Διεθνής Αμνηστία: «Πιο σκοτεινός ο κόσμος λόγω ρητορικής του Τραμπ»

Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν την τοξική και απάνθρωπη ρητορική τού «εμείς εναντίον αυτών», δημιουργούν έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο. Αυτό προειδοποίησε, την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο.

Η έκθεση, με τίτλο «The State of the World’s Human Rights», αναλύει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας 159 χώρες. Η Διεθνής Αμνηστία

προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της «τοξικής ρητορικής», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες.

«Η διχαστική διασπορά φόβου είναι πλέον μια επικίνδυνη κινητήριος δύναμη στις διεθνείς σχέσεις. Είτε πρόκειται για τον Τραμπ, τον Ορμπαν (σ.σ. στην Ουγγαρία), τον Ερντογάν ή τον Ντουτέρτε (σ.σ. στις Φιλιππίνες), όλο και περισσότεροι πολιτικοί αυτοαποκαλούνται αντισυστημικοί και ακολουθούν μια τοξική ατζέντα η οποία διώκει, αποκτηνώνει και μετατρέπει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες σε εξιλαστήρια θύματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η τρέχουσα πολιτική της «δαιμονοποίησης» διοχετεύει ανερυθρίαστα την επικίνδυνη ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο άνθρωποι από άλλους, αφαιρώντας έτσι τα ανθρώπινα στοιχεία από ολόκληρες ομάδες. Αυτή η στάση απειλεί να απελευθερώσει τις πλέον σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης». «Η δηλητηριώδης προεκλογική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παράδειγμα μιας παγκόσμιας τάσης για την υιοθέτηση επιθετικής και διχαστικής πολιτικής», συνεχίζει η ανακοίνωση της οργάνωσης. «Ο κόσμος έγινε πιο σκοτεινός… και ασταθής, με τη ρητορική του μίσους για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ».

Παραβίαση δικαιωμάτων σε ΗΠΑ και ΕΕ

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματά τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ εφάρμοσε την προεκλογική ξενοφοβική ρητορική μίσους του με την υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος. Το διάταγμα αυτό προσπαθεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να αναζητήσουν την επανεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ και εμποδίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και διώξεις σε χώρες κατεστραμμένες από τον πόλεμο, όπως είναι η Συρία, να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα.

Plan to release the same hateful & discriminatory exec. order? @whitehouse we'll be here to ensure you hear the same response: #NoBanNoWall https://t.co/j4EnREdF79

— AmnestyInternational (@amnestyusa) February 22, 2017

Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία προκαλεί σκόπιμα τρομερή δυστυχία παγιδεύοντας πρόσφυγες στα νησιά Nαούρου και Μάνους, η ΕΕ προέβη σε μια παράνομη και απερίσκεπτη συμφωνία με την Αγκυρα για την επιστροφή προσφύγων πίσω στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ασφαλής για αυτούς, ενώ το Μεξικό και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απελαύνουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανεξέλεγκτη βία στην Κεντρική Αμερική.

Αλλα κράτη όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία προχώρησαν στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής. Παράλληλα, άλλες χώρες έχουν θεσπίσει παρεμβατικά μέτρα ασφαλείας, όπως είναι το παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και οι άνευ προηγουμένου καταστροφικοί νόμοι για την παρακολούθηση στη Βρετανία. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της επίδειξης «πολιτικής ισχύος» υπήρξε η άνοδος της αντιφεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που εναντιώνεται στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Παράδειγμα αυτών αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Τι υπογραμμίζει η έκθεση για την Ελλάδα

Η έκθεση αναφέρεται στην «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζει για ακόμη μια φορά η οργάνωση, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα οι οποίοι, όπως αναφέρει, ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Η οργάνωση εκτιμά ότι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι «ακατάλληλες για φιλοξενία ανθρώπων ακόμη και για λίγες ημέρες». Επίσης αναφέρεται στις ξενοφοβικές εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι ρατσιστικές αντιδράσεις γονιών που διαμαρτυρήθηκαν για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία στο Ωραιόκαστρο και τη Λέσβο.

Στην έκθεση καταγράφονται και άλλες ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Στη συνέχεια η έκθεση ασκεί κριτική στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, λέγοντας ότι «ενώ υπήρξαν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι αιτούντες άσυλο θα είχαν πρόσβαση σε διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους, η συμφωνία επέτρεψε την επιστροφή στην Τουρκία όσων είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας χωρίς να έχουν εξεταστεί επαρκώς τα αιτήματά τους, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής χώρα».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Η έκθεση αναφέρεται και στα δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα, οι οποίοι συναντούν «εμπόδια στην πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η παιδεία και η στέγαση», ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με την αστυνομική αυθαιρεσία. «Το 2016, έτος-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, με την υιοθέτηση και εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι τραγικές συνέπειές της γνωστές: χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά και χιλιάδες στην ηπειρωτική χώρα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όλες και όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε την κατά γράμμα τήρησή τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία μας καλεί να υπογράψουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των προσφύγων. Μπορείτε να βρείτε τη σχετική έκκληση εδώ.

Προειδοποιήσεις για το 2017

«Με τους παγκόσμιους ηγέτες να στερούνται της βούλησης να ασκήσουν πίεση σε άλλα κράτη τα οποία παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, βασικές αρχές – από την απόδοση ευθυνών για μαζικές θηριωδίες έως το δικαίωμα ασύλου – τίθενται σε κίνδυνο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι.

State of the World report: In 2016, war crimes were committed in at least 23 countries. Govts turned a blind eye. https://t.co/Cwoq64f4wv pic.twitter.com/a0w18fUInr

— AmnestyInternational (@amnestyusa) February 22, 2017

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική τού «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.

Επειτα από όλα αυτά, είναι προφανές ότι θα πρέπει να επιλέξουμε πλευρά-«στρατόπεδο», αφού καταλήξουμε στο ποιοι είναι οι «εμείς» και ποιοι είναι «αυτοί».

The post Διεθνής Αμνηστία: «Πιο σκοτεινός ο κόσμος λόγω ρητορικής του Τραμπ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα