Από τύχη αποφεύχθηκε τραγωδία με την προσάραξη του Blue Star Patmos

Στα ανοιχτά του λιμανιού της Ιου παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό Blue Star Patmos από τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν προσάραξε σε ξέρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ή θαλάσσια ρύπανση.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του περιστατικού που έρχονται στο φως δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει και χειρότερες συνέπειες και να είχαμε φτάσει ακόμη και στη βύθιση του πλοίου.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιθεώρησή του στα ύφαλα από ιδιώτες δύτες, θα ξεκινήσει άμεσα

η επιχείρηση αποκόλλησης του. Η πρώτη αυτοψία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης αλλά θα υπάρξει και νέα την Πέμπτη.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για εκτεταμένη ζημία στο πλοίο και για ρήγμα μήκους ογδόντα μέτρων. Εάν μάλιστα έχουν υποστεί ζημίες και οι άξονες των προπελών, είναι πιθανή ακόμη και η ολική απώλεια του πλοίου.

Το πλοίο παρουσίασε την Τετάρτη στη δεξιά πλευρά ελεγχόμενη εισροή υδάτων, η οποία πλέον έχει σταματήσει.

Οι 207 επιβάτες του πλοίου, αφού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού και προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πάντως, στο πλοίο βρίσκονται 21 ΙΧ οχήματα και 12 φορτηγά και γύρω στα 40 άτομα από το πλήρωμα.

Σημειώνεται ότι το Blue Star Patmos κατασκευάστηκε μόλις το 2012 στα ναυπηγεία της Daewoo. Εχει μήκος 145 μέτρα και πλάτος 23,2 μέτρα, ενώ έχει 90 καμπίνες και μπορεί να μεταφέρει 2.000 επιβάτες.

Πώς συνέβη η προσάραξη

Εν τω μεταξύ, όπως έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες του περιστατικού, δείχνουν ότι θα μπορούσε να είχε πάρει πολύ σοβαρότερη τροπή.

Γύρω στις 01:30, μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το Blue Star Patmos προσέγγιζε την Ίο από τη Νάξο με πάνω από 200 επιβάτες και 87 άτομα πλήρωμα.

Ενώ πραγματοποιούσε την αριστερή στροφή προς τα ανατολικά για να εισέλθει στο «φιορδ» του λιμανιού, βρέθηκε πολύ πιο ανατολικά από ό,τι έπρεπε με αποτέλεσμα να προσκρούσει με ταχύτητα περί τα 17 ναυτικά μίλια στον ανατολικό κάβο.

Με δεδομένο πως ο καπετάνιος του «Patmos» είναι έμπειρος και γνωρίζει το λιμάνι, πιθανολογείται πως ή το πλοίο δεν υπάκουσε στους χειρισμούς του ή πως έγινε κάποια λάθος εκτίμηση για κάποιο λόγο.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» που επικαλείται και μαρτυρίες επιβατών, αλλά και τις εκτιμήσεις ναυτικών, ότι το Blue Star «το έβγαλε έξω η στροφή πριν μπει στο λιμάνι». Προσθέτουν ότι «αν αυτό οφείλεται σε λάθος εκτίμηση του καπετάνιου, πρόβλημα στο πλοίο ή αν κάποιο σκάφος που έβγαινε από το λιμάνι τον έκλεισε, μένει να φανεί από την προανάκριση και το “μαύρο” κουτί του πλοίου». Ωστόσο, η επεξεργασία των στοιχεία από τους καταγραφείς μπορεί να πάρει πολύ χρόνο.

Πολλοί πιστεύουν, πάντως, πως εάν δεν υπήρχαν τα βράχια πάνω στα οποία έχει «ακουμπήσει», το πλοίο θα βρισκόταν ήδη στον βυθό, ενώ είναι πιθανό να είχαν υπάρξει και θύματα.

Για την ώρα, η προσπάθεια εστιάζεται στο να διαπιστωθεί κατά πόσον το πλοίο μπορεί να αποκολληθεί και να μετακινηθεί προς ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δύο ρυμουλκά, αλλά και μέσα αντιμετώπισης ενδεχόμενης ρύπανσης.

«Ολοι κουνιόμασταν σαν να γινόταν σεισμός»

Αμερικανίδα τουρίστρια που ήταν στο πλοίο, αναφέρει στην «Καθημερινή» ότι ο θόρυβος από την προσάραξη ήταν τρομακτικός.

«Ολοι κουνιόμασταν έντονα και ήταν σαν να γινόταν ισχυρός σεισμός. Αντικείμενα έπεφταν στις καμπίνες και μόλις βγήκαμε στους διαδρόμους είχε ήδη αρχίσει να επικρατεί πανικός. Κατευθυνθήκαμε όλοι στο πίσω μέρος του πλοίου, όπου είδαμε ξεκάθαρα πως είχαμε πέσει στα βράχια. Λίγο μετά άρχισαν να ηχούν και οι σειρήνες και τότε όλοι, πολλά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι να πάρουν σωσίβια», αναφέρει.

Η ίδια αναφέρει ότι «ακούσαμε τον καπετάνιο από τα μεγάφωνα να λέει ότι το πλοίο δεν διατρέχει κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να μετεπιβιβαστούμε στο καταμαράν που είχε έρθει».

Η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίστηκε στο λιμάνι της Ίου. «Οταν τελικά βγήκαμε στο λιμάνι της Ιου ήταν περί τις τρεις τα χαράματα και δεν είχαμε πού να πάμε μέχρι τις επτά και το πρωί, οπότε και μας πήρε άλλο καράβι. Κοιμηθήκαμε σχεδόν διακόσια άτομα στις καρέκλες στις καφετέριες. Προς τιμήν τους, οι νησιώτες ιδιόκτητες τους ξύπνησαν και άνοιξαν τα μαγαζιά κατά τις τέσσερις και έτσι μπορέσαμε να φάμε και να πιούμε κάτι».

The post Από τύχη αποφεύχθηκε τραγωδία με την προσάραξη του Blue Star Patmos appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα