Ανατροπή για Μακρόν, φυλλορροεί ο Φιγιόν, «χρυσή λύση» ο Ζιπέ

16:18 3/3/2017 - Πηγή: Protagon

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να ανακρίνει τον Φρανσουά Φιγιόν για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του έβαλαν φωτιά στην προεκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της Γαλλίας.

Ενας υποψήφιος ενισχύεται, ένας άλλος δημοσκοπικά κρατά δυνάμεις αλλά έχει να αντιμετωπίσει την διαρροή στενών συνεργατών, το ένα χτύπημα μετά το άλλο που μπορεί να τον οδηγήσουν εκτός κούρσας. Και ένας τρίτος -πρώην υποψήφιος- παραμένει στα παρασκήνια με την ελπίδα να αποδειχτεί η «χρυσή» λύση

ανάγκης.

Πώς έχουν τα πράγματα την Παρασκευή – γιατί κάθε μέρα πλέον το σκηνικό αλλάζει δραματικά.

Μία νέα δημοσκόπηση φέρνει καταρχάς πρώτο τον κεντρώο ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν, από τον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου έναντι της Μαρίν Λεπέν που απολάμβανε ως τώρα την πρωτιά στον πρώτο γύρο, αλλά όχι στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Η έρευνα της Odoxa εξασφαλίζει στον πρώην υπουργό Οικονομικών το 27% στον πρώτο γύρο. Η Λεπέν θα έπαιρνε το 25,5% ενώ ο Φιγιόν με 19% θα έμενε εκτός δεύτερου γύρου.

Ενδιαφέρον είναι το σενάριο της αναμέτρησης χωρίς την παρουσία του Φιγιόν που εξετάζει η ίδια έρευνα. Ο Αλέν Ζιπέ θα ερχόταν πρώτος με 26,5% των ψήφων, αν ήταν υποψήφιος, ο Μακρόν θα ήταν στο 25% και τρίτη, εκτός αναμέτρησης, η Μαρίν Λεπέν.

Σίγουρα αυτό το τελευταίο θα ήταν ένα πολιτικά περισσότερο ενδιαφέρον δίδυμο δεύτερου γύρου, μακριά από τον εφιάλτη της πιθανότητας η Λεπέν να φτάσει στα σκαλοπάτια του Μεγάρου των Ηλυσίων, πολύ περισσότερο κιόλας να τα ανέβει.

Σε άλλη δημοσκόπηση, της Opinionway, η Λεπέν συγκεντρώνει 27% (+2% σε σχέση με την προηγούμενη της ίδιας εταιρείας) στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν 24% (+1%) και ο Φιγιόν 19% (-2%). Σε αυτήν την έρευνα ο Mακρόν θα κέρδιζε τη Λεπέν με ποσοστό 62% έναντι 38% ενώ, στο άλλο σενάριο, ο Φιγιόν θα κέρδιζε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο με 57% έναντι 43%.

Ο Μακρόν επιδεικνύει ένα αντίγραφο του προγράμματός του (REUTERS/Christian Hartmann)

Παρά την απόφαση του Φιγιόν να παραμείνει στην αναμέτρηση, στην οποία έχει χάσει έδαφος, τα πράγματα ίσως τον οδηγήσουν στην επιλογή να αποσυρθεί πολύ πριν από την ώρα της κάλπης.

Μέσα σε τρεις ημέρες έχει χάσει τουλάχιστον τρεις στενούς συνεργάτες, όλους μετά τη μακροσκελή τηλεοπτική δήλωση με την οποία μιλούσε για πολιτική δολοφονία εναντίον του.

Την αρχή έκανε την Τετάρτη ο Μπρινό Λε Μερ που του καταλόγιζε ασυνέπεια λόγων και πράξεων, ενώ ακολούθησαν την Πέμπτη και άλλα πολιτικά στελέχη της περιφέρειας. Επίσης την Πέμπτη, ο Σεμπαστιέν Λεκορνί, και αυτός στέλεχος με σημαντικό ρόλο στην καμπάνια του δεξιού υποψήφιου, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του μιλώντας για «ομαδική αυτοκτονία».

Την Παρασκευή ο Τιερί Σολέρ, εκπρόσωπος του υποψήφιου, ανακοίνωσε και αυτός την παραίτησή του.

Ο Αλέν Ζιπέ σε συγκέντρωση οπαδών του τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ακόμη ήταν υποψήφιος για το κομματικό χρίσμα (Reuters)

Κομβική σημασία θα έχει για τον Φιγιόν η συγκέντρωση που ετοιμάζει για αυτήν την Κυριακή. Το politico.eu γράφει την Παρασκευή ότι, αν η συγκέντρωση δεν είναι αρκετά μεγάλη, την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλει την παραίτησή του.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα φώτα -και οι ευθύνες- θα πέσουν στον δημοφιλή και γενικά συμπαθή, ακόμα και έξω από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Αλέν Ζιπέ.

Ο Ζιπέ διαρρέει στο AFP μέσω συνεργατών του ότι «δεν θα το σκάσει από την ευθύνη» των γαλλικών προεδρικών εκλογών αν αποσυρθεί ο Φιγιόν και αν ο ίδιος εξασφαλίσει την «ομόφωνη υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών». Και όπως προσθέτουν: «Ο Αλέν Ζιπέ δεν είναι πραξικοπηματίας, δεν θα ωθήσει ποτέ τον Φιγιόν να φύγει και δεν έχει την πρωτοβουλία οποιασδήποτε συνωμοσίας».

Οπως φαίνεται, ωστόσο, ο δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ αφήνει τον χρόνο να δουλέψει υπέρ του…

The post Ανατροπή για Μακρόν, φυλλορροεί ο Φιγιόν, «χρυσή λύση» ο Ζιπέ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα