Απεβίωσε ο Παναγιώτης Νίκας, ένας από τους πρωτοπόρους της αλλαντοβιομηχανίας

13:35 4/9/2017 - Πηγή: Protagon

Τον χαρακτήρισαν πατριάρχη της αλλαντοβιομηχανίας, και αν αυτό ακούγεται πομπώδες, ο Παναγιώτης Νίκας ήταν σίγουρα ένας πρωτοπόρος του κλάδου. Ο ιδρυτής της βιομηχανίας αλλαντικών «ΝIKAS» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Ο Παναγιώτης Νίκας είχε γεννηθεί το 1932 στη Λακωνία και ίδρυσε την εταιρεία το 1966 «με αφετηρία» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το όραμα ενός ανθρώπου, για δημιουργία ξεχωριστών αλλαντικών που βασίζονταν στην καλή ποιότητα και στην υψηλή

ασφάλεια».

Οντως η διαδρομή του Παναγιώτη Νίκα χαρακτηρίστηκε από την επιτυχία και τα προϊόντα αιχμής, για μια χώρα της οποίας η βιομηχανία τροφίμων έκανε μόλις τα πρώτα της βήματα.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η δραστηριότητά του συνέπεσε με την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και την απόκτηση ηλεκτρικών ψυγείων από κάθε νοικοκυριό, αλλά και με τη διάδοση του μοντέλου των σούπερ μάρκετ: αυτός ο συνδυασμός επέτρεψαν στον Παναγιώτη Νίκα να αυξάνει συνεχώς την παραγωγή του και να ρίχνει στην αγορά νέα προϊόντα.

Το 1970 απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και ξεκινήσει την επίσημη δραστηριότητα του ως επικεφαλής της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Δύο χρόνια αργότερα η Νίκας θα ήταν η πρώτη εταιρεία που θα παρήγαγε παριζάκι και η πρώτη που θα έβγαζε αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ. Ακολουθούν συνεχώς νέες καινοτομίες, η είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1991 – ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου. Η συνέχεια ήταν η απόκτηση ενός εργοστάσιου στον Αγιο Στέφανο μέχρι το 2003 οπότε και αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην Global Finance έναντι 60 εκατ. ευρώ. Ηταν μια κίνηση που όπως παραδέχθηκε στη συνέχεια ήταν λανθασμένη τόσο σε επίπεδο τιμήματος όσο και για τα διατροφικά σκάνδαλα που ακολούθησαν.

Ο ίδιος όμως δεν έχασε ποτέ την αγάπη του για την βιομηχανία και την παραγωγή παρόλο ότι είχε μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωή του. Ασχολήθηκε ξανά με τα αλλαντικά μέσω της Λακωνικής Τροφίμων με την ελιά και το ελαιόλαδο μέσω της «Αλέα» ακόμη και με το εμφιαλωμένο νερό με το σήμα «Δίρφυς». Επίσης μαζί με τον αειθαλή Παντελή Παντελιάδη (My Market, Metro, φέτα Ήπειρος) δημιουργούν την μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας Οικοφάρμα Πελλοπονήσου.

Γιος του Παναγιώτη Νίκα είναι ο Γιώργος ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία μέσω της Μέγα Γύρος στην παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και την ανάπτυξη αλυσίδας ελληνικού φαγητού σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στο ιερό παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη.

The post Απεβίωσε ο Παναγιώτης Νίκας, ένας από τους πρωτοπόρους της αλλαντοβιομηχανίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα