Δεν προχώρησε το… «αυτοπραξικόπημα» Μαδούρο – Κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης

13:06 1/4/2017 - Πηγή: Protagon

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας θα αναθεωρήσει δύο αποφάσεις που έλαβε με τις οποίες ανέλαβε το ίδιο τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου και ήρε την ασυλία των μελών του, μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κορυφαίων θεσμών της χώρας.

Πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει στην εκτόνωση, όσο είναι δυνατόν, της κρίσης μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, που ελέγχεται από τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με τις οποίες πρακτικά καταργούνταν το (ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση) Κοινοβούλιο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

και αποφάσισαν «να ενθαρρύνουν το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της συμφωνίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκλήθηκε επειγόντως από τον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πιστεύει «στον διάλογο και στην διευθέτηση των διαφωνιών μέσω του Συντάγματος». Αυτός ανακοίνωσε πρώτος ότι υπάρχει συμφωνία κι ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα, η οποία στο παρελθόν είχε συνταχτεί με τον πρόεδρο, είχε επισημάνει ότι η απόφαση για την ανάληψη εξουσιών από το Δικαστήριο είναι αντίθετη με τον νόμο.

«Συνιστά ρήξη της συνταγματικής τάξης, είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω την μεγάλη μου ανησυχία για την χώρα», είπε. Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, η τηλεοπτική μετάδοση των δηλώσεων της Ορτέγκα «κόπηκε πρόωρα από τον σταθμό».

Ηταν μια σπάνια –και μάλλον αιφνιδιαστική- κίνηση εναντίωσης στις κυβερνητικές αποφάσεις που δίχασαν την χώρα και προσκάλεσαν την οργή άλλων χωρών, οι οποίες έφτασαν να μιλήσουν ακόμα και για «αυτοπραξικόπημα», ένα είδος αναστολής εξουσιών που αποφασίζει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Είναι πιθανό ότι η διαφοροποίηση της εισαγγελέως δεν είναι η μόνη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

The post Δεν προχώρησε το… «αυτοπραξικόπημα» Μαδούρο – Κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα