Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ/ Απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους, ψήφος στα 17

Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους και ενδεχομένως με μειωμένο το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή, κινείται η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Κατά την τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο τραπέζι της συζήτησης ετέθη, μεταξύ άλλων, το θέμα για το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στα 17.

Από την άλλη, η πρόταση Κουρουμπλή

για αναλογικότερο σύστημα, με μικρότερο μπόνους, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική πρόταση θα οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και θα ακολουθήσουν οι επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το Σαββατοκύριακο 25 με 26 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν του Πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση παρέστησαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Mετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος – αυτό έχει γίνει ήδη γνωστό. Κομματικές πηγές έχουν σημειώσει ήδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αρα, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πίσω, όμως, από τη φράση «δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» ελλοχεύει η επιδίωξη Τσίπρα για πολιτική συναίνεση, την οποία θα επιδιώξει στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει 200 ψήφους για να μπορεί να ισχύει ο νέο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην ίδια συζήτηση, την Παρασκευή, δεν πέρασε ασχολίαστη και η παρέμβαση των 53 η οποία προκάλεσε ενόχληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προχώρησαν σε συστάσεις.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η Κουμουνδούρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στη ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.:

α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης,

β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».

The post Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ/ Απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους, ψήφος στα 17 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα