Απελάσεις προσφύγων εξετάζει η Γερμανία

16:30 9/1/2016 - Πηγή: Protagon

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο άρχισε το 2016 για τη Γερμανία και ειδικότερα για τους κατοίκους της Κολωνίας, με τα όσα συνέβησαν την Πρωτοχρονιά να εξελίσσονται σε μέγα ζήτημα και να αναγκάζουν την Ανγκελα Μέρκελ, όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά να περάσει και στην αντεπίθεση.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε υψηλούς τόνους πως «κάποιοι από τους δράστες της Κολωνίας έχασαν το δικαίωμα στη φιλοξενία» που προσφέρει

η χώρα, αναφερόμενη σε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι λίγες ώρες πριν και μετά την αλλαγή του χρόνου επιτέθηκαν σεξουαλικά σε Γερμανίδες που είχαν βγει στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν την έλευση του 2016.

«Αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά είναι εντελώς απαράδεκτο και θα ερευνηθεί εξονυχιστικά», είπε η Μέρκελ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει… πάρτι με το αίσθημα ανασφάλειας του κόσμου

Τα πράγματα στη Γερμανία δεν είναι καθόλου καλά για πρόσφυγες και μετανάστες. Περισσότερα από 1.000 άτομα θεωρούνται ύποπτα για τα όσα κατήγγειλαν τουλάχιστον 150 Γερμανίδες, ενώ αρκετοί από τους συλληφθέντες δήλωσαν πως είναι πρόσφυγες από τη Συρία και ζήτησαν να τους φέρονται με σεβασμό οι άντρες της Αστυνομίας. Την ίδια ώρα, Bild και Spiegel δημοσίευαν εσωτερικές αναφορές από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής που αναφέρουν πως όντως οι ύποπτοι δηλώνουν πρόσφυγες, παρά το γεγονός πως με δημόσιες δηλώσεις τους οι επικεφαλής των Αρχών το αρνούνται.

Η Μέρκελ λίγο πριν τη χθεσινή ομιλία της στο Μάιντς. Δίπλα της η Τζούλια Κλέκνερ, γραμματέας του CDU για την περιοχή της Ρηνανίας / photo: Kai Pfaffenbach@REUTERS

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Κι όλα αυτά αναγκάζουν τη Μέρκελ να κινηθεί δυναμικά. Η ομιλία της το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση του κόμματός της ήταν σε υψηλούς τόνους και παραδέχθηκε πως «πρέπει να επανεξεταστεί πότε κάποιος χάνει το δικαίωμα στη φιλοξενία» που του παρέχεται. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για ψήφιση νομικού πλαισίου που θα προβλέπει άμεσες απελάσεις αλλοδαπών που έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις.

Σκληρή γραμμή και Γκάμπριελ

Ωστόσο, η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι μόνη της σε αυτή τη… μάχη. Στήριγμα βρίσκει και από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζητά, μάλιστα, να εκτίουν την ποινή που τους επιβάλλεται στην πατρίδα τους οι αλλοδαποί. Και οι δύο πολιτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τοπίο βαθιά νεφελώδες στο κομματικό σκηνικό, αφού υπάρχουν φωνές σκληροπυρηνικών που κάνουν λόγο για «τζιχάντ του βιασμού», ενώ κάποιοι άλλοι κρατούν πιο μετριοπαθή στάση και συνιστούν ψυχραιμία.

Τα πράγματα δεν δείχνουν πως θα γίνουν πιο εύκολα για τους Γερμανούς, αφού αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Μπορεί να ήταν το πρώτο τόσο μεγάλο σε έκταση περιστατικό, αλλά ανάλογες σεξουαλικού περιεχομένου επιθέσεις έγιναν και στην Στουτγκάρδη, στο Αμβούργο, στο Ντίσελντορφ και στο Βερολίνο, ενώ και οι κάτοικοι του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες.

Σε αναβρασμό η κοινωνία

Οπως είναι λογικό, τα πράγματα στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμη πιο… δυναμικά απ΄ ό,τι στις τάξεις του πολιτικού κόσμου. Εδώ και μήνες, η ακροδεξιά οργάνωση Pegida οργώνει όλη τη Γερμανία και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο να κάνει ακόμη πιο φοβικό τον κόσμο απέναντι στη διαφορετικότητα, ερεθίζοντας τα αντανακλαστικά των Γερμανών απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και επιθέσεις απέναντι σε αυτούς, αλλά απέναντι και σε γερμανούς πολίτες που είχαν σταθεί αλληλέγγυα απέναντι σε Σύρους και Αφγανούς.

Εδώ και μέρες το κλίμα είναι τεταμένο και αρκετές πορείες διαμαρτυρίας έχουν διοργανωθεί με αίτημα την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την είσοδο προσφύγων στη χώρα.
Ο συνιδρυτής του Pegida, Λουτς Μπάκμαν, δεν έχασε ευκαιρία και ανήρτησε φωτογραφία του στο Διαδίκτυο με λεζάντα που ανέφερε: «Οι βιαστές πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι».

Εικόνα από πορεία του Pegida, το πρωί του Σαββάτου, στην Κολωνία / photo: Ina Fassbender@REUTERS

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 10% στις προτιμήσεις των πολιτών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, προειδοποιεί πως τα περιστατικά της Πρωτοχρονιάς «είναι μία γεύση της απειλητικής κατάρρευσης της κουλτούρας και του πολιτισμού».

Η κατάσταση στη Γερμανία θυμίζει καζάνι που βράζει. Εικόνες σαν κι αυτές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο περισσότερος κόσμος υποδέχονταν πρόσφυγες και μετανάστες σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων θυμίζουν μακρινή ανάμνηση. Κι όσο αποκαλύψεις σαν αυτές για τα σημειώματα που κρατούσαν οι φερόμενοί ως δράστες συνεχίζονται, τόσο η ένταση θα κλιμακώνεται.

Το σημείωμα που είχε ένας από τους συλληφθέντες έγραφε: «Ωραία στήθη», «Θέλω να κάνουμε σεξ» και «Θα σε σκοτώσω»

The post Απελάσεις προσφύγων εξετάζει η Γερμανία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα