Δημόσιος θηλασμός; Η «τολμηρή» κόρη του κιργίζιου προέδρου απαντά

16:09 1/8/2017 - Πηγή: Protagon

H φωτογραφία της Αλίγια Σάγκιεβα, νεότερης κόρης του κιργίζιου προέδρου Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, στην οποία εμφανίζεται να θηλάζει το μωρό της φορώντας μόνο τα εσώρουχά της, προκάλεσε σάλο τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων της μουσουλμανικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Θα ταϊζω το παιδί μου όπου και όποτε χρειάζεται να τραφεί», έγραφε η Αλίγια στο υπότιτλο της φωτογραφίας που ανέβασε στα social media τον περασμένο Απρίλιο. Τελικά όμως υποχρεώθηκε να κατεβάσει το post αφού κατηγορήθηκε για ανήθικη και χυδαία συμπεριφορά. Η ίδια ωστόσο

σε συνέντευξή της στο BBC, υποστηρίζει ότι η πολεμική για την επίμαχη φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα μίας κουλτούρας που υπερμεγενθύνει τη σεξουαλικότητα του γυναικείου σώματος.

«Το σώμα που μου έχει χαρίσει ο θεός δεν είναι χυδαίο. Είναι λειτουργικό και σκοπός του είναι να ικανοποιεί τις φυσιολογικές ανάγκες του μωρού μου και όχι να μετατρέπεται σε σεξουαλικό αντικείμενο«, τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της.

Σε παλαιότερη ανάρτησή της στα social media είχε υπεραμυνθεί της απόφασής της να προβάλει δημοσίως το θηλασμό του παιδιού της λέγοντας: «Εδώ και πολύ καιρό, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τον πραγματικό σκοπό του γυναικείου στήθους και το έχουν μετατρέψει σε ένα αντικείμενο που ικανοποιεί το ανδρικό βλέμμα. Η κοινωνία έχει μετατρέψει το στήθος σε σεξουαλικό αντικείμενο και κρίνουν γυναίκες που καταφεύγουν στις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις επειδή τα στήθη τους είναι πολύ μικρά / μεγάλα ή έχουν διαφορετικό σχήμα».

Οι αντιδράσεις όμως ήταν μικτές και δεν έλειψαν κάποιοι που την επέκριναν έντονα Ένας χρήστης έγραψε: «Λυπάμαι το σύζυγο και τον πατέρα σου (και τα αδέρφια σου – αλλά αυτό είναι προαιρετικό). Είναι κρίμα που αυτοί δεν έχουν καμία εξουσία πάνω σου και που σε αφήνουν να το κάνεις αυτό. Αν σε υποστηρίζουν σε αυτό, τότε σημαίνει πως είναι οι αποκαλούμενοι ψευτο-άντρες»

Και δεν ήταν μόνο οι χρήστες των social media που αποδοκίμασαν την Αλίγια, καθώς και οι γονείς της, ο πρόεδρος Αταμπάγιεφ και η γυναίκα του Ραϊσα, δυσαρεστήθηκαν από την πρωτοβουλία της κόρης τους . «Πραγματικά δεν τους άρεσε. Και είναι κατανοητό διότι η νέα γενιά είναι λιγότερο συντηρητική σε σχέση με τους γονείς», εξηγεί η ίδια. «Όταν όμως θηλάζω το παιδί μου νιώθω ότι του δίνω το καλύτερω που μπορώ να του δώσω. Το να φροντίζω το μωρό μου ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα απ’ ό,τι λέει ο κόσμος για μένα», ξεκαθαρίζει.

Στο περιβάλλον της μετασοβιετικής, παραδοσιακά μουσουλμανικής, κοινωνίας του Κιργιστάν, η Αλίγια δείχνει πολύ θαρραλέα και συνάμα πολύ διαφορετική. Μιλά ανοικτά και μοιράζεται την εμπειρία της ως μοναχικό παιδί δύο πολύ απασχολημένων γονιών.

Μιλά για το χάσμα γενεών και τις προσπάθειές της να καταλάβει και να βρει μία μορφή συμβιβασμού με τους γονείς της, όχι μόνο για την παρουσία της στα social media. «Η μητέρα μου», διηγείται, «έλαβε μηνύματα από τους ‘φίλους’ της για μένα. Τώρα που είμαι η ίδια μάνα, καταλαβαίνω τι πέρασε η μητέρα μου για να με μεγαλώσει».

Παρά το γεγονός ότι το Κιργιστάν είναι μία ως επί το πλείστον συντηρητική μουσουλμανική χώρα, ο δημόσιος θηλασμός είναι κοινωνικά αποδεκτός. Οι γυναίκες θηλάζουν τα παιδιά τους σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους συνήθως όμως προσπαθούν να καλύπτουν το στήθος τους.

Όταν λοιπόν η φωτογραφία της Σάγκιεβα ανέβηκε στο διαδίκτυο πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι δεν χρειαζόταν να ανεβάσει μία τόσο προσωπική στιγμή στα social media, ενώ άλλοι την κατηγόρησαν ότι δεν είναι όσο ταπεινή θα έπρεπε.

Οι φωτογραφίες της ωστόσο τράβηξαν τα βλέμματα και εκτός Κιργιστάν, καθώς αναδημοσιεύθηκαν σε πολλές εφημερίδες και ιστότοπους σε όλο τον κόσμο.

Με τη σειρά της η συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC άναψε τη συζήτηση (στα online σχόλια που τη συνόδευαν) για τις διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες στις μουσουλμανικές χώρες όσον αφορά το δημόσιο θηλασμό. Πολλές γυναίκες μετέφεραν προσωπικές εμπειρίες τους, συμπεριλαμβανομένων μητέρων από χώρες όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Όσο για την τύχη της επίμαχης φωτογραφίας της Αλίγια Σάγκιεβα, όπως προαναφέρθηκε την κατέβασε τελικά γιατί οι γονείς της ανησυχούσαν ότι η προσοχή που συγκέντρωσε θα μπορούσε να βλάψει τη νέα της οικογένεια. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να τη συζήτηση για το δημόσιο θηλασμό.

Διαβάστε ακόμη για το ίδιο θέμα: Θηλασμός: ιδιωτικός ή δημόσιος;

Θηλασμός και ταμπού

The post Δημόσιος θηλασμός; Η «τολμηρή» κόρη του κιργίζιου προέδρου απαντά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα