Δέκα πράγματα για μια κηδεία που ο Αλι σχεδίαζε δέκα χρόνια

14:37 9/6/2016 - Πηγή: Protagon

Ο Μοχάμεντ Αλι έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή – άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στο Φίνιξ της Αριζόνα, ύστερα από δεκαετίες μάχης με τη νόσο του πάρκινσον, μια κληρονομιά από τα ρινγκ.

Οι ΗΠΑ πένθησαν, ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτησε τον θρύλο, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες – ο Αλι ήταν ένα παγκόσμιο σύμβολο.

Στις ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία συνέβησαν μια σειρά όχι και τόσο συνηθισμένα γεγονότα που μαρτυρούν την ακτινοβολία του.

Αλλωστε και ο ίδιος σχεδίαζε την κηδεία του εδώ και δέκα χρόνια!

Ακολουθεί ο δεκάλογος των βαρυπενθούντων…

1. H Νέα Υόρκη μετονόμασε τους 33 Δρόμους του Μανχάταν σε «οδό Μοχάμεντ Αλι». Η μετονομασία του δρόμου έγινε την Τρίτη, πέντε μέρες μετά τον θάνατο του Αλι και θα είναι όπως διευκρίνισε η δημοτική αρχή, προσωρινή. Η ανάρτηση της σχετικής πινακίδας έγινε στη διασταύρωση με την Εβδομη Λεωφόρο, κοντά στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, το περίφημο στάδιο όπου ο Αλι έδωσε οκτώ αγώνες, μεταξύ αυτών και τη «Μονομαχία του Αιώνα» με αντίπαλο τον Τζο Φρέιζερ τον Δεκέμβριο του 1971. «Ο Μοχάμεντ Αλι ήταν πρωταθλητής, ακτιβιστής και είχε αυτοανακηρυχθεί ως “ο καλύτερος”. Σε όλη του τη ζωή δικαίωσε αυτόν τον τίτλο ξανά και ξανά – και σήμερα τον τιμούμε στην καρδιά της πόλης μας» είπε ο δημαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντι Μπλάζιο.

2. Μια προσευχή κατά τα παραδοσιακά μουσουλμανικά πρότυπα προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου στο στάδιο «Freedom Hall». Πρόκειται για μια συμβολική τοποθεσία, καθώς είναι το στάδιο όπου ο Αλι, ως Κάσιους Κλέι είχε δώσει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα. Από την οικογένεια έγινε γνωστό ότι απέρριψαν αίτημα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να παραβρεθεί στην τελετή.

3. Η κηδεία του προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο χωρητικότητας 22.000 θεατών στάδιο «Yum!» στο Λούισβιλ του Κεντάκι (στις 9 π.μ., ώρα Ελλάδος), αφού πρώτα η νεκροφόρα κάνει τον Αλι μια τελευταία βόλτα από τη γειτονιά όπου ο πυγμάχος μεγάλωσε. Τα 15.000 δωρεάν εισιτήρια για την τελετή εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις μία ώρα την Τετάρτη. Λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης ανακοινώθηκε πως η κηδεία θα μεταδοθεί ζωντανά με livestreaming μέσα από το site του Μοχάμεντ Αλι. Σύμφωνα με τον Μπομπ Γκανέλ, εκπρόσωπο της οικογένειας, ο Αλι σχεδίαζε την κηδεία του εδώ και δέκα χρόνια. Η τελευταία του κατοικία θα είναι το νεκροταφείο του Κέιβ Χιλ.

Getting a first look at the tickets for Ali's funeral at the @kfc_yumcenter Friday @WHAS11 pic.twitter.com/Me4qX08mOr

Julia Rose (@WHAS11Julia) June 8, 2016

4. Ο ηθοποιός Γουιλ Σμιθ, ο οποίος ενσάρκωσε τον Μοχάμεντ Αλι στην ταινία «Ali» το 2001, θα είναι μεταξύ των συνοδών του φερέτρου του Αλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τον ίδιο ρόλο, εκτός από μια σειρά συγγενών του Αλι, θα αναλάβει και ο βρετανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στα υπερβαρέα της πυγμαχίας Λένοξ Λιούις.

5. O 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο τηλεπαρουσιαστής Μπράιαντ Γκάμπελ και ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ θα εκφωνήσουν τους επικήδειους.

6. Με την είδηση του θανάτου του Αλι την περασμένη Παρασκευή, πολλοί έσπευσαν να αναζητήσουν στα αρχεία τους αδημοσίευτο υλικό. Το CNN εντόπισε τις εικόνες του Κερτ Γκάντερ, ο οποίος είχε το προνόμιο να φωτογραφίσει τον νεαρό Κάσιους Κλέι το 1960 λίγο πριν από την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον γιο του Γκούντερ, ο 18χρονος Κλέι ήταν ουσιαστικά άγνωστος εκείνη την εποχή, λίγοι τον γνώριζαν πέρα από τους οικείους του και κάποιους γείτονές του. «Κάπου εκεί οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν» είπε ο Στιβ Γκάντερ, που απέκτησε το σπάνιο αρχείο του πατέρα του όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1991. Ο Κερτ Γκάντερ παρακολούθησε όλη τη διαδρομή του Κλέι/Αλι τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά αυτές οι εικόνες οικογενειακής ανεμελιάς είναι από τις πλέον σπάνιες.

7. H σορός του Μοχάμεντ Αλι ταξίδεψε από το Φίνιξ της Αριζόνα στο Λούισβιλ του Κεντάκι τη Δευτέρα. Φυσικά η άφιξή της με αεροπλάνο μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

8. Πώς ήταν ο Μοχάμεντ Αλι στα τελευταία του; Η Χάνα Αλι, ένα από τα εννέα παιδιά του, φρόντισε να μας το δείξει στο Twitter. Ανήρτησε μια εικόνα του πατέρα της πριν από δύο εβδομάδες. «Η τελευταία φωτογραφία μου από τον γλυκό πατέρα μου… να του λέω ότι τον αγαπώ, στις 22 Μαΐου 2016».

Blowing kisses with daddy on March 15 as he watches Westerns while waiting for Lonnie to bring him a piece of cake! pic.twitter.com/ogiHHKTxmG

— Hana Ali (@Hanayali) June 7, 2016

9. Ο Πιρς Μόργκαν, ο βρετανός τηλεπαρουσιαστής o οποίος για τρεις σεζόν επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να καλύψει το κενό που άφησε στο πρόγραμμα του CNN η αποχώρηση του Λάρι Κινγκ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις όταν έσπευσε να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι «ο Μοχάμεντ Αλι είχε πει πολύ πιο ρατσιστικά και εμπρηστικά πράγματα για τους λευκούς από ό,τι έχει πει ο Τραμπ για τους μουσουλμάνους».

10. Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα από τη συναυλία του σπουδαίου Πολ Σάιμον στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, την περασμένη Παρασκευή. Ο Σάιμον τραγουδούσε το «The Boxer» όταν διέξοψε το τραγούδι για να πει στο ακροατήριό του: «Με συγχωρείτε που σας το λέω με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο Μοχάμεντ Αλι έφυγε από τη ζωή»…

The post Δέκα πράγματα για μια κηδεία που ο Αλι σχεδίαζε δέκα χρόνια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα