Χριστούγεννα με καιρικές ανατροπές στις ΗΠΑ

Ολοι ονειρεύονται λευκά Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι βέβαια, θα επιθυμούσαν λευκά Χριστούγεννα με ήλιο, αλλά κάθε χρόνο η φύση αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Φέτος απέδειξε και ότι, όταν πρόκειται για το κλίμα, τίποτα δεν είναι αναμενόμενο.

Η Νέα Υόρκη, κατά παράδοση, βιώνει κρύα Χριστούγεννα

-σε επίπεδα πέντε βαθμών πάνω από το μηδέν. Το τελευταίο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας της μητρόπολης καταγράφηκε το 1982, όταν το θερμόμετρο έδειξε 17,7 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ανήμερα Χριστούγεννα, ο δείκτης στην περιοχή του Σέντραλ Παρκ έδειχνε 18,8 βαθμούς Κελσίου.

Η Νέα Υόρκη και άλλες πολλές πόλεις κατά μήκος των ανατολικών πολιτειών της Αμερικής αιφνιδιάστηκαν. Τα Χριστούγεννα του 2015 για κάποιες από αυτές είχαν τις θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης. Σύμφωνα με το CNN, μόνο τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν περισσότερα από 2.600 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ενώ σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες μετεωρολογίας, τα βράδια οι θερμοκρασίες στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ βρίσκονται 10 βαθμούς άνω του φυσιολογικού. Ακόμα και το Σικάγο έζησε λαχταριστές στιγμές λιακάδας.

Not only is Christmas not "white" around here, but the grass has even greened up at our office! #greenchristmas pic.twitter.com/PBxniHjAmR

— NWS Chicago (@NWSChicago) December 25, 2015

Η εξήγηση για τις απροσδόκητα υψηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές πολιτείες βρίσκεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Ο Ειρηνικός ωκεανός θερμαίνεται και μαζί του ανατρέπονται τα μοτίβα που ακολουθεί το κλίμα κάθε χρόνο. Δεν είναι, όμως, μόνο το Ελ Νίνο, όπως παρατηρούν οι ειδικοί. Είναι μία ζώνη υψηλής πίεσης στην ατμόσφαιρα που πλαισιώνει την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Και είναι ακριβώς το αντίθετο -μία ζώνη χαμηλής πίεσης- που προκαλεί διαφορετικού τύπου ανατροπές στο κλίμα των νοτιοανατολικών και δυτικών πολιτειών.

Τα Χριστούγεννα για κάποιες οικογένειες στις κεντρικές και νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, το Μιζούρι και το Ιλινόι, αποδείχθηκαν τραγικά. Τουλάχιστον 40 άτομα έχουν πεθάνει, μέχρι σήμερα, από τους ανεμοστρόβιλους, τις έντονες καταιγίδες και τις πλημμύρες που προέκυψαν σε διαφορετικές περιοχές την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος κυκλώνας που προκάλεσε τους φονικούς ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες σε κεντρικές και νότιες πολιτείες της Αμερικής, έφερε σε άλλες πολιτείες του νοτιοανατολικού τμήματος την πρώτη χιονοθύελλα του φετινού χειμώνα.

Το Νέο Μεξικό, το Τέξας Πάνχανλτ και κάποιες περιοχές της Οκλαχόμα θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Δρόμοι έκλεισαν, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και οι τοπικές αρχές δημοσίευσαν τις αρμόδιες οδηγίες για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού κήρυξε την πολιτιεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι χρήστες του Twitter έδειξαν, με εικόνες, τι συμβαίνει όταν πέφτει πολύ χιόνι και οι άνεμοι ταξιδεύουν με 60 μίλια την ώρα.

One side tornadoes, other side of TX… Blizzard RT @MackAttackWX: Snow drifts in Friona of nearly 10′! #txwx pic.twitter.com/6aOHK4LYgi

Tyler Grundstrom (@tychistorm) December 27, 2015

Την ώρα της χιονοθύελλας στη Φριόνα, στην κομητεία Πάρμερ, Τέξας

Edgewood #NM is buried under 20″ of snow. Thanks John Wahl for pic. #nmwx pic.twitter.com/ZcM8gYN3rF

— Mark Ronchetti (@KRQEMark) December 27, 2015

Αυτοκίνητα κάτω από το χιόνι στο Ετζγουντ, στην κομητεία και πρωτεύουσα του Νέου Μεξικού, Σάντα Φε.

Snow drifts on my best friend's back porch today in Portales #NewMexico in extreme #blizzard. #nmwx @NWSAlbuquerque pic.twitter.com/1cybd9rg6n

— Janet Lyn (@Janet_Lyn) December 27, 2015

Η Τζένετ Λιν αναρτεί φωτογραφία του σπιτιού της φίλης της. Αυτή είναι η πίσω βεράντα του σπιτιου, στο Πορτάλες, κομητεία Ρούσβελτ, στο Νέο Μεξικό.

Significant snow drifts in Texico, NM from a @NewsChannel10 Facebook viewer. #Blizzard2015 #nmwx @NWSAlbuquerque pic.twitter.com/KPJEEf6SBs

— Mack Morris (@MackAttackWX) December 27, 2015

Κάτι που μοιάζει με ιγκλού, στο Τέξικο, στην κομητεία Κάρι, Νέο Μεξικό.

Winter Storm #Goliath in Clovis, NM. RT @mward88101 Clovis, New Mexico. https://t.co/XWtiXdRQqa pic.twitter.com/yc2FqRFluV

— The Weather Channel (@weatherchannel) December 27, 2015

Το αποτύπωμα της πόρτας στο χιόνι θυμίζει έργο τέχνης. Κλόβις, στην κομητεία Κάρι, Νέο Μεξικό.

Highway 282 impassable in Pampa, TX. From a @NewsChannel10 viewer. #NC10Weather #Blizzard2015 #txwx @NWSAmarillo pic.twitter.com/UzK6W5utMz

— KFDA NewsChannel10 (@NewsChannel10) December 27, 2015

Ο αυτοκινητόδρομος 282 εξαφανίστηκε. Παραλίγο να εξαφανιστούν και τα οχήματα που παρέμειναν ακινητοποιημένα στην εθνική οδό της Πάμπα, πόλης του Τέξας, στην κομητεία Γκρέι.

Travel is not advised across Eastern NM! #nmwx pic.twitter.com/b4qyulZYOH

— NWS Albuquerque (@NWSAlbuquerque) December 27, 2015

«Αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για μία χειμερινή καταγίδα: αλυσίδες, καλώδια φόρτισης μπαταρίας αυτοκινήτου, κουβέρτες, επιπλέον ρουχισμό, φαγητό και νερό. Κρατήστε αν μπορείτε τις μπαταρίες στα κινητά σας γεμάτες! Αν αποκλειστείτε παραμείνετε εκεί, ανάψτε τα φώτα εκτάκτου ανάγκης ή σηκώστε το καπό. Ανάβετε τη μηχανή κατά διαστήματα, επιβεβαιώνοντας πρώτα ότι ο σωλήνας εξάτμησης δεν έχει χιόνι και ότι ένα παράθυρο είναι ανοιχτό», προειδοποιούσε σε επίσημη ανακοίνωση η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αλμπουκέρκης, της μεγαλύτερης πόλης του Νέου Μεξικού.

The post Χριστούγεννα με καιρικές ανατροπές στις ΗΠΑ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα