Αντίποινα στη Μόσχα για τις κυβερνοεπιθέσεις υπόσχεται ο Ομπάμα

Αυτή τη φορά δεν καλεί το Πεντάγωνο τη Μόσχα, αλλά ο Λευκός Οίκος. Και είναι θυμωμένος. Ο Μπαράκ Ομπάμα «έδειξε» προς το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις που (ενδεχομένως να) επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Και μιλά για «αντίποινα με τρόπο και μεθόδους που θα επιλέξει η Ουάσινγκτον».

Σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Παρασκευή στο National Public Radio

ο Μπαράκ Ομπάμα σπεύδει να επισημάνει ότι περιμένει να ολοκληρωθεί και να πάρει στα χέρια του την έκθεση που έχει ζητήσει για τις επιθέσεις.

Τονίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως, όταν μια ξένη κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει την ακεραιότητα των εκλογών μας, πρέπει να αναλάβουμε δράση. Θα το κάνουμε, σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε. Κάποιοι τρόποι μπορεί να είναι ανοιχτοί και να δημοσιοποιηθούν, άλλοι ίσως όχι».

Επισήμανε ακόμη ότι η ρωσική παρέμβαση «προκάλεσε περισσότερα προβλήματα για την εκστρατεία της Κλίντον παρά για αυτήν του Τραμπ. Αναμφίβολα η παρέμβαση συνεισέφερε σε μιαν ατμόσφαιρα όπου για μήνες το μόνο στο οποίο υπήρχε εστίαση ήταν τα email της Χίλαρι, το Clinton Foundation και το κουτσομπολιό γύρω από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος».

Σε ό,τι αφορά την επίδραση που είχαν όλα αυτά για τις εκλογές, ο Ομπάμα παρατήρησε ότι «πάντα οι εκλογές μπορεί να γυρίσουν με διαφορετικό τρόπο. Δεν αμφιβάλλω ότι (οι παρεμβάσεις) είχαν επίδραση».

Ως σήμερα και η CIA και το FBI έχουν μιλήσει για ρωσικό δάκτυλο στις κυβερνοεπιθέσεις πίσω από τη διαρροή των email από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι υπηρεσίες διαφέρουν πάντως στην εκτίμηση ότι αυτό έγινε για να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, με άλλα λόγια αν η διαρροή έγινε για να ωφεληθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ η CIA εκτιμά πως αυτός ήταν ο στόχος, το FBI δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σύνδεση.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει απορρίψει τις αναφορές. «Αν το έκανε η Ρωσία ή κάποια άλλη οντότητα, γιατί περίμενε τόσο πολύ ο Λευκός Οίκος να δράσει; Γιατί παραπονέθηκαν μόνο αφού έχασε η Χίλαρι», έχει αναρωτηθεί μέσω Twitter.

If Russia, or some other entity, was hacking, why did the White House wait so long to act? Why did they only complain after Hillary lost?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 15, 2016

O Guardian υπενθυμίζει πάντως ότι η κοινή εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών για επιρροή ξένης χώρας είχε γίνει ήδη από τις 7 Οκτωβρίου και έλεγε ότι μόνο οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσίας θα μπορούσαν να εγκρίνουν αυτές τις ενέργειες.

Οι παρατηρήσεις του απερχόμενου προέδρου επεκτάθηκαν και στον πρόεδρο Πούτιν, έχοντας αρκετά σκληρές εκφράσεις για τον πρόσωπό του και τη συμπεριφορά των Ρεπουμπλικανών.

«Υπάρχει κάποιος, ο πρώην επικεφαλής της KGB, που είναι υπεύθυνος για το τσάκισμα της δημοκρατίας στη Ρωσία, που φιμώνει τον Τύπο, που ρίχνει πολιτικούς αντιφρονούντες στην φυλακή, που αντιστέκεται στις αμερικανικές προσπάθειες για την προώθηση της δημοκρατίας. Τώρα αυτός παίρνει αποφάσεις που οδηγούν σε σφαγή στη Συρία

» Ένα μεγάλο κομμάτι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που περηφανευόταν την εποχή του Ρίγκαν και τις επόμενες δεκαετίες σαν το ανάχωμα στη ρωσική επιρροή, ξαφνικά τώρα τον υιοθετεί».

The post Αντίποινα στη Μόσχα για τις κυβερνοεπιθέσεις υπόσχεται ο Ομπάμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα