Ανοιγμα στην κοινωνία με το νου στο Κέντρο

Ο κοινωνικός αναβρασμός των τελευταίων εβδομάδων, απότοκος της δημαγωγίας και των ανεδαφικών προτάσεων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό των αγροτών, όπως επισημαίνουν στη λεωφόρο Συγγρού, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την ηγεσία της ΝΔ.

Οι προσεκτικές ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στην ήπια προσέγγιση που ξορκίζει τον λαϊκισμό και στις φωνές που απαιτούν μια πιο συγκρουσιακή στρατηγική έναντι του Αλέξη Τσίπρα,

συνεχίζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κόμματος ξεκαθαρίζουν ότι η ΝΔ οφείλει να προσεταιριστεί τις εξεγειρόμενες κοινωνικές ομάδες και να τις πείσει ότι διαθέτει ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση.

Αλλωστε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει μονότονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, επιχειρώντας να ακυρώσει τα όποια επικοινωνιακά οφέλη, σχεδιάζει να αποκομίσει το Μέγαρο Μαξίμου από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα που υπερψηφίστηκε το Σάββατο από τη Βουλή.

Η ΝΔ παροτρύνει τους κατά τόπους δημάρχους να μην υιοθετούν ακραία στάση, αναφορικά με το Προσφυγικό και ειδικότερα στο θέμα της δημιουργίας των λεγόμενων hot spots επιμένοντας πως η χώρα μας πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της

«Ο αξιόπιστος προγραμματικός λόγος θα πρέπει να συνδυαστεί με την αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με κοινωνικές ομάδες, οι οποίες γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ, είτε εξ αιτίας δικών της ατυχών χειρισμών, είτε επειδή εξαπατήθηκαν από το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ» παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, προϊδεάζοντας για μία σειρά πρωτοβουλιών, που έχει αποφασίσει να αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κόμματος εν όψει του τακτικού του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει στο αμέσως προσεχές διάστημα να επισκεφθεί χώρους εργασίας αλλά και να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, προκειμένου να καταδείξει πως το κόμμα του θα συνδιαμορφώσει την κυβερνητική του πρόταση, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες, τα αιτήματα και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι συναντήσεις μέχρι την Τετάρτη

Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί της Δευτέρας συναντάται με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αργότερα το απόγευμα με αντιπροσωπεία αγροτών ενώ Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφθεί τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας αντιστοίχως.

Η λεωφόρος Συγγρού επενδύει πολλά στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μεγιστοποιήσει την πολιτική της επιρροή σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας.

Η παρούσα συγκυρία ευνοεί την προσέγγιση ΝΔΚΕΔΕ, ιδίως όταν η τοπική αυτοδιοίκηση έρχεται αντιμέτωπη με «υστερόβουλες» προτάσεις της κυβέρνησης, όπως η δυνατότητα να αναλαμβάνουν οι δήμοι το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και εάν δεν το κάνουν, κατόπιν σχετικού αιτήματος να υποχρεούνται να αιτιολογήσουν τη στάση τους.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ παροτρύνει τους κατά τόπους δημάρχους να μην υιοθετούν ακραία στάση, αναφορικά με το Προσφυγικό και ειδικότερα στο θέμα της δημιουργίας των λεγόμενων hot spots επιμένοντας πως η χώρα μας πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Δίκαια τα αιτήματα αλλά ανοιχτοί οι δρόμοι

Ο κ. Μητσοτάκης απεδέχθη την πρόταση της αντιπροσωπείας των αγροτών να συναντηθούν μαζί του και ενώ θα έχει προηγηθεί το ραντεβού τους με τον Πρωθυπουργό.

Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί πολλά από τα αγροτικά αιτήματα δίκαια, δικαιολογεί μάλιστα την εντεινόμενη οργή του αγροτικού κόσμου που πυροδοτήθηκε από την διάψευση των μαξιμαλιστικών προσδοκιών των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να μπει σε λογικές πλειοδοσίας για να εξαγοράσει ψήφους. Πιστεύει ότι όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να συνεισφέρουν δίκαια και σε αναλογική βάση, ώστε να μπουν τα θεμέλια της συνολικής ανάταξης της χώρας.

Θα παροτρύνει τους εκπροσώπους των αγροτών να απέχουν από μορφές αγώνα, όπως το κλείσιμο των δρόμων, το οποίο στραγγαλίζει την αναιμική πραγματική οικονομία και διευκολύνει τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να ενεργοποιήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού.

Ανησυχία και επιφυλακή

Ο φόβος πάντως για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα τροποποιεί σημαντικά τον γαλάζιο σχεδιασμό.

Ενδεικτική της ανησυχίας, που επικρατεί στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού για τα πραγματικά σχέδια του κ. Τσίπρα είναι οι δηλώσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξη στο ΒΗmagazino όσο και του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη, στην εφημερίδα RealNews.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως η εκλογολογία ενισχύει την πολιτική αβεβαιότητα και ο ίδιος δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι, εμφανίστηκε όμως βέβαιος πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν. Δήλωσε μάλιστα ευθαρσώς, ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα εκτιμώντας ότι θα ήταν ακραία ανευθυνότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να βιώσει εκ νέου η χώρα τη δραματική περιπέτεια του καλοκαιριού του 2015.

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, δεν εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν αποκλείει ακόμη και πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο. Αναφορικά με τα σενάρια διεύρυνσης του κόμματος, ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνεται της διεύρυνσης προς το Κέντρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όλοι οι δεξιοί βρισκόμαστε εντός της ΝΔ και πρώτος εγώ».

Ανοιγμα στο Κέντρο, ραντεβού με Διαμαντοπούλου

Στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή τις εντεινόμενες ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο. Πληροφορούνται τις εξελίξεις, ωστόσο δεν παρεμβαίνουν. Γνωρίζουν ότι η νέα ηγεσία ασκεί γοητεία, ιδίως σε ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού του Ποταμιού αλλά δεν επιδιώκουν τον προσηλυτισμό στελεχών από τον συγκεκριμένο χώρο.

Είναι κάτι, που εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνάντηση, που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Στη λεωφόρο Συγγρού προτιμούν να έχουν αξιόπιστους συνομιλητές, παρά διαλυμένα κόμματα.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με στελέχη, κυρίως από τον πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό χώρο. Ενα από αυτά, είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη μαζί του στο πλαίσιο της πρότασης για το Ασφαλιστικό, που έχει κάνει προς όλα τα κόμματα.

Οι δύο τους βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία εδώ και πολλούς μήνες ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως μοιράζονται κοινές ανησυχίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η δεδομένη επιθυμία του προέδρου της ΝΔ να διευρύνει το κόμμα του προς το Κέντρο πιθανώς να περνά και από κάποιου είδους συμπόρευση με εμβληματικές μορφές του συγκεκριμένου χώρου, όπως είναι η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα πρέπει να υποτιμώνται, πάντως, οι υπόκωφες ακόμη αντιδράσεις στελεχών του καραμανλικού στρατοπέδου που δεν ενθουσιάζονται από το φλερτ της ΝΔ με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

The post Ανοιγμα στην κοινωνία με το νου στο Κέντρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα