Διπλά «πυρά» Σόιμπλε – Ρέγκλινγκ για μη συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η «βόμβα» του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως διατυπώθηκε στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού προγράμματος με σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, επιδέχθηκε πολλών ερμηνειών, η Αθήνα μάλιστα την είδε θετικά.

Ομως ο κ. Σόιμπλε

επανήλθε δριμύτερος με συνέντευξή του στη Wall Street Journal (WSJ), σε συνδυασμένα μάλιστα «πυρά» με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος επεσήμανε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα χρειαστεί την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

«Δεν θα συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση να φύγει το ΔΝΤ» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας στην WSJ ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης ενός νέου προγράμματος από τη γερμανική Βουλή.

«Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μια επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση (των βημάτων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εκπληρώσει το πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της), και αν το ΔΝΤ δεχθεί τις συνέπειες από κάτι τέτοιο, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι άνευ αντικειμένου. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία συμμετοχής του ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

«Αν (σ.σ το πρόγραμμα) καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να καταλήξει σε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, και πρόσθεσε: «Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς ψύχραιμος. Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το εάν ή όχι εγκρίνει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή στη γραμμή Σόιμπλε, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείο στο στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, τόνισε ότι το ESM επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα υπενθυμίζοντας ότι οι Θεσμοί έχουν συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία έξι χρόνια σε σειρά άλλων περιπτώσεων όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όπου χορηγήθηκαν παράλληλα χρήματα του ESM και του ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει plan B».

Αλλωστε, όπως είπε, το Ταμείο συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

Επανέλαβε ότι ένα από τα ζητήματα που χωρίζει τους δύο Θεσμούς είναι η ρύθμιση του χρέους. «Πράγματι το επίπεδο του χρέους σε όρους ΑΕΠ είναι συγκριτικά υψηλό για την Ελλάδα αλλά η πραγματική εξυπηρέτηση του χρέους είναι χαμηλή διότι η Ελλάδα έλαβε ήδη αρκετή ελάφρυνση χρέους πριν από λίγα χρόνια, γι’ αυτό για την επόμενη περίπου δεκαετία η χώρα δεν θα έχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα εξυπηρέτησης», εξήγησε. Ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί τη λήψη αποφάσεων νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι αρκούνται σε μία δέσμευση ότι θα κάνουν περισσότερα όταν χρειαστεί.

Ερωτηθείς για το πότε θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι είχαν μπλοκαριστεί όταν η Αθήνα αποφάσισε να κάνει επιπλέον πληρωμές στους συνταξιούχους αλλά αυτό το πρόβλημα έχει διευθετηθεί και τα μέτρα έχουν ξεπαγώσει. «Επομένως εμείς στον ESM από αυτόν τον μήνα, τον Ιανουάριο, αρχίζουμε να εφαρμόζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Κάποια μπορούν να γίνουν άμεσα, γρήγορα, άλλα χρειάζονται χρόνο κατά τη διάρκεια του έτους για να εφαρμοστούν πλήρως. Χρειαζόμαστε λίγες ακόμη νομικά σημαντικές αποφάσεις από το διοικητικό μας συμβούλιο, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος και τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ότι πράγματι υπάρχουν κάποια προβλήματα «αλλά δεν πρέπει να υπερτονίζονται διότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής». Τόνισε ότι «έχουμε προχωρήσει πολύ» διευκρινίζοντας ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει τα 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του υφιστάμενου τρίτου προγράμματος, από τα 86 δισ. ευρώ.

Χωρίς να αναφερθεί στις δηλώσεις του Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εικόνα για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα χαρακτήρισε ως εφικτό στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σαββατιάτικο φύλλο της φλαμανδικής εφημερίδας De Tijd, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί».

«Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τόνισε ότι «για ένα κούρεμα του χρέους δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην ευρωζώνη».

The post Διπλά «πυρά» Σόιμπλε – Ρέγκλινγκ για μη συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα