Αναστασιάδης: «Αν δεν υπάρξει παραλογισμός, μπορεί να βρεθεί λύση»

15:04 4/6/2017 - Πηγή: Protagon

Την πεποίθηση ότι «αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να μεταβούμε στη Γενεύη και να εμπλακούμε σε μία διαδικασία η οποία θα έχει λυσιτελή χαρακτήρα», εκφράζει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «αυτός είναι ο στόχος της πρότασης που κατέθεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απόψε

Κυριακή ο κ. Ανασταιάδης θα παρακαθίσει στη Νέα Υόρκη σε δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως επισήμανε, μεταβαίνει στην έδρα του ΟΗΕ μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, την οποία «αποδέχτηκε με ικανοποίηση, καθώς θα έχω την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να θέσω ενώπιον του, όλα τα πρόσφατα δεδομένα και να αναλύσω τις σκέψεις μου για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό».

Στόχος «να διαπιστώσουμε αν όλοι – και η Τουρκία- πραγματικά επιθυμούν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία», προσθέτει ακόμη.

Εν τω μεταξύ, ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα κηρύξει το τέλος του δείπνου, εάν δεν καθοριστεί το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

Η κυπριακή εφημερίδα επικαλείται καλά ενημερωμένη πηγή που σημειώνει ότι ο κ. Γκουτέρες, «αξιοποιώντας τις δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων ότι είναι έτοιμοι για νέα Γενεύη, θα επιχειρήσει να κτίσει επί τούτου στο αποψινό δείπνο και θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση καθορισμού ενός άτυπου οδικού χάρτη».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που κυκλοφορούν για την πιθανότητα σύγκληση διάσκεψης, το ένα είναι να καταλήξουν οι δύο κοινότητες σε ημερομηνία σύγκλησης Διάσκεψης στη Γενεύη, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Με τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο για συνεννοήσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμενων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) καθώς και συζητήσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Λευκωσία. Αυτό φαίνεται μεν περισσότερο εφικτό, ωστόσο θα πρέπει να καθοριστεί χρόνος κατάληξης της διαδικασίες.

The post Αναστασιάδης: «Αν δεν υπάρξει παραλογισμός, μπορεί να βρεθεί λύση» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα