Χώρα και κυβέρνηση σε πίεση

Λιγότερες από 48 ώρες έχουν περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τα αποτελέσματά της είναι αυτά που φιγουράρουν στα πρώτα θέματα των περισσοτέρων κυριακάτικων εφημερίδων. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, άλλωστε; Το Προσφυγικό δεν αλλάζει ριζικά μόνο τον τρόπο που σκεφτόμαστε, δεν αλλάζει άρδην όλους τους πολιτικούς σχεδιασμούς των κομμάτων, αλλάζει και την ίδια την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος από το «Βήμα της Κυριακής», ο οποίος κάνει λόγο για μετατροπή της χώρας σε Νήσο Ελις της Ευρώπης, αφού η Ελλάδα

είναι –ουσιαστικά- ένα μεγάλο κέντρο «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών. «Το κέντρο βάρους του Προσφυγικού μεταφέρεται», μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ περισσότεροι από 2.000 κοινοτικοί υπάλληλοι θα βρεθούν και θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 4.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 2.300 είναι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου κι από άλλους φορείς.Μάλιστα, η εφημερίδα φιλοξενεί οδοιπορικό στην Ειδομένη, εκεί όπου το δράμα συνεχίζει αμείωτο, χωρίς κανείς να δείχνει ικανός να κάνει κάτι για να μπει ένα τέλος. Ολα αυτά προκαλούν προβλήματα στο Μαξίμου, το οποίο ακόμη ζει στον απόηχο των όσων έγιναν με τον Γιάννη Μουζάλα (ο οποίος είναι με το ένα πόδι εκτός υπουργείου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής»). «Ράγισε το γυαλί της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Βήμα της Κυριακής», σκιαγραφώντας γλαφυρά την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στις σχέσεις Καμμένου-Μουζάλα στέκεται και η «Real News», η οποία φιλοξενεί δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Θα καταψηφίσω τον Μουζάλα εάν γίνει πρόταση μομφής», λέει ο κ. Καμμένος, τονίζοντας –όμως- με νόημα πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν μπορούν να κινήσουν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για κάτι τέτοιο. «Εγώ έχω εννιά βουλευτές και όχι 50 που χρειάζονται για να κατατεθεί μία τέτοια πρόταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, για να πάρει την απάντησή του από την Ολγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλά στην ίδια εφημερίδα (με μία σελίδα διαφορά οι δηλώσεις του στο… σαλόνι του εντύπου) και τονίζει με νόημα πως «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από λεκτικές αστοχίες, ούτε επειδή κάποιοι βιάζονται να “ράψουν κοστούμια”».

Το βασικό θέμα της εφημερίδας κινείται κι αυτό γύρω από το Προσφυγικό, αφού δημοσιεύεται απόρρητη έκθεση, η οποία αναφέρεται στη μαφία των δουλεμπόρων και στα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί σε στεριά και θάλασσα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Real News» (Το «συνδικάτο» του εγκλήματος!) και γίνεται μία προσπάθεια για αποτύπωση των όσων έχουν συμβεί εδώ και μήνες στα ελληνικά σύνορα. Τα όσα έχουν συμβεί, όμως, πίσω από τις κάμερες. Μάλιστα, γίνεται λόγος για τούρκο μεγαλοεργολάβο, ο οποίος κινεί τα νήματα με υποστηρικτικά κέντρα σε… στρατηγεία που έχουν στηθεί σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός τζίρος της όλης διαδικασίας που εκμεταλλεύεται τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια, ενώ το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γίνεται μέσω τραπεζικών διαύλων σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και Ινδία. Στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ρόλο παίζουν και οι Σκοπιανοί, οι οποίοι φέρεται να είχαν ανάμειξη και στα όσα έγιναν στην Ειδομένη, κατά την προσπάθεια αρκετών προσφύγων να περάσουν τα σύνορα, την Κυριακή της Αποκριάς.

Στον ρόλο-μυστήριο των μυστικών υπηρεσιών στέκεται και η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία φιλοξενεί ρεπορτάζ για το πώς δρουν οι άντρες τους στα σύνορα. Η εφημερίδα στέκεται ακόμη και στο παρασκήνιο της εμπλοκής με τους εκπροσώπους των δανειστών, με το ΔΝΤ και την Ντέλια Βελκουλέσκου να έχουν παρουσιάσει πρόσφατα τάσεις φυγής από την Ελλάδα και το ισχύον πρόγραμμα, κάτι που είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος με τις δηλώσεις που γίνονται από την Ουάσινγκτον.

Η δημοσκόπηση που θα φέρει… προβληματισμό

Και την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου κινείται μεταξύ Προσφυγικού και οικονομίας (γιατί υπάρχει κι αυτός ο βασικός τομέας, με την αξιολόγηση να παραμένει «αγκάθι»), ο Αλέξης Τσίπρας έχει το ένα του αυτί στα όσα του… ψιθυρίζουν οι δημοσκοπήσεις. Η τελευταία έρευνα της ALCO για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» αποτελεί ακόμη ένα… καρφί στο πληγωμένο σώμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού όχι μόνο δείχνει τους Ανεξάρτητους Ελληνες εκτός Βουλής, αλλά φέρνει και τη Νέα Δημοκρατία με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις τέσσερις μονάδες, ωστόσο σημαντικά ευρήματα είναι και αυτά εκτός της πρόθεσης ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σχηματισμός κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή αποσπά το 38% των προτιμήσεων, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγράφει ιστορικά χαμηλά στα ποσοστά αποδοχής από την ελληνική κοινωνία. Το 21% του κόσμου ζητά εκλογές, ενώ το 22% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει τα πράγματα ως έχουν και να συνεχίσουν μαζί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Το χειρότερο; Το 72% των όσων συμμετείχαν στην έρευνα της ALCO εκτιμά πως η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου όπως αποτυπώνεται στο «Πρώτο Θέμα»:

Νέα Δημοκρατία 21,1%ΣΥΡΙΖΑ 17,3%Χρυσή Αυγή 6,1%ΚΚΕ 5%Δημοκρατική Συμπαράταξη 3,6%Ενωση Κεντρώων 2,6%Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,2%Λαϊκή Ενότητα 2,2%Ποτάμι 1,8%

The post Χώρα και κυβέρνηση σε πίεση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
νεα κυβερνηση, πιεση, κυβερνηση, χωρα, καθημερινή της κυριακής, η καθημερινή, real news, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, ελλαδα, frontex, δραμα, real, news, καμμενος, ολγα, θεσσαλονικη, ΔΝΤ, δημοσκοπηση, τσιπρας, alco, βουλη, νέα, συριζα, εκλογες, protagon, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, χρυση αυγη, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, αυγη, αφρικη, δημοκρατια, θαλασσα, θεμα, ινδια, κωνσταντινουπολη, προγραμμα, σμυρνη, ωρα, protagon, αρδην, ατμοσφαιρα, αυτι, γινει, γινεται, γινονται, γυαλι, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, δικτυα, υπαρχει, εκθεση, εξι, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, υπηρεσια, καμερες, κομμα, λογο, μαξιμου, μαφια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μυστήριο, νηματα, νοημα, ολγα, προβληματα, ροες, ρολο, συγκεκριμενα, σωμα, τζιρος, τουρκια, τιτλος, ωρες, αντρες, alco, ελληνικα, frontex, η εφημεριδα, κυριακη, protagon.gr, ουασινγκτον, θεματα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα