -όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 να πει τη γνώμη της- σχετικά με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τους λευκούς υποψήφιους των Οσκαρ.

«Είναι ρατσιστικό προς τους λευκούς», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αλλά ίσως οι μαύροι ηθοποιοί να μην άξιζαν να βρεθούν στις τελικές υποψηφιότητες.».

Οταν η Σάρλοτ Ράμπλινγκ ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να οριστούν ποσοστώσεις για το πόσοι λευκοί, πόσοι μαύροι και πόσοι εκτός των λευκών θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις υποψηφιότητες των Οσκαρ απάντησε: «Γιατί πρέπει να ταξινομούμε τους ανθρώπους; Στην εποχή που ζούμε κάποιοι είναι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο αποδεκτοί… Ο κόσμος πάντα θα χωρίζει τους ανθρώπους σε λιγότερο όμορφους, αρκετά μαύρους, πολύ λευκούς… Κάποιος πάντα θα πει “Είσαι πολύ…”. Αλλά είναι σωστό να συμπεράνουμε από αυτό ότι πρέπει να υπάρχουν παντού μειονότητες;».

Οπως αναφέρει ο Guardian, σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος που έπαιρνε συνέντευξη από την Σάρλοτ Ράμπλινγκ της εξήγησε πως τα μέλη της βιομηχανίας που είναι μαύροι νιώθουν σαν να ανήκουν σε μια μειονότητα. Και η Σάρλοτ Ράμπλινγκ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Οι αντιδράσεις στα σχόλια της Σάρλοτ Ράμπλινγκ ήταν άμεσες. Ο Ματ Μιούλερ του Screen International δήλωσε πως οι πιθανότητες να πάρει το Οσκαρ η Σάρλοτ Ράμπλινγκ ήταν ήδη λίγες αλλά τώρα -μετά τις δηλώσεις- έγιναν μηδαμινές, ενώ πολλοί πιστεύουν πως αυτά που είπε η Σάρλοτ Ράμπλινγκ είναι μάλλον αντιδραστικά.

Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις (για Οσκαρ)

Ο Γουίλ Σμιθ και η σύζυγός του, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, αλλά και ο Σπάικ Λι (πρόσφατα βραβευμένος με Οσκαρ για το σύνολο της καριέρας του) δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής και ζήτησαν από τον οικοδεσπότη Κρις Ροκ να παραιτηθεί. Η πρόεδρος της Ακαδημίας, Σέριλ Μπουν, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει δράση για να διορθώσει το λάθος και σειρά ηθοποιών και ανθρώπων του σινεμά εκφράζουν την υποστήριξη για μια βιομηχανία που θα σέβεται τη «διαφορετικότητα».

Η λίστα με όσους παίρνουν θέση για το θέμα μεγαλώνει συνεχώς: ο Μαρκ Ράφαλο δήλωσε υποστήριξη, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα παρευρεθεί στην τελετή, ο Ντάστιν Χόφμαν μίλησε για ένα πρόβλημα που έχει βαθύτερα τις ρίζες του στην αμερικανική κοινωνία και από τη Βαϊόλα Ντέιβις μέχρι τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ (στην έναρξη του Φεστιβάλ του Σάντανς) όλοι προσπαθούν να συνεισφέρουν στη συζήτηση γύρω από το πώς τα Οσκαρ – και άρα η βιομηχανία – θα μπορέσει να σεβαστεί περισσότερο αυτό που δεν είναι λευκό, στρέιτ ή άνδρας!

The post Υποψήφια να χάσει το Οσκαρ -λόγω δηλώσεων- η Σάρλοτ Ράμπλινγκ; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα