Δύο γραμμές στην ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας

Ενα είναι σίγουρο. Υπάρχει μία έντονη κινητοποίηση στις Βρυξέλλες σχετικά με την στάση της Αγκυρας και τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν – ολόκληρη ψηφοφορία έγινε. Υπάρχουν και κοινά συμφέροντα, άλλωστε. Αλλά δεν υπάρχει κοινή γραμμή.

Παρότι οι ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά (μεγάλη) πλειοψηφία να «παγώσουν» οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία την Πέμπτη, δεν είναι σαφές αν οι ίδιοι και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών

θεσμών είναι προετοιμασμένοι για αυτό που θα ακολουθήσει αν πράγματι διακοπούν οι συνομιλίες με την Αγκυρα. Μία γεύση τούς έδωσε ο κ. Ερντογάν ο οποίος απείλησε –ξανά- ότι θα αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη (δηλαδή στην Ελλάδα, ως πύλη εισόδου)…

Η απάντηση στον εκβιασμό, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ πρέπει να είναι η σκληρή, ανένδοτη στάση της ΕΕ. «Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Neue Osnabrücker Zeitung του Σαββάτου. «Δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Το βέβαιον είναι ότι αν παραστεί ανάγκη είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και ανεξάρτητα από την τουρκική κυβέρνηση», τόνισε αναφερόμενος στο Προσφυγικό.

Κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να σεβαστούν την απόφαση του Ευρωκοιβουλίου και να παγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της διακοπής της οικονομικής βοήθειας και της επιβολής κυρώσεων. Απλώς επεσήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν πρέπει να κλείσουν», διότι οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη της Ευρώπης.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU,) Χορστ Ζέεχοφερ είπε σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse ότι «δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να εκβιάζει. Η Ευρώπη θα πρέπει να υπεραμυνθεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Αν ο Ερντογάν φέρει εις πέρας τις απειλές ότι θα ανοίξει τα σύνορα, «η Γερμανία θα προστατεύσει καλύτερα τα σύνορά της», τόνισε ο ίδιος.

Πιο ισορροπημένες δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην Αγκυρα, την οποία κάλεσε να λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique υπενθύμισε ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης δεν είναι δεσμευτική αλλά ότι «θα παράγει αποτελέσματα στις πρωτεύουσες» των ευρωπαϊκών χωρών που αποφασίζουν για την ένταξη.

Εναν διαφορετικό βηματισμό έδωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ίσως εκείνη που γνωρίζει καλύτερα από καθέναν τι θα συμβεί αν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια περιφερειακής συνόδου στην βόρεια πόλη Νοϊμίνστερ, την Παρασκευή, μιλώντας σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τόνισε ότι «εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο». Υπενθύμισε ότι η συμφωνία βοήθησε στον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τα κράτη-μέλη και στην μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Μάλιστα, σε ερώτηση που της έθεσε μέλος του CDU εάν η ίδια διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση κατάρρευσης της υπάρχουσας συμφωνίας, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει plan B. Ενώ ο κ. Βέμπερ δηλώνει ότι «αν παραστεί ανάγκη είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και ανεξάρτητα από την τουρκική κυβέρνηση» η κυρία Μέρκελ λέει ξεκάθαρα: «Δεν έχω σχέδιο Β’». Πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο, αλλά εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται. Επίσης εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».

Η κατάσταση στην Τουρκία και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής των «28», στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

The post Δύο γραμμές στην ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα